9 tips en technieken om te studeren als je ADHD hebt

Als je ADHD hebt, is het belangrijk dat je een comfortabele plek vindt waar je kunt studeren en je concentreren. Dan kun je, met de juiste technieken, de uitdaging aan!
9 tips en technieken om te studeren als je ADHD hebt

Laatste update: 16 augustus, 2022

Er zijn verschillende metaforen om uit te leggen wat aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD) is en hoe het het dagelijks leven van een mens beïnvloedt. Een van de meestvoorkomende heeft te maken met het beeld waarin een muisje onophoudelijk op een wieltje ronddraait. In die context wordt het natuurlijk erg moeilijk om te studeren als je ADHD hebt.

De hersenen van iemand met ADHD werken non-stop. Situaties die aan de oppervlakte eenvoudig op te lossen zijn, kunnen enorm ingewikkeld worden.

Zo is het bijvoorbeeld heel moeilijk om aandacht te schenken aan een gesprek zonder afgeleid te worden door iets anders. Langs dezelfde lijnen is studeren dubbel zo vervelend vanwege wat de activiteit zelf inhoudt en vanwege alle voorafgaande omwegen om het te kunnen doen.

Niettemin zijn er strategieën en technieken die nuttig zijn bij studeren met ADHD. Laten we er eens een paar bekijken.

Wat is aandachtstekortstoornis met of zonder hyperactiviteit (ADHD)?

Aandachtstekortstoornis met of zonder hyperactiviteit belemmert het optimaal functioneren van executieve functies. Dat betekent dat het de functies belemmert die ons in staat stellen geconcentreerd te blijven, onze verplichtingen na te komen, taken te initiëren en te voltooien, te plannen, te organiseren, beslissingen te nemen, en onze impulsen te beheersen.

Dit zijn basisvaardigheden voor het leven in de maatschappij, vooral als we in een academische of werkomgeving willen komen. Studeren met ADHD is echter geen onmogelijke opgave. Toch is het waar dat er wat extra strategieën en versterkingen voor nodig zijn om die processen of activiteiten te compenseren die wat meer kosten.

We denken dat je dit artikel ook met plezier zult lezen:
Hoe benader je ADHD op een effectieve manier?

De beste tips om te studeren als je ADHD hebt

Kind met ADHD
Studeren met ADHD vergt extra inspanning. In het geval van kinderen moet die inspanning ook komen van de volwassenen die het proces begeleiden.

Hier zijn enkele aanbevelingen om in gedachten te houden om te studeren als je ADHD hebt. Het is belangrijk dat, in het geval van kinderen, begeleidende volwassenen ook aan deze technieken denken om het proces gemakkelijker te maken.

1. Verdeel je taken in kleinere deeltaken

Door je taken te verdelen, wordt het gemakkelijker je aandacht te richten en vast te houden. Er zijn verschillende technieken in deze zin, zoals de Pomodorotechniek, waarbij je je gedurende een blok tijd concentreert (meestal 25 minuten) en gedurende een ander blok rust (5 minuten).

Deze afwisseling stelt je hersenen in staat zich te concentreren en te rusten zonder overdreven eisen te stellen. Behalve het voordeel dat je het gevoel hebt dat je een taak als af kunt markeren, bevordert het je motivatie en helpt het de angst te verminderen die gepaard gaat met het gaan zitten om te studeren.

2. Hoe vroeger, hoe beter

Wacht niet tot het laatste moment van de dag om een activiteit af te ronden of tot de laatste paar dagen om te gaan zitten en te studeren. Het is het beste om je taken geleidelijk aan te benaderen.

3. Rust

Hyperactief zijn en met de hersenen de hele tijd opgewonden zijn is niet goed voor wie dit soort stoornis heeft. Het is heel belangrijk om evenwicht te zoeken, om momenten van rust en afleiding te vinden. Zo kunnen we de nodige energie opdoen om te gaan zitten en onze verplichtingen te vervullen.

4. Vraag hulp bij het studeren als je ADHD hebt

Als je bijvoorbeeld naar de universiteit gaat en er zijn veel vakken per semester, kun je advies vragen aan iemand die daar al ervaring mee heeft. Hun informatie kan je helpen om te weten welke vakken het belangrijkst en meest veeleisend zijn. Zo kun je een beter idee krijgen van je prioriteiten.

Het is belangrijk te weten dat je niet altijd alles zult kunnen doen.

Als je aan je studie begint, kan het nemen van kleine eerste stapjes je helpen je te organiseren en je ook meer zelfvertrouwen geven om te begrijpen hoe je je moet redden. Te hoge of onrealistische verwachtingen leiden vaak tot frustratie en demotivatie.

5. Geef jezelf de tijd

Zet jezelf niet onder druk. Dat is niet nodig. Het belangrijkste is dat je kunt genieten van het proces en van je studiekeuzes.

Voeg niet nog een probleem aan je leven toe, maar voeg integendeel een leeromstandigheid toe om te verbeteren. Tenslotte is het ook belangrijk dat je jezelf leert kennen en kunt vaststellen wanneer je het beste werkt.

Als je bijvoorbeeld weet dat je moeite hebt met vroeg opstaan, stel dan geen onrealistische doelen, zoals vroeg opstaan om een eindbespreking te doen.

6. Bepaal een plek waar je kunt studeren

Vrouw aan het studeren in een bibliotheek
Bibliotheken zijn gesloten ruimten met weinig lawaai en minder afleiding. Ze kunnen iemand helpen zich beter te concentreren.

Omgevingsomstandigheden zijn ook van groot belang om je aandacht en concentratie vast te houden. Daarom is het essentieel dat je een plek kunt vinden die minder prikkels biedt, waar je je op je gemak kunt voelen, met goede ventilatie en lichtomstandigheden.

Een bibliotheek kan een ideale plek zijn om te studeren.

7. Leer je voorkeursstudietechnieken te herkennen

Mensen hebben verschillende soorten intelligentie. Zo leren sommige mensen beter als ze luisteren naar anderen die praten, terwijl anderen meer visueel ingesteld zijn en een soort ondersteuning of grafische hulpbron nodig hebben. Daarom is het belangrijk dat je verschillende manieren om informatie te bestuderen en vast te houden kunt verkennen, tot je de manier vindt die de taak gemakkelijker maakt.

8. Wees consequent met je medicijnen

Als je medicijnen gebruikt, is het belangrijk dat je je behandeling volhoudt. Vermijd het overslaan van doses of het versterken ervan om rustiger te worden of beter te presteren in een examen.

9. Leer ontspanningstechnieken bij het studeren als je ADHD hebt

Het is nodig om te leren stoppen en in te zien dat we een pauze of een mentale onderbreking nodig hebben. Daarvoor kunnen ontspannings- en ademhalingstechnieken (Spaanse link) nuttig zijn, want ze zijn eenvoudig, kort en er zijn gidsen voor.

Vind je dit artikel leuk? Je vindt dit artikel misschien ook leuk om te lezen:
8 technieken om sneller te leren

Je kunt succesvol zijn bij het studeren als je ADHD hebt

Veel mensen met ADHD hebben het gevoel dat studeren of het bereiken van hun doelen een onmogelijke opdracht zal zijn. In feite staan de mensen om hen heen soms in de rij om te compenseren of bepaalde functies voor hen uit te voeren om frustratie te voorkomen.

Het is echter belangrijk te weten dat iemand met ADHD wel degelijk in staat is zijn doelen en projecten uit te voeren. Misschien kan deze weg langer of langzamer zijn en extra steun en grotere toewijding vereisen, maar het is mogelijk.

In diezelfde zin is het werken aan eigenwaarde en zekerheid bij mensen met ADHD, en het opbouwen van hun zelfvertrouwen essentieel voor hen om te blijven geloven dat ze ertoe in staat zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Barragán-Pérez, E., de la Peña-Olvera, F., Ortiz-León, S., Ruiz-García, M., Hernández-Aguilar, J., Palacios-Cruz, L., & Suárez-Reynaga, A. (2007). Primer consenso latinoamericano de trastorno por déficit de atención e hiperactividad. Boletín médico del hospital infantil de México64(5), 326-343.
  • Llanos Lizcano, L. J., García Ruiz, D. J., González Torres, H. J., & Puentes Rozo, P. (2019). Trastorno por déficit de atención e hiperactividad (TDAH) en niños escolarizados de 6 a 17 años. Pediatría Atención Primaria21(83), e101-e108.
  • López, E. F. (2016). Entrenamiento en Mindfulness para pacientes con trastorno por déficit de atención con hiperactividad (TDAH): Una revisión descriptiva. Revista de psicoterapia27(103), 203-213.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.