16 redenen om vroeg op te staan en tips om het te doen

Dit artikel legt de belangrijkste redenen uit om vroeg op te staan en hoe je aan die gewoonte kunt wennen. Dus, waar wacht je nog op? Begin eerder op te staan met deze eenvoudige hacks!
16 redenen om vroeg op te staan en tips om het te doen

Geschreven door Rafael Victorino Muñoz

Laatste update: 24 augustus, 2022

Voor wie liever op de sluimerknop blijft drukken, is het niet gemakkelijk om redenen te vinden om vroeg op te staan. Ze bestaan echter, en ze zijn niet alleen een kwestie van smaak en voorkeur. In werkelijkheid kan vroeg opstaan gunstig zijn voor je gezondheid en je leven in het algemeen.

Van de mogelijkheid om je dag te organiseren en rustig en volwaardig te ontbijten, tot de mogelijkheid om te sporten en met een gerust hart aan bepaalde taken te werken. Het zijn een paar voorbeelden van de voordelen waarvan je kunt profiteren als je vroeg opstaat en die extra tijd goed benut.

Je hoeft echter niet per se om vier uur ‘s morgens op te staan. Zet je wekker gewoon wat vroeger. Een half uur, 45 minuten of misschien zelfs een uur is voldoende tot je eraan gewend bent. Lees verder om wat inspiratie op te doen en de beste redenen te ontdekken om vroeg op te staan, ook in het weekend!

Wat betekent vroeg opstaan?

Het Latijnse werkwoord voor “vroeg wakker worden” is maturicare, dat vertaald kan worden met “rijp maken” en ook met “versnellen of opjagen.” Deze laatste definitie gaat echter niet altijd op, want een van de beste redenen om vroeg op te staan is om dingen rustiger en met minder haast te doen.

Hoewel de dageraad het deel van de dag is van middernacht tot het tijdstip van zonsopgang, is het niet iets dat op een precieze tijd gebeurt. Daarom kan het tijdstip om vroeg op te staan van persoon tot persoon of van cultuur tot cultuur verschillen. Voor sommigen betekent dit om 5 uur opstaan en voor anderen zal het later zijn, of zelfs nog vroeger.

Voor praktische doeleinden betekent vroeg opstaan gewoon vroeger opstaan dan gewoonlijk. Maar waarom zouden we dit doen? Het kan immers gek of dwaas lijken omdat het zo lekker is om te blijven slapen. Waarom is het dan zo belangrijk om vroeg op te staan? Laten we eens kijken naar een aantal goede redenen.

16 redenen om vroeg op te staan

1. Tijdsbeheer

Een van de meestvoorkomende klachten die wij volwassenen hebben is dat we niet genoeg tijd hebben om alles af te ronden wat we moeten doen. Dit is een van de belangrijkste redenen om vroeg op te staan. Door iets vroeger op te staan dan gewoonlijk, kunnen we vooruitgang boeken bij bepaalde taken.

Als we bijvoorbeeld gewoonlijk rond 7:00 uur opstaan om twee uur later op het werk te zijn, hebben we door onze wekker vooruit te zetten op 6:00 uur al een uur extra. Dit geeft ons extra tijd om bepaalde taken gedaan te krijgen. Er zijn zoveel dingen die we vóór het ontbijt kunnen doen:

 • de planten water geven.
 • de hond uitlaten.
 • sporten.
 • de krant lezen.
 • extra tijd besteden aan de verzorging van ons lichaam.

2. Het geeft ons meer vrije tijd

In samenhang met het bovenstaande is hier nog een reden om vroeg op te staan: wat je ‘s morgens doet, hoef je ‘s avonds niet meer te doen. Zo heb je, als je terugkomt van je werk, nog wat tijd om van een film te genieten, te ontspannen, of om tijd met je gezin door te brengen en de voordelen van gezelschapsspelletjes te benutten.

3. Je kunt genieten van de rust

Je kunt de vrije tijd in de vroege ochtend voor jezelf nemen om te genieten op welke manier je maar wilt – ook van niets doen. In feite kun je deze tijd wijden aan ontspannen, mediteren, naar muziek luisteren, of zelfs naar de zonsopgang door het raam kijken.

Als er één moment van de dag is dat stil is, waarin niets en niemand ons kan storen en we alleen met onszelf kunnen zijn, een boek kunnen lezen, of zelfs kunnen mediteren, dan is het de tijd rond zonsopgang. Niets is te vergelijken met de rust en stilte van de vroege ochtend, als het enige wat je hoort het fluiten van de vogels is.

4. Het kan je productiviteit verhogen

Voor veel mensen zijn de eerste uren van de dag het meest productief. Dit heeft een logische verklaring: als we wakker worden, voelen we ons uitgerust, vol energie, en met een helderder brein. Onderzoek (Engelse link) wijst zelfs op een verband tussen pro-actief zijn en een vroege vogel zijn.

We hebben dus alle reden om vroeg op te staan. We kunnen dan effectiever, productiever en zelfs sneller werken. Als we daarentegen de taak voor de avond laten liggen, is de kans groot dat we ons suffer voelen, moe, zin om niets te doen, vooral als de dag uitputtend is geweest.

We denken dat je dit misschien ook graag wilt lezen:
5 sleutels om de dag energiek te beginnen

5. Het is een goede manier om ervoor te zorgen dat je een volwaardig ontbijt eet

Vroeger opstaan kan van fundamenteel belang zijn in verband met goed ontbijten, omdat we dan de tijd hebben om een goede maaltijd klaar te maken en het rustig op te eten.

Als we daarentegen laat opstaan, kunnen de verschillende activiteiten die we allemaal moeten doen om naar het werk of naar school te gaan ons ervan weerhouden om te ontbijten of het goed te doen. Het is immers niet gezond om gewoon snel een kop koffie of een donut als ontbijt te nemen.

In feite zijn er veel redenen waarom het ontbijt als de belangrijkste maaltijd van de dag wordt beschouwd. In dit verband heeft onderzoek (Engelse link) uitgewezen dat ontbijten een belangrijk effect heeft op de cognitie bij kinderen en adolescenten.

6. Het is een goed moment om te bewegen

Aan de ene kant hebben we het feit dat we niet altijd de tijd hebben voor lichamelijke activiteit. Maar als we vroeg opstaan, hebben we er een uur of meer de tijd voor en profiteren we van alle voordelen van regelmatige lichaamsbeweging voor de gezondheid.

Anderzijds zijn we als we thuiskomen van het werk vermoeider, we zijn minder geneigd tot lichaamsbeweging. Het is zelfs aan te bevelen niet heel laat op de avond te sporten, zodat het onze slaap niet beïnvloedt. Bovendien wordt gezegd dat ‘s morgens sporten extra voordelen heeft, omdat het onze stofwisseling helpt stimuleren, ons overdag actief houdt, en onze geest wakker maakt.

7. Er is meer tijd voor persoonlijke verzorging en hygiëne

Tot de dingen waar we ons ‘s morgens vaak doorheen moeten haasten behoort persoonlijke verzorging. De tijd nemen om je tanden te poetsen, te douchen, je kleren te strijken, je aan te kleden, en dit alles rustig te doen behoren tot de vele redenen om vroeg op te staan.

8. Er is minder stress

Hardlopen

Zoals je tot nu toe gezien hebt, geeft vroeg opstaan je de mogelijkheid om je dag rustig te beginnen, zonder haast, en zonder zorgen. Wie gestrest is vanaf het moment dat hij wakker wordt en zich moet haasten om alles gedaan te krijgen, zal waarschijnlijk een groot deel van de dag geagiteerd zijn.

9. Het zorgt ervoor dat je op tijd komt

Naar je werk gaan, naar school, en naar lopende afspraken, zijn ook goede redenen om vroeg op te staan. Als je opstaat vlak voordat je weg moet, loop je veel risico’s, want elke verrassing of struikeling kan betekenen dat je te laat komt.

10. Het kan je helpen wilskracht te ontwikkelen

Je moet het toegeven: ‘s morgens vroeg is een warm bed onweerstaanbaar. Als je echter in staat bent deze verleiding te overwinnen en de wilskracht traint door elke dag vroeg op te staan, ook in het weekend, is dat een goed begin om grote vastberadenheid te behouden en alles te bereiken waar je je zinnen op zet.

11. Het kan je helpen om je doelen te bereiken

Als je je dag heel vroeg begint, kun je niet alleen je leven beter organiseren, maar doordat je tijd hebt voor de verschillende geplande activiteiten, ben je ook dichter bij je doelen.

12. Het helpt optimisme en een goed humeur te bevorderen

Volgens een studie (Engelse link) aan de Universiteit van Toronto die volwassenen van verschillende leeftijden ondervroeg, hebben vroege vogels de neiging om een beter humeur te hebben en zijn ze optimistischer.

13. Het kan je slaapkwaliteit verbeteren

Naarmate we gewend raken aan vroeg opstaan, komt de slaap ‘s avonds gemakkelijker. Zo zijn we geneigd vroeg in slaap te vallen en verwerven we betere gewoonten wat rust betreft, waardoor slapeloosheidsproblemen voorkomen worden.

14. Je kunt ochtendseks hebben

Als je nog niet overtuigd bent door de hierboven genoemde redenen om vroeg op te staan, kan deze je wellicht overhalen. Je kunt genieten van ochtendseks met je partner op een tijdstip waarop je normaal niet wakker zou zijn!

15. Je huisdier zal blij zijn, en de planten ook

En alsof dat allemaal nog niet genoeg is, geeft vroeg opstaan je meer tijd om de hond uit te laten. Bovendien loop je minder risico dat je veel andere mensen of andere honden tegenkomt. Je kunt ook de planten water geven. In feite is dit een van de beste tijdstippen om dat te doen!

16. Het kan een gezond leven bevorderen

Vroege vogels hebben de neiging om overmatig drinken te vermijden, evenals zware en overvloedige maaltijden laat op de avonds. Als je daarentegen goed ontbijt, sport, zonder stress leeft, goed vrijt, je ontspant, de dingen doet die je graag wilt doen… zal je leven ongetwijfeld gezonder zijn. Heb je nog meer redenen nodig om vroeg op te staan?

Dit artikel kan ook interessant voor je zijn:
Gezonde gewoonten voor meer energie

Tips om vroeg op te staan

We weten dat het niet gemakkelijk is om eraan te wennen vroeg op te staan. Niet alleen hebben we de ingesleten gewoonte om op te staan als de zon al hoog aan de hemel staat, maar we hebben ons ook de gewoonte eigen gemaakt om laat te gaan slapen.

We blijven laat op om tv te kijken of sociale netwerken te checken. Vroeg op staan betekent echter niet dat je minder of slechter slaapt. Integendeel, je rust beter uit als je er een gewoonte van maakt.

Natuurlijk moet je daarvoor volgens een regelmatig schema vroeg naar bed gaan. Om de beste tijd om naar bed te gaan te vinden, bepaal je eerst de uren slaap die je nodig hebt. Vervolgens moet je bedenken hoe laat je ‘s morgens weg moet en hoeveel tijd je nodig hebt.

Vervolgens bereken je hoe laat je naar bed moet gaan. Dat wil zeggen, als je om 5:30 opstaat, moet je ‘s avonds tegen minstens 10 uur het licht uitdoen. Om je hierbij te helpen, geven we je de volgende aanbevelingen:

 • Blijf minstens een uur voor het slapen gaan van je smartphone af.
 • Hetzelfde geldt voor de tv en de computer.
 • Doe bij voorkeur een ontspannende activiteit, zoals lezen, in bed.
 • Drink geen cafeïne na vijf uur ‘s middags.
 • Doe twee of drie uur voor het slapengaan geen intensieve lichaamsbeweging.
 • Doe ‘s avonds alle lichten uit.
 • Mediteer of pas ontspanningsoefeningen toe.
 • Vergeet ten slotte niet je wekker te zetten!

De ochtendstond heeft goud in de mond

De ochtendstond heeft goud in de mond. Er zijn verschillende populaire uitdrukkingen die verwijzen naar de voordelen en redenen om vroeg op te staan. Wat de spreekwoorden ons echter niet vertellen is dat dit een gewoonte is die aangeleerd en getraind moet worden.

En net als veel andere gezonde gewoonten lukt dat alleen geleidelijk. Het kan in het begin moeilijk zijn. Er zullen tegenslagen zijn, en misschien zelfs wat boosheid en frustratie.

Maar als je eenmaal begint te genieten van de voordelen van vroeg opstaan, zul je de gewoonte niet meer willen veranderen. Al met al zijn er genoeg redenen om vroeg op te staan. Je moet ze alleen zelf ontdekken en ervaren!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Becerra Rodríguez A. Relaciones entre la calidad de sueño con estrés académico y bienestar en universitarios. Lima: Pontificia Universidad Católica del Perú, 2018.

 • Begoña Amador C, Beltrán-Carrillo V, González-Cutre D, Cervelló E. Ejercicio físico agudo, agotamiento, calidad del sueño, bienestar psicológico e intención de práctica de actividad física. Revista Iberoamericana de Psicología del Ejercicio y el Deporte. 2017; 12(1): 121-127.

 • Díaz-Ramiro E, Rubio-Valdehita S, Luceño-Moreno L, Martín-García J. Relaciones entre percepción de riesgos psicosociales y hábitos de sueño. Ansiedad y Estrés. 2010; 16(2-3): 249-258.

 • Díaz-Ramiro E; Rubio-Valdehita S. Desarrollo de un instrumento de medida de los hábitos de sueño. Un estudio con jóvenes universitarios carentes de patologías Revista Iberoamericana de Diagnóstico y Evaluación – e Avaliação Psicológica. 2013; 36(2): 29-48-

 • Miró E, Cano M, Buela G. Sueño y calidad de vida. Revista Colombiana de Psicología. 2005; (14):11-27.

 • Puerto M, Rivero D, Sansores L, et al,  Somnolencia, hábitos de sueño y uso de redes sociales en estudiantes universitarios. Enseñanza e Investigación en Psicología. 2015; 20(2):189-195.

 • Von Oetinger A, Trujillo L,  Beneficios metabólicos de realizar ejercicio en estado de ayuno. Revista Chilena de Nutrición. 2015; 42(2):145-150.

 • Warburton D, Bredin S. Health benefits of physical activity: a systematic review of current systematic reviews. Curr Opin Cardiol. 2017; 32(5): 541-556.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.