The 75 Hard: ben je klaar voor deze sportieve uitdaging?

Tik Tok's nieuwe virale uitdaging test ons vermogen om te overwinnen, maar brengt ook wat risico's met zich mee. Ontdek wat The 75 Hard is.
The 75 Hard: ben je klaar voor deze sportieve uitdaging?
Leidy Mora Molina

Beoordeeld en goedgekeurd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Geschreven door Cristian Minich

Laatste update: 04 september, 2022

Opnieuw is via sociale netwerken een uitdaging verzonnen die de lichamelijke beweeglijkheid op de proef wil stellen. Veel mensen nemen de uitdaging aan als een teken van zelfverbetering, in het publieke oog, ook al gaat het ook om het nemen van ernstige risico’s. Ontdek wat de The 75 Hard inhoudt. Ben je er klaar voor?

The 75 Hard is een programma van lichamelijke conditie, voeding en discipline. Het doel is om in 75 dagen de gewenste resultaten te bereiken. Het werd in 2019 bedacht door Andy Frisella, een ondernemer die in de industrie zit van het maken en verkopen van supplementen om spiermassa te kweken.

Het vreemde is dat hij geen sporttrainer of gezondheidsspecialist is. Dit plan heeft echter aan populariteit gewonnen bij jongeren die anderen willen laten zien wat ze kunnen bereiken.

Hoe het programma van The 75 Hard wordt uitgevoerd

The 75 Hard-uitdaging, of het programma, bestaat uit het elke dag uitvoeren van vijf kritieke zelfverbeteringstaken gedurende 75 dagen. Als je op een van die dagen niet in staat bent de uitdaging te volbrengen, dan moet je weer van voren af aan beginnen. Laten we nu eens kijken wat de voorgestelde activiteiten zijn. Denk je dat je het kunt?

1. Volg een voedingsplan

The 75 hard
Een van de belangrijkste uitdagingen van The 75 Hard is het aannemen en volhouden van een gezonde voeding.

Het is de bedoeling gezonde voeding uit te voeren, al wordt niet gespecificeerd wat voor soort dieet gedaan moet worden of hoe. Dit punt wordt aan ieders eigen oordeel overgelaten. Wel wordt verduidelijkt dat geen “cheat meals” of alcohol zijn toegestaan.

Het beste dat je kunt doen is naar een voedingsdeskundige gaan en hem of haar te vertellen over de activiteiten die je wilt doen, zodat die een voedingsplan (Engelse link) kan opstellen volgens je individuele kenmerken en niveau van lichamelijke belasting.

2. Voer elke dag twee trainingsschema’s uit

Dagelijkse organisatie zal essentieel zijn om de doelstellingen te halen. We weten dat het voor veel mensen moeilijk is om elke dag tijd aan lichamelijke activiteit te besteden en in dit programma moet je tijd maken voor twee schema’s. Twee richtlijnen worden in dit artikel gespecificeerd:

  • Elke trainingssessie duurt 45 minuten.
  • Ten minste één van de activiteitenschema’s moet buiten zijn.

3. Drink elke dag een liter water

Water drinken is essentieel voor sportbeoefening, want het helpt om een optimaal peil van hydratatie te handhaven. Maar hoeveel vloeistof moet worden ingenomen? Volgens Frisella is het de uitdaging om elke dag een gallon, oftewel3,5 liter water te drinken.

Deze aanbeveling is enigszins omstreden, want de vochtbehoefte hangt van verschillende factoren af. In een studie (Engelse link) die in 2010 gedeeld werd, was de dagelijkse vochtsuggestie voor mannen 3.000 milliliter (3 liter) en voor vrouwen 2.200 (2,2 liter).

Overmatige waterconsumptie heeft averechtse effecten. Daarom is het het beste om een arts te raadplegen over de juiste hoeveelheid voor elk geval.

Lees ook dit artikel:
Tien gevolgen van te weinig water drinken

4. Lees 10 bladzijden uit een boek

Lezen stelt je in staat je hersens te trainen, maar ook om over talloze onderwerpen iets te weten en te leren. The 75 Hard stelt voor dat je elke dag 10 bladzijden leest. Het moet educatieve of zelfverbeterende lectuur zijn.

Een van de eisen is dat het non-fictie moet zijn. Het scala aan mogelijkheden is groot en je moet zelf je boek kiezen, want er is geen verdere begeleiding of aanbeveling.

5. Maak elke dag een foto van jezelf

Het lijkt onbelangrijk, maar dag voor dag een foto van jezelf maken is belangrijk om de evolutie te volgen en de lichamelijke veranderingen op te merken die zich beginnen voor te doen naarmate je verder komt in het programma.

Natuurlijk is er geen inbreng over het mentale aspect en je zou dit punt zelfs kunnen weglaten. Het is echter ook zo dat het je niets kost om het te doen en dat je er je voordeel mee kunt doen.

Voordelen van de uitvoering van The 75 Hard

Dit soort programma’s zijn natuurlijk niet voor iedereen weggelegd. Maar wie bereid is het aan te pakken zal er zeker veel vruchten van plukken.

De uitdaging is gericht op de discipline die nodig is om je aan het hele plan te houden en zo de lichamelijke conditie en de geestelijke gezondheid te verbeteren. Hier zijn enkele voordelen van the 75 Hard:

Nadelen van Frisella’s programma

Vrouw doet oefeningen
The 75 Hard doet geen specifieke aanbevelingen over het ideale dieet en de ideale lichaamsbeweging. Je moet je eigen onderzoek doen.

Eerder noemden we Andy Frisella als de ideoloog van The 75 Hard en verduidelijkten we dat hij een ondernemer is en geen specialist. Daarom moet opgemerkt worden dat het programma enkele nadelen heeft. Dit zijn enkele van de nadelen waarmee rekening gehouden moet worden als je beslist of je het programma uitvoert of voor een ander plan kiest.

Een abrupte verandering van je levensstijl voor een korte tijd

Een van de steeds terugkerende vragen is wat er gebeurt als het programma voltooid is. Als het voltooid is, is het zeker dat de lichamelijke veranderingen in je figuur tot uiting komen.

Het is echter nodig een plan uit te voeren om door te gaan met trainen als de uitdaging voorbij is. Anders zullen we hoogstwaarschijnlijk terugvallen in de gewoonten die we vóór de training hadden en de verworven voordelen beginnen te verliezen.

Er zijn weinig specifieke richtlijnen

Om aan de uitdaging van The 75 Hard te voldoen worden geen routines of specifieke oefeningen aanbevolen, dus moeten we zelf onderzoek doen of advies inwinnen om activiteiten uit te voeren die geschikt zijn voor onze conditie.

Daarnaast zijn er geen aanbevelingen om een voedingsplan te maken, en moeten we ook zelf de boeken voor het leesgedeelte kiezen.

Gebrek aan flexibiliteit

De te volgen routine is veeleisend, want het gaat om twee en een halve maand van dubbele dagelijkse lichamelijke activiteit. Een van de belangrijkste zwakke punten van het programma is dat rust is weggelaten, wat in de sportbeoefening altijd wordt aanbevolen, omdat overtraining ons aan een groter risico op blessures kan blootstellen.

Naast het bovenstaande lijkt twee keer per dag actief zijn gedurende 75 dagen een erg moeilijk te bereiken doel. Het komt vaak voor dat onvoorziene gebeurtenissen ons dwingen de geplande activiteiten voor de dag aan te passen. En in dit geval zou het nodig zijn om van voren af aan te beginnen.

Misschien ben je ook geïnteresseerd in:
Geen tijd hebben om te rusten; wat kun je doen?

Ben je klaar voor The 75 Hard?

Het eerste dat je je moet afvragen is of deze uitdaging wel een geschikt programma voor je is. Als je het aanneemt, zul je er zeker veel profijt van hebben.

Maar zie het als een doel om je conditie en gezondheid te verbeteren, want je hoeft aan niemand iets te bewijzen. Wil je het toch doen, dan kun je het beste met professionele hulp het trainingsplan en het dieet uitwerken.

Bedenk dat dit een zeer veeleisende uitdaging is en dat je voor een ander soort trainingsprogramma zou kunnen kiezen om je doelen te bereiken. Misschien is de beste optie om een test te doen en te bepalen of je ermee door moet gaan of ervan af moet zien. Ben je klaar voor de uitdaging?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Cena H, Calder PC. Defining a Healthy Diet: Evidence for The Role of Contemporary Dietary Patterns in Health and Disease. Nutrients. 2020;12(2):334. Published 2020 Jan 27. doi:10.3390/nu12020334
  • Meinders AJ, Meinders AE. Hoeveel water moeten we eigenlijk drinken? [How much water do we really need to drink?]. Ned Tijdschr Geneeskd. 2010;154:A1757. Dutch. PMID: 20356431. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20356431/
  • Murray SB, Pila E, Mond JM, Mitchison D, Blashill AJ, Sabiston CM, Griffiths S. Cheat meals: A benign or ominous variant of binge eating behavior? Appetite. 2018 Nov 1;130:274-278. doi: 10.1016/j.appet.2018.08.026. Epub 2018 Aug 23. PMID: 30144490. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30144490/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.