Hoe kun je tandsteen verwijderen op natuurlijke wijze?

Miljoenen mensen hebben last van tandsteen. Dat klopt, je bent bepaald niet de enige die lijdt aan de opeenhoping van mineralen uit oude voedselresten op je tanden. 
Hoe kun je tandsteen verwijderen op natuurlijke wijze?

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Tandsteen verschijnt eerst als geelachtige plaque, dicht bij het tandvlees. Daarna groeit het aan in de richting van de rest van de tanden. Je tandsteen verwijderen als onderdeel van je dagelijkse tandenpoets routine wordt dan een moeilijke klus.

In dit artikel zullen we je vertellen hoe je op de natuurlijke manier van dat vervelende tandsteen afkomt. We zullen je met een stralend witte glimlach achterlaten!

Je tandsteen verwijderen

Wanneer we grote hoeveelheden suikerrijk, vet of zeer geraffineerd voedsel eten, verhogen we onze kans op opbouw van tandsteen. Daarnaast zal het hebben van een slechte mondhygiëne en bepaalde gewoontes zoals roken en koffie of alcohol drinken het probleem zeker verergeren.

Het is niet alleen een esthetisch probleem, het heeft ook gezondheidsimplicaties. Grote hoeveelheden tandsteen zullen ontstekingen van het tandvlees veroorzaken. Dat kan leiden tot gingivitis (ontstoken tandvlees) en uiteindelijk zelfs tot tandverlies.

Maar het goede nieuws is dat er eenvoudige, natuurlijke manieren zijn die tandsteen verwijderen kunnen. De meest effectieve methodes zijn:

Zuiveringszout en waterstofperoxide

Je tandsteen verwijderen met zuiveringszout

Een van de opties waarmee je tandsteen verwijderen kunt zou een belangrijk onderdeel van een goede mondhygiëne moeten zijn. We hebben het hier over het gebruik van baking soda en waterstofperoxide.

Het eerstgenoemde ingrediënt helpt de tanden op natuurlijke wijze witter te maken. Het tweede helpt om schadelijke bacteriën te verwijderen. Als je deze ingrediënten vermengt, hebben ze de perfecte eigenschappen die tandsteen verwijderen kunnen en het geel worden van je tanden kunnen helpen voorkomen.

Ingrediënten

 • 1 theelepel waterstofperoxide (5 ml)
 • 1 kleine eetlepel zuiveringszout (10 g)

Bereiding

 • Doe eerst de baking soda in een geschikt bakje en voeg de waterstofperoxide toe.
 • Meng de ingrediënten goed door elkaar totdat je een ​​pasta te krijgt.
 • Doe een kleine hoeveelheid van de pasta op je tandenborstel en gebruik het vervolgens als je normale tandpasta.
 • Maak met je tandenborstel cirkelvormige bewegingen gericht op de bovenste delen van je tanden, dicht bij het tandvlees.
 • Herhaal dit proces minstens twee keer per week.

Appels

Tandsteen verwijderen met appels

Tandsteen verwijderen dat zich op je tanden vormt kan net zo eenvoudig zijn als het iedere dag eten van een appel! Probeer indien mogelijk ervoor te zorgen dat het een rode appel is, omdat groene appels te zuur kunnen zijn. En natuurlijk het liefste ongeschild.

Dus kies bijvoorbeeld na elke warme maaltijd een heerlijke, gezonde appel als dessertoptie!

Andere opties zijn aardbeien en meloen. Beide vruchten kunnen de opeenhoping van tandsteen helpen verwijderen. Daarnaast helpen deze fruitsoorten ook om je tandvlees schoon te maken en om het bloeden van het tandvlees te voorkomen.

Citroensap

Voordat je leert hoe je deze zelfgemaakte remedie kunt maken, is het belangrijk om te weten dat als je deze methode te vaak toepast het contraproductief kan zijn. Dit komt omdat de zuren in citroensap vlekken op je tanden kunnen maken als het citroensap niet verdund wordt.

Ingrediënten

 • 2 kleine eetlepels citroensap (20 ml)
 • 2 kleine eetlepels warm water (20 ml)

Bereiding

 • Meng in een glas of beker het citroensap en het warme water en roer goed.
 • Spoel je mond vervolgens gedurende 1 minuut met deze vloeistof.
 • Drink het mengsel niet op en zorg ervoor dat je het mengsel niet langer in je mond houdt dan de voorgeschreven tijd.
 • Als je klaar bent, spoel je mond dan goed met schoon water.
 • Deze behandeling kan enigszins prikken als je zweren of blaren in je mond hebt.

Sinaasappelschillen

Tandsteen verwijderen met sinaasappelschillen

De vitamine C die overvloedig aanwezig is in citrusvruchten, wordt niet alleen in het vlees en sap aangetroffen. Het is ook zeer geconcentreerd aanwezig in de schil. Daarom is het de moeite waard om zo veel mogelijk van de natuurlijke eigenschappen van de schillen te profiteren.

Schil een sinaasappel en wrijf, na het fruit te hebben gegeten, de binnenkant van de schil over je tanden, met de nadruk op het deel van je tanden het dichtst bij het tandvlees. Vergeet daarna niet om je mond goed te spoelen met warm water, om er zeker van te zijn dat de zuren geen schadelijke erosie veroorzaken.

Sesamzaad

Als je een gebit wilt hebben dat vrij is van tandsteen, zorg dan dat je voedsel eet dat als natuurlijke exfoliant fungeert. Een van deze voedingsmiddelen is sesamzaad. Als je tandsteen verwijderen wilt, kun je gewoon op een handvol sesamzaad kauwen. Houd dit een tijdje vol en gooi de sesamzaden daarna weg.

Poets vervolgens je tanden op de gebruikelijke manier. Makkelijker kan het niet, om dankzij sesamzaden een ​​’polijstend’ effect te krijgen!

Tips om de opbouw van tandsteen te verminderen

Is het grootste deel van je tandsteen verwijderen je eenmaal gelukt, dan zul je er zeker op gebrand zijn dat dit probleem niet opnieuw tevoorschijn komt.

Dus hoe kun je voorkomen dat er opbouw van tandvlees plaatsvindt? Neem dan de volgende eenvoudige adviezen ter harte.

Vermijd bepaalde voedingsmiddelen

Suiker is de nummer één van de algemene vijanden als het gaat om alle soorten mondhygiëne. Het eten van suiker verhoogt niet alleen het risico op het ontwikkelen van gaatjes, maar leidt ook tot een grotere opbouw van tandsteen.

Het is echter niet de enige schuldige die er bestaat. Meel kan even destructief zijn. De zetmelen die het bevat vermengen zich met speeksel. Daarbij wordt een krachtig zuur gecreëerd dat het glazuur van je tanden vlekkerig maakt. Vervolgens begint het de tanden te eroderen, waardoor ze kwetsbaarder worden voor aanvallen door schadelijke bacteriën.

Daarom moet je zo veel mogelijk gebak en andere voedingsmiddelen met geraffineerde meel en suikers vermijden.

Consumeer calciumrijke voedingsmiddelen en dranken

Je tandsteen verwijderen door calciumrijke voedingsmiddelen en dranken te consumeren

Zuivelproducten zoals yoghurt en kaas, amandelen en spinazie zijn de belangrijkste bronnen van calcium, een belangrijke voedingsstof voor je tanden en kiezen. Dagelijks consumptie van deze producten zal je gebit verbeteren. Bovendien zal het je tanden beter in staat stellen om te strijden tegen de opbouw van tandplak.

Eet rauw voedsel

Naast appels en aardbeien zijn er ook een aantal groentes die de gezondheid van je tanden kunnen helpen bevorderen, waaronder wortelen en selderij. Het eten in rauwe vorm helpt de productie van speeksel te stimuleren en beschermt de tanden tegen schadelijke bacteriën.

Poets je tanden voorzichtig

Tandsteen verwijderen door je tanden voorzichtig te poetsen

Slechte mondhygiëne speelt een grote rol bij het ontstaan van de opbouw van tandsteen. Je moet minstens twee keer per dag poetsen. Eenmaal nadat je bent opgestaan ​​en eenmaal voordat je naar bed gaat.

Het is net zo belangrijk om flosdraad te gebruiken om de voedselresten te verwijderen die je tandenborstel niet kan bereiken. Het gebruik van mondwater kan hierbij ook een grote hulp zijn.

Drink veel water

Vloeistoffen kunnen helpen bij het verwijderen van de voedselresten die zijn achtergebleven tussen je tanden en je tandvlees. Het wordt aanbevolen dat je na elke maaltijd een glas water drinkt om hiermee te helpen. Dit is dus een goede optie als je op je werk bent en geen tandenborstel bij je hebt.

Uitgelichte afbeelding met dank aan © wikiHow.com


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Lang, N., A. Mombelli, and R. Attström. “Placa dental y sarro.” Lindhe J, Karring T, Lang N. Periodontología clínica e implantología odontológica. 3a ed. Madrid: Panamericana(2000): 102.
 • Pereda Rojas, María Elena, and Flor Elen González Vera. “Comportamiento del tabaquismo y la deficiente higiene bucal como factores de riesgo de la caries dental.” Correo Científico Médico de Holguín 18.4 (2014): 623-635.
 • Santos, Vicente Laserna. Higiene dental personal diaria. Trafford Publishing, 2008.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.