Stap-voor-stap recepten voor vanillekoekjes
Vanillekoekjes zijn beslist een populair dessert en tussendoortje. Dat komt niet alleen door hun heerlijke smaak, maar ook omdat ze gemakkelijk te maken zijn! Er zijn verschillende manieren om ze te bereiden. Hoe je ze dan ook wilt maken, het hoofdingrediënt dat niet mag ontbreken om ze die bijzondere smaak te geven, is vanille.
Ze zijn heerlijk om te serveren bij de koffie of thee en als snacks, om aan gasten te presenteren, of als basisdeeg voor andere desserts. Dus als je wilt leren hoe je ze maakt, geven we je in dit artikel het traditionele recept voor vanillekoekjes en een caloriearme, suikervrije optie.
Vanille: een essentieel ingrediënt bij het maken van gebak
We willen erop wijzen dat vanille niet alleen een smaakstof is die wordt gebruikt bij de bereiding van honderden recepten, maar dat het eigenlijk een plant is. Deze plant behoort tot het geslacht van de orchideeën en groeit in tropische en subtropische gebieden.
Volgens verschillende studies (Spaanse link) is het de enige aromatische orchidee die in de voedingsindustrie en de cosmetica wordt gebruikt. Deze plant wordt al sinds de oudheid door de Azteken gebruikt, niet alleen voor haar aroma, maar ook bij de behandeling van verschillende ziekten.
In dit verband vermeldt een studie (Spaanse link), gepubliceerd in de Revista Mexicana Agrociencia in 2018, dat het bioactieve stoffen bezit (zoals alkaloïden, flavonoïden, anthocyaninen, sterolen en terpenoïden), die fungeren als antioxidanten en ontstekingsremmers.
Ook lekker om te maken:
Ontdek een eenvoudig recept voor kaneelkoekjes
Vanillekoekjes
Laten we nu eens kijken wat de andere ingrediënten zijn die nodig zijn om deze heerlijke koekjes te bereiden. Vergeet niet de instructies goed op te volgen om het beste resultaat te behalen.
Ingrediënten
- snufje zout
- half kopje suiker
- 2 middelgrote eieren
- 3 kopjes witte bloem
- 1 theelepel vanille-extract
- poedersuiker
- ¾ kopje bakboter, romig
- 1 theelepel bakpoeder (5 gr.)
Merengue
Om deze koekjes te maken, moet je eerst de oven voorverwarmen op 165 graden Celsius. Daarna begin je met de meringue:
- Scheid allereerst de eieren. Bewaar het eigeel en het eiwit apart.
- Doe vervolgens de eiwitten in een kom en voeg 2 eetlepels suiker toe. Klop met behulp van een elektrische mixer tot het mengsel in volume toeneemt.
- Voeg daarna nog 2 eetlepels suiker toe door het erbij te strooien en blijf kloppen tot het mengsel consistentie krijgt en de meringue gevormd is.
Het deeg
- Klop de 2 eierdooiers los met de boter, het vanille-extract en de rest van de suiker.
- Blijf kloppen tot het mengsel lichter en dikker wordt.
- Meng vervolgens de bloem met het bakpoeder en een snufje zout. Voeg ze beetje bij beetje toe aan het vorige mengsel. Doe dit voorzichtig, met behulp van een spatel.
- Voeg tot slot de meringue toe aan deze kom tot het een glad en fijn deeg vormt. Als je merkt dat het plakkerig is, voeg dan meer bloem toe, zodat je het zonder problemen kunt verwerken.
De koekjes
- Strooi wat bloem op een schoon aanrecht, leg het deeg erop en begin het met behulp van een deegroller uit te rollen. Je moet dit gelijkmatig doen. Als je klaar bent, moet het deeg hooguit een halve centimeter hoog zijn.
- Vervolgens steek je met een koekjesvorm in de gewenste vorm de koekjes uit. Als je klaar bent, til je het resterende deeg op om de figuren die je net hebt gemaakt niet te beschadigen.
- Haal de koekjes er voorzichtig af en leg ze op een ingevette plaat zodat ze niet aan elkaar kleven.
- Met het resterende deeg herhaal je het kneed- en uitsteek-proces.
- Bestrooi tot slot de koekjes met poedersuiker en bak ze 15 minuten in de oven.
Lees ook eens:
Extract en essence van vanille: wat is het verschil?
Vanillekoekjes met weinig calorieën
Deze tweede optie is ideaal als je ze wilt delen met iemand die, om gezondheidsredenen, geen suiker mag consumeren. Je kunt er ook voor kiezen als je gewoon de calorie-inname van traditionele koekjes wilt verminderen. Noteer de ingrediënten die je nodig hebt en volg de stap-voor-stap instructies.
Ingrediënten
- 3 kopjes volkoren meel
- 1 middelgroot ei
- 3 eetlepels vloeibare zoetstof geschikt voor lang bakken
- 1 theelepel vanille-extract
- 3 eetlepels olie
- 2 theelepels bakpoeder
- 1 snufje zout
Stap-voor-stap instructies
- Klop allereerst in een kom het ei los met een elektrische mixer, zodat het volume toeneemt.
- Voeg vervolgens het vanille-extract, de zoetstof en 3 eetlepels olie toe. Blijf kloppen, maar deze keer met behulp van een spatel.
- Meng in een andere kom de volkorenbloem, het bakpoeder en het snufje zout.
- Voeg vervolgens de vaste ingrediënten toe aan de kom met de eieren en meng tot zich een deeg vormt. Voeg, net als in het vorige recept, zo nodig meer bloem toe, tot je het deeg kunt uitrekken zonder dat het plakt.
- Herhaal vervolgens de stappen die in het andere recept zijn uitgelegd. Dat wil zeggen, rol het deeg uit, gebruik een koekjesvorm, schik de koekjes op een ingevette bakplaat, en haal ze na 15 minuten uit de oven.
Probeer deze heerlijke vanillekoekjes eens te maken
Of ze nu klassiek of suikervrij zijn, vanillekoekjes zijn gemakkelijk te bereiden. Natuurlijk kun je variaties maken door andere ingrediënten toe te voegen die je lekker vindt. Laat in ieder geval het opkloppen niet achterwege, want dat maakt ze lekker luchtig.
Denk eraan dat je ze niet alleen zo kunt eten als ze net klaar zijn, maar ze ook kunt gebruiken om desserts met slagroom te bereiden, zoals tiramisu of vruchtentaartjes. Geniet ervan!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Andrade-Andrade, G., Delgado-Alvarado, A., Herrera-Cabrera, B. E., Arévalo-Galarza, L., & Caso-Barrera, L. (2018). Variación de compuestos fenólicos totales, flavonoides y taninos en Vanilla planifolia jacks. ex Andrews de la Huasteca Hidalguense, México. Agrociencia, 52(1), 55-66.
- Rodríguez-López, T., & Martínez-Castillo, J. (2019). Exploración actual sobre el conocimiento y uso de la vainilla (vanilla planifolia Andrews) en las Tierras Bajas Mayas del Norte, Yucatán, México. Polibotánica, (48), 169-184.
- González Minero, F. J., & Bravo Díaz, L. (2017). Estudio botánico y farmacéutico de productos con aplicación en cosmética y cuidado de la piel. Ars Pharmaceutica (Internet), 58(4), 175-191.