De belangrijkste redenen om 's morgens te sporten

Ben je een van die mensen die liever 's ochtends vroeg sporten of juist niet? Er zijn veel redenen om 's morgens te sporten. Leer er alles over in dit artikel!
De belangrijkste redenen om 's morgens te sporten
Carlos Fabián Avila

Geschreven en geverifieerd door de arts Carlos Fabián Avila.

Laatste update: 31 januari, 2022

Heb je er wel eens over nagedacht wat de belangrijkste redenen zijn dat veel mensen ‘s morgens sporten? En dat is niet alleen thuis bewegen, op een matje, maar ze gaan ‘s morgens vroeg ook hardlopen of naar de sportschool. Misschien weten ze niet eens zeker waarom ze het doen. Wellicht voelen ze zich er gewoon goed bij, omdat ze vinden dat ze de tijd en het daglicht beter benutten.

Aan de andere kant kiezen sommige mensen ervoor om in de middag of avond te sporten, vlak na het beëindigen van hun werkdag. Het is heel gezond om in onze dagplanning ruimte te maken voor lichaamsbeweging, ook al is het ‘s middags of ‘s avonds. De waarheid is dat op dit tijdstip niet iedereen de energie en de kracht heeft om zijn doelen te bereiken.

De middag nodigt je uit om een ander ritme aan te nemen, in tegenstelling tot ‘s morgens sporten. Dit beïnvloedt niet alleen lichamelijke, maar ook psychische factoren.

Redenen om ‘s morgens te sporten

Het is waar dat de spieren van het lichaam ‘s morgens eerst koud zijn en daardoor een beetje stijf. Maar met een goede warming-up is het mogelijk om je lichaam voor te bereiden op lichamelijke activiteit. En hoewel het misschien niet zo lijkt, doet deze eenvoudige procedure precies dat.

Beetje bij beetje krijgen we meer energie om de dag te beginnen. Als je ‘s morgens vroeg traint of tenminste een wandeling maakt, heb je vast wel de voordelen ervaren die dit met zich meebrengt:

  • Je voelt je beter voorbereid op de rest van de dag, zowel lichamelijk als geestelijk.
  • Daarnaast voel je ook niet meer de behoefte om die 4-6 koppen koffie te drinken om je om de paar minuten wakker te maken.
  • Je voelt ook de aanval van emotionele spanning niet meer zo intens in je schouders en nek. En ja, aan het eind van de dag ben je in staat beter uit te rusten.

Als je bewegingstijd in de late namiddag of avond valt, wil je misschien je schema heroverwegen. Om je daarbij te helpen gaan we je hieronder enkele redenen vertellen waarom je eens zou moeten proberen om ‘s ochtends te sporten.

Meer consequentheid

Hardlopen

Mensen denken vaak ten onrechte dat ze zich na een dag hard werken en verplichtingen altijd aan de routine kunnen houden. De waarheid is echter dat er meer uitvallers zijn bij mensen die lid werden van de sportschool en besloten om ‘s middags te gaan dan bij degenen die ‘s morgens besloten te gaan sporten.

.Als je de ochtend een kans geeft, zul je misschien merken dat het gemakkelijker is om vol te houden en je doelen te bereiken.

Het helpt je meer vet verbranden

Volgens een studie van de Universiteit van Newcastle (Engelse link) is bewezen dat het eten van een goed ontbijt vóór je ‘s morgens gaat sporten de cognitieve prestaties, het humeur en de eetlust bij vrouwen helpt verbeteren.

Er wordt gezegd dat sporters tot 20% meer vet verbranden als ze vóór het ontbijt trainen, zelfs als hun calorie-inname gedurende de hele dag gelijk blijft. Hier is echter meer onderzoek naar nodig.

Er wordt ook vaak gezegd dat op een lege maag gaan sporten de sleutel is om de vetreserves weg te werken. Als je ontbijt en dan gaat hardlopen, verbrand je de latte die je net gedronken hebt, geen vet!

Maar trainen op een lege maag kan voor sommige mensen gevaarlijk zijn. Houd rekening met je stofwisseling en hoe je lichaam zich aanpast aan lichaamsbeweging voordat je deze keuze maakt.

Het is gemakkelijker je aan een schema te houden

Het is gemakkelijker om je aan een schema en routine te houden als je ervoor kiest ‘s morgens te trainen of te sporten in plaats van later op de dag. Dit komt omdat we, als we naar ons werk gaan, niet altijd weten wanneer we daar zullen vertrekken of dat er een verkeersprobleem zal zijn waardoor we te laat voor de sportles komen.

Door de week komen er vaak allerlei verplichtingen op je af die je van je planning afbrengen. Dan kom je eerder in de verleiding om te genieten van een after-office evenement of een drankje met je collega’s. Dat is immers veel gezelliger dan om je in het zweet te werken in de sportschool.

De kans dat je om zeven uur ‘s morgens een vergadering of een afspraak hebt is een stuk kleiner.

Het helpt je hormoonhuishouding en je circadiane ritme te verbeteren

Door steeds op hetzelfde tijdstip te sporten reguleert het lichaam zichzelf wat betreft het endocriene systeem en de circadiane ritmes. Dit laatste zijn de biologische oscillaties of variabelen die geproduceerd worden op basis van externe prikkels. Denk hierbij aan zaken zoals zonlicht en je routine van maaltijden en nachtrust.

Het lichaam maakt zich niet alleen klaar voor de dag als de wekker afgaat. Het bereidt zich ook voor op de dag tijdens de eerste momenten na het ontwaken. Hormonen worden aangemaakt om je bloeddruk en het pompen van bloed naar het hart te regelen. Daardoor kan ‘s morgens lichaamsbeweging je lichaam helpen cardiovasculaire complicaties te voorkomen.

Zeg maar dag tegen stress

Het is heerlijk om 's morgens te sporten

‘s Morgens sporten, met voldoende zonlicht of daglicht, helpt je om je meer klaar te voelen om de dag te beginnen. Bovendien helpt het om stress en spanning geleidelijk te verminderen.

Het is belangrijk dat we ons goed voelen over onszelf. Daarbij moeten we ons niet al te veel zorgen maken over wat anderen doen en denken. Ieder van ons is een individu, en we moeten allemaal ontdekken wat voor ons het beste werkt.

Het helpt je om meer energie te hebben

Dit voordeel hangt samen met het vorige punt. Mensen die de neiging hebben om ‘s middags of ‘s avonds actiever te zijn, hebben vaak meer tijd nodig om de dag ‘te beginnen’.

Ze hebben de neiging om meer koffie te drinken of koude douches te nemen om op gang te komen. Sommigen reageren pas tegen 11 uur ‘s morgens op prikkels.

Als je echter ‘s morgens sport, wordt je lichaam onmiddellijk geactiveerd. In het begin duurt het even, maar na een paar dagen voel je direct na het opstaan een goed energiek gevoel.

Beter slapen

Inderdaad, laat in de middag of ‘s avonds naar een sportles gaan kan je zo moe maken dat je tot de volgende ochtend lekker in bed ligt te slapen. Het kan echter ook averechts werken op de kwaliteit van je slaap.

Een van de belangrijkste redenen om ‘s morgens te sporten is dat het je kan helpen om effectief te rusten zodat je niet meer de behoefte voelt om meer dan 8 uur te slapen .

Misschien vind je dit artikel ook leuk:
Een rustgevende slaap: hoeveel hebben we echt nodig?

Het helpt je om je eetlust te beheersen

De eerste maaltijd van de dag is het belangrijkst. Het ontbijt zorgt dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt om je dag energiek en verzadigd tegemoet te treden.

Een goede bewegingsroutine ‘s morgens helpt je echter al een heel eind op weg om niet alles te willen eten wat je wordt voorgezet. Onderzoek van de Brigham Young University beweert dat ‘s morgens sporten het hongergevoel in de volgende uren aanzienlijk vermindert.

Conclusie over de redenen om ‘s morgens te sporten

‘s Morgens bewegen kan sterk bijdragen aan je gevoel van welzijn. Het is daarom de moeite waard er het beste van te maken. Bovendien kan het een belangrijke energieboost geven. Dat zal je helpen om de dag op de best mogelijke manier te beginnen! Wat zijn voor jou de belangrijkste redenen om ‘s morgens te sporten?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Atkinson, G., Jones, H., & Ainslie, P. N. (2010). Circadian variation in the circulatory responses to exercise: relevance to the morning peaks in strokes and cardiac events. European journal of applied physiology, 108(1), 15-29.
  • Galassetti, P., Mann, S., Tate, D., Neill, R. A., Wasserman, D. H., & Davis, S. N. (2001). Effect of morning exercise on counterregulatory responses to subsequent, afternoon exercise. Journal of applied physiology, 91(1), 91-99.
  • Veasey, R., Haskell-Ramsay, C., Kennedy, D., Tiplady, B., & Stevenson, E. (2015). The effect of breakfast prior to morning exercise on cognitive performance, mood and appetite later in the day in habitually active women. Nutrients, 7(7), 5712-5732.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.