Tinnitus: oorzaken en behandelingen

Het is ‘s avonds laat, je ligt lekker knus in je warme bedje en dan hoor je plots gesuis of een verschrikkelijk gepiep in één of beide oren. Heb je dit weleens meegemaakt? Nog erger... Heb je deze geluiden weleens in je oor gehad tijdens het voeren van een gesprek met iemand?
Tinnitus: oorzaken en behandelingen

Laatste update: 28 januari, 2021

Het is belangrijk om te weten dat dit soort geluiden, die zich je hoofd lijken voor te doen en door niemand anders gehoord kunnen worden, in feite juist worden veroorzaakt door een externe prikkel die ook wel tinnitus genoemd worden. Bijna 90% van de wereldbevolking heeft dit weleens meegemaakt.

Bij sommige mensen wordt dit rare fenomeen een aanhoudend probleem en dus erg vervelend en een ware inbreuk op hun dagelijkse levens. Volgens deskundigen heeft ongeveer 3% van de wereldbevolking last van deze chronische aandoening.

Waarom, wanneer, waardoor

Waarom en wanneer gebeurt dit? Wat is de oorzaak van tinnitus? En wat nog belangrijker is, zijn er manieren om tinnitus te behandelen?

Wat zijn de oorzaken van tinnitus?

Piep in de Oren

Allereerst moeten we één ding goed duidelijk maken: tinnitus is geen ziekte. Maar het is een symptoom van een onderliggend probleem waar we ons wellicht nog niet van bewust zijn. Tinnitus zoals we hierboven al aangeven is iets dat iedereen weleens heeft meegemaakt.

Daarom is het altijd wel interessant om te weten waardoor suizen in de oren veroorzaakt wordt, zodat je het kunt voorkomen en ervoor kunt zorgen dat het geen dagelijks probleem wordt. Laten we dus eens gaan kijken.

Wees voorzichtig met harde muziek door je koptelefoon

Dit is ongetwijfeld een belangrijke waarschuwing voor iedereen die de gewoonte heeft om muziek te luisteren met hun koptelefoon op en het volume veel te hoog. Dit heb je vast zelf ook weleens gedaan, wellicht tijdens het sporten of wandelen of gewoon thuis in je kamer.

Wanneer je je koptelefoon dan weer af zet, hoor je een soort gesuis in je oren, van korte duur maar toch vrij irritant. Wat is hiervan de oorzaak? In dit geval wordt simpelweg de gehoorzenuw te veel gestimuleerd.

Hoewel dit slechts af en toe gebeurt, kan het een echt probleem worden wanneer we onze oren heel vaak blootstellen aan te harde geluiden.

Vaatafwijkingen in het hoofd of de nek

Nekpijn

Dit is zeer eigenaardig, maar bestaat echt. Tinnitus wordt veroorzaakt doordat het weefsel rond onze oren vibreert of door een kleine afwijking in ons gehoorsysteem, waar de zenuwen van groot belang zijn.

Bij sommige mensen is er sprake van kleine vaatafwijkingen in de spieren rond het oor en de kaak zelf, vaak na een whiplash of een kleine kramp in de nek, waardoor ze ineens deze vervelende geluiden in een van hun oren horen.

Doorgaans is dit maar tijdelijk, soms kan het echter zo zijn dat door de anatomie van ons gezicht, de manier waarop de spieren en zenuwen in ons gezicht in elkaar zitten, sommige mensen meer aanleg hebben om vaker last te hebben van tinnitus dan anderen.

De ziekte van Ménière

De ziekte van Ménière tast vooral het binnenoor aan. Het kan ontsteking, vertigo, duizeligheid en gehoorverlies veroorzaken. Bij deze ziekte hebben mensen vaker last van tinnitus. Daar dit een ernstig probleem is, zullen deskundigen pogen dit probleem op te lossen zodat je een betere leefkwaliteit kunt hebben, als dit voor jou het geval is.

Over het algemeen veroorzaakt de ziekte van Ménière progressief gehoorverlies, maar gelukkig bestaat er tegenwoordig een verscheidenheid aan behandelingen die goede resultaten leveren.

Hypertensie

Er bestaan meerdere mensen die om een zeer bepaalde reden last hebben van tinnitus: ’s nachts, wanneer het helemaal stil is, beginnen ze ineens een bonzend geluid te horen. Het kan zelfs voorkomen dat je gesuis of een geluid soortgelijk aan een stromende rivier hoort. Dit is onze bloeddruk.

Als je hier vaak last van hebt, raadpleeg dan je dokter. Dit is een symptoom dat je nooit over het hoofd moet zien.

Stress en angst

Verbaasd? Nou, als je gedurende enkele weken of zelfs maanden last hebt van veel stress en angst dan kunnen zich hierdoor een reeks van symptomen ontwikkelen en kan je probleem soms overslaan in zoiets eigenaardigs als tinnitus.

Het is belangrijk om te weten dat deze periodes van stress normaal gesproken veel spanning in de spieren veroorzaken, wat vaak te voelen is in de gezichtsspieren en de spieren rondom de kaak.

Dit kan dan bijvoorbeeld tandenknarsen en een gespannen mond veroorzaken.

Kortom, iedereen die last heeft van bruxisme, heeft vaak ook last van gesuis in de oren dat niet over het hoofd moet worden gezien.

Behandelingen voor tinnitus

Gemberinfusie

Om tinnitus goed te kunnen behandelen moeten we eerst duidelijk weten wat de oorzaak is. Soms krijgt men vaatverwijdende medicijnen voorgeschreven om de bloedsomloop te verbeteren. Je dokter is echter altijd de persoon die het beste in staat is om de juiste medicijnen voor te schrijven, met name wanneer de onderliggende oorzaak van je probleem een hoge bloeddruk is of als je bijvoorbeeld last hebt van ernstige gehoorstoornissen.

Als je veel stress ervaart en merkt dat je hierdoor ’s nachts tandenknarst en dus last hebt van bruxisme, dan is het verstandig om een spalk te gebruiken, totdat je een manier vindt om je emoties en dus de reden voor je hoge stresslevel onder controle te krijgen.

Spiertherapiëen

Er worden tegenwoordig enkele interessante spiertherapieën getest. Deze kunnen je vervolgens helpen te ontspannen. Daardoor kan de veelvuldigheid en intensiteit van het gepiep in je oren verminderen. Sommige mensen vinden het bijvoorbeeld behulpzaam om te luisteren naar ‘witte ruis’.

Ten slotte

Tot slot is het belangrijk om te weten dat je dieet altijd een basisfactor vormt bij het behandelen van tinnitus. Waarom? Om het oplopen van een ontsteking te voorkomen, de bloedsomloop te verbeteren en het lichaam over het algemeen in balans te brengen. Als je daarnaast ook gebruik maakt van ontspannende therapieën heb je een meer holistische benadering om je leefkwaliteit te verbeteren.

Let op wat je moet doen:

  • Verwijder rood vlees en verwerkt voedsel of voedsel dat conserveringsmiddelen bevat uit je dieet.
  • Eet geen gebakken of pittig voedsel.
  • Probeer geen zout of witte bloem meer te eten.
  • Drink geen alcohol of koolzuurhoudende dranken.
  • Eet meer vers fruit en verse groenten, alsook volkorenbrood, noten…
  • Drink infusies van gember.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Rubén Mühlberger. Tragos genéticos: 50 fórmulas para sanar tu cuerpo. Punto a Partes, 2018.
  • Jorge Pérez Calvo. Nutrición energética y salud: Bases para una alimentación con sentido. Penguin Random House Grupo Editorial España, 2016. 
  • Prevention Magazine Health Books. Prevention’s Healing with Vitamins: The Most Effective Vitamin and Mineral Treatments for Everyday Health Problems and Serious Disease. Rodale, 1999.
  • Curet, C., & Roitman, D. (2016). TINNITUS–EVALUACIÓN Y MANEJO. Revista Médica Clínica Las Condes, 27(6), 848-862. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0716864016301201
  • Sánchez, H. H. (2013). Reproductores de música personal y su influencia sobre la salud auditiva. Revista Cubana de Otorrinolaringología y Cirugía de Cabeza y Cuello, 1(2). http://revotorrino.sld.cu/index.php/otl/article/view/21
  • Huertas, M. D. M. C. (2013). Enfermedad de Meniere. Archivos de la Memoria. http://ciberindex.com/index.php/am/article/view/e10411
  • Saquicaray, A., & Del Pilar, M. (2012). Evaluación de la Actividad Antiinflamatoria de la Mezcla de Extractos Fluidos de Jengibre (Zingiber officinale), Tomillo (Thymus vulgaris L.), Romero(Bachelor’s thesis). http://dspace.espoch.edu.ec/handle/123456789/2003
  • Izquierdo Hernández, A., Armenteros Borrell, M., Lancés Cotilla, L., & Martín González, I. (2004). Alimentación saludable. Revista cubana de enfermería, 20(1), 1-1. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03192004000100012

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.