Leuk gewicht verliezen met Zumba

Zumba is een fysieke activiteit met een matige intensiteit. Zumba kan je helpen om op een leuke manier gewicht te verliezen. Vandaag delen we de vele voordelen van Zumba.
Leuk gewicht verliezen met Zumba
Carlos Fabián Avila

Geschreven en geverifieerd door de arts Carlos Fabián Avila.

Laatste update: 28 januari, 2021

Zumba wordt steeds populairder dankzij de twee grote deugden: je hebt plezier tijdens het dansen en het kan je helpen om gewicht te verliezen. Hierdoor is het voor veel mensen de eerste optie geworden toen ze niet naar de sportschool durfden te gaan om af te vallen.

Ontdek in dit artikel wat Zumba is en waarom het zo goed is voor je algemene gezondheid. Daarnaast delen we enkele tips om het maximale uit je Zumba-sessie te halen.

Zumba: waarom het belangrijk is om op een leuke manier gewicht te verliezen

Helaas zijn er mensen die geobsedeerd zijn door het verliezen van gewicht. Dit kan het moeilijk voor hen maken om gewicht te verliezen of ze hebben een gebrek aan consistentie in goede eetgewoonten of sport. Dit probleem kan mensen echter zeer gefrustreerd maken en kan zelfs leiden tot angst en depressie.

Het is van fundamenteel belang om de manier waarop je je lichaam begrijpt te veranderen. Je moet een gezond gewicht voor je gezondheid behouden en je goed voelen over jezelf. Het is echter niet goed om je elke dag gefrustreerd te voelen. Je moet het zien als een uitdaging in je leven.

Om dit permanent te bereiken, moet je een gezond dieet volgen en genieten van lichaamsbeweging. Hiervoor kan je de nieuwe activiteiten ontdekken die de sportscholen vandaag de dag bieden. Je zult zeker iets vinden wat je leuk vindt. Zodra je begonnen bent zal je steeds weer terug willen komen.

Wat is Zumba?

Vrouw die beweegt met muziek

Zumba is een fysieke activiteit die al bijna 30 jaar bestaat. Het laatste decennium is het echter erg populair geworden. De meeste sportscholen bieden dit of iets vergelijkbaars aan, aangezien Zumba geregistreerd is door de bedenker, Alberto Pérez.

Zumba is gebaseerd op verschillende Latijns-Amerikaanse ritmes zoals:

 • bachata
 • reggaetón
 • salsa
 • merengue
 • cumbia
 • samba

Deze dansen worden gecombineerd met aërobe routines om het gewichtsverlies effectief te ondersteunen.

Bij het uitvoeren van Zumba verbrandt je lichaam veel calorieën, terwijl je spieren worden versterkt en je flexibiliteit toeneemt.

Bovendien helpen deze dansen je om Latijnse ritmes op een leuke en toegankelijke manier te leren voor iedereen, zelfs kinderen. Tegenwoordig zijn er ook variaties om te oefenen:

 • op je voeten
 • in het water
 • in een rolstoel
 • en meer

Een Zumba-sessie

Een Zumba-sessie duurt tussen de 50 en 60 minuten. Aan het begin en het einde is er een korte serie van rek- en strekoefeningen om de spieren op te warmen en te ontspannen en blessures te voorkomen. Bovendien zijn ze geweldig om je metabolisme te activeren of te ontspannen, omdat het dansen intens kan worden.

De liedjes laten je verschillende soorten bewegingen volgen die je herhaalt, waardoor het makkelijk te volgen is. In die zin helpt Latijnse muziek met het spiergeheugen. Dit komt omdat bewegingen worden geassocieerd met de verschillende melodieën. Aangezien de stappen daarnaast redelijk gemakkelijk zijn, zal je ongetwijfeld plezier hebben.

Zo kan je meer gewicht verliezen met Zumba-sessies

Gewicht verliezen met Zumba

Om het energieverbruik te verhogen en gemakkelijker gewicht te verliezen tijdens Zumba-sessies, raden we aan om de volgende tips toe te passen:

 • Drink water voor, tijdens en na de sessie. Naast het helpen bij gewichtsverlies, kan het ook helpen om uitdroging te voorkomen.
 • Eet niet vlak voor een Zumba-sessie. Anders kan je mogelijk last krijgen van indigestie door de hoge intensiteit van de training. Je kan echter tot een uur van tevoren iets kleins en voedzaams eten.
 • Probeer wat eiwitten te eten binnen een half uur na de sessie. Op deze manier kan je helpen om het herstel te versnellen en je spieren meer te versterken.
 • Als je ‘s middags naar Zumba gaat, dan kan je het beste groenten (salade, groentesoep, gazpacho, gebakken groenten, etc.) en een eiwitbron (mager vlees, vis, groenten, verse kaas, etc.) consumeren. We raden je echter aan om de hele dag door koolhydraten te eten om af te vallen.
 • Zumba combineert aërobe en anaërobe oefeningen. Dus naast intense oefeningen die je laten zweten, moet je niet vergeten om je spieren te versterken. Hoe meer spieren je hebt, hoe meer je de stofwisseling zal versnellen. Daardoor kan je meer calorieën verbranden. Bovendien zal je je lichaam versterken en je algemene gezondheid zal je dankbaar zijn.

Ter afsluiting

Kortom, een evenwichtig dieet en gematigde lichaamsbeweging zoals Zumba, kunnen je helpen om gewicht te verliezen. Dit proces is ook leuker als je het combineert met leuke fysieke activiteiten. We raden echter aan om altijd naar een specialist te gaan. Op die manier kan je je eetpatroon en sportroutines perfect in de gaten houden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Chavarrias, M., J. Carlos Vivas, and Jorge Pérez Gómez. “Beneficios para la salud de zumba: Una revisión sistemática.” Journal of Sport and Health Research 10.3 (2018): 327-338.
 • Lorente, Celia. “Adictos al Zumba.” Tiempo 1646 (2014): 69-71.
 • Romero-Barquero, Cecilia Enith. “Al compás de las clases de baile: una experiencia dentro del aula.” Educación 39.1 (2015).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.