3 manieren om van gember te genieten

· 29 maart 2016
Door het toevoegen van gember aan je voedsel geef je niet alleen je gerechten een speciale smaak, maar je zal ook je gezondheid bevorderen, want gember helpt bij het versterken van het immuunsysteem en de bestrijding van vrije radicalen.

Gember is een dikke, knoestige wortel die al sinds de oudheid wordt gebruikt in de fijne gastronomie en vooral in de alternatieve geneeskunde. Deze wortel wordt al meer dan 3.000 jaar gebruikt in Azië, maar het precieze land van herkomst is niet bekend.

Het gebruik van deze wortel spreidde vanuit Azië uit naar de rest van de wereld en je kunt het nu bijna in elke supermarkt wel kopen. De wortel van de gemberplant wordt gebruikt in veel keukens om smaak aan verschillende gerechten toe te voegen, zowel zoete als hartige. Gember staat bekend om de kruidige smaak die het geeft aan gerechten en het is ook een rijke bron aan voedingsstoffen, die gunstig zijn voor de gezondheid.

Deze specerij is te vinden in een aantal verschillende vormen in supermarkten en kruidenwinkels. We willen graag de 3 beste manieren met je delen waarop je gember kunt gebruiken en van de voordelen die het heeft voor de gezondheid kunt genieten.

Gemberthee

Gemberthee

Dit is een van de meest gebruikte manieren om te profiteren van de ontstekingsremmende, pijnstillende en anti-oxiderende eigenschappen van gember. Het is ideaal voor het verlichten van pijn en het kan het lichaam laten ontspannen na een vermoeiende dag.

Ingrediënten

 • 1 eetlepel verse, geraspte gember
 • 1 kop kokend water
 • 1 theelepel honing
 • Citroensap (optioneel)

Instructies

Rasp een eetlepel verse gember en voeg deze toe aan een kop kokend water. Voeg een beetje honing en citroensap toe naar smaak. Je kunt dit recept ook maken met een kop kokende melk in plaats van water.

Een beetje frisheid in je recepten

Dit kruidige vleugje gember is ideaal voor het toevoegen van een unieke smaak aan voedsel en recepten. De hoeveelheid die je gebruikt zal afhangen van de intensiteit van de smaak die je je gerechten wilt geven. Deze specerij kan worden geraspt, geperst of gesneden.

Het kan worden toegevoegd aan voedsel, zoals:

 • Vlees
 • Salades
 • Rijst
 • Vis en zeevruchten
 • Gebruik het om smaak toe te voegen aan olie
 • Brood
 • Koekjes
 • Toetjes
 • Taart

Gemalen gember

Gemalen Gember

Hoewel je het gemalen in de winkel kunt kopen, kun je het ook thuis bereiden door de gedroogde wortel zelf te malen. Als je ervoor kiest om het zelf te malen, moet je het eerst wassen en dan laten drogen in de zon of beter nog in de oven. Als het helemaal droog is, snijd je het in stukken en maal je deze met een vijzel of koffiemolen.

Gemberpoeder kan worden gebruikt voor:

 • Het maken van thee.
 • Het toevoegen van smaak aan sap en smoothies.
 • Smaakstof voor voedsel.
 • Het maken van saladedressings.

Wat zijn enkele eigenschappen van gember?

Gember heeft bewezen een krachtige natuurlijke ontstekingsremmer te zijn en het kan verschillende soorten pijn verlichten die worden geassocieerd met een ontsteking. Het bevat antioxidanten, die nodig zijn voor het bestrijden van vrije radicalen en het voorkomen van ziekten.

Het hoge gehalte aan vitaminen en mineralen maakt het tot een grote hulp voor de gezondheid, ideaal voor de versterking van het immuunsysteem en het bijdragen aan het algehele welzijn van het lichaam. Heb je nog meer redenen nodig om gember aan je dieet toe te voegen?

Versterkt het immuunsysteem

Immuunsysteem

De eigenschappen van gember dragen bij aan de versterking van het immuunsysteem door het verhogen van de productie van witte bloedcellen en het creëren van een beschermende barrière tegen micro-organismen die de gezondheid kunnen beïnvloeden.

Bestrijdt misselijkheid en duizeligheid

Het wordt al sinds de oudheid gebruikt als een natuurlijke behandeling voor de bestrijding van maagproblemen, zoals misselijkheid, duizeligheid, braken en diarree. Volgens Natural Standard is er wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat deze plant bijdraagt aan het verminderen van misselijkheid en braken, zoals dat kan optreden tijdens de zwangerschap, maar slechts voor een korte periode wanneer het wordt gebruikt in kleine doses.

Bestrijdt migraine

Vanwege de ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen vermindert gember spanning, ontsteking en pijn veroorzaakt door migraine.

Helpt vet te verbranden

Vet Verbranden

Een studie uitgevoerd door de Universiteit van Maastricht (Nederland) vond dat gember eigenschappen bezit die de stofwisseling versnellen en het lichaam helpen vet te verbranden.

Dit komt door het thermogene effect dat het creëert, een toenemend vermogen van het lichaam om vet te elimineren door fysieke activiteit. En alsof dat nog niet genoeg is, geeft het een gevoel van verzadiging, wat helpt voorkomen dat je te veel eet.

Het bestrijdt kanker

Gember staat op de lijst van voedingsmiddelen met bekende antikanker eigenschappen. In een studie uitgevoerd door het Comprehensive Cancer Center van de Universiteit van Michigan, bleek dat gember een krachtig effect heeft op het vertragen van de groei van kankercellen in de eierstokken.