4 soorten glutenvrij brood

Als je gluten uit je dieet hebt moeten schrappen, maak je dan geen zorgen; er zijn verschillende mogelijkheden voor glutenvrij brood waar we je vandaag over willen vertellen.
4 soorten glutenvrij brood
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 30 september, 2022

Het vinden van verschillende soorten glutenvrij brood is een prioriteit voor mensen die coeliakie of niet-coeliakie glutengevoeligheid ontwikkeld hebben. In beide gevallen is het het beste dit eiwit uit de voeding te schrappen om spijsverteringsverschijnselen te voorkomen.

Bij coeliakie moet zelfs contact met sporen van de voedingsstof vermeden worden. Anders zouden belangrijke veranderingen in de morfologie en fysiologie van het darmkanaal optreden.

Voor we beginnen moeten we benadrukken dat brood geen essentieel voedingsmiddel is in ons dieet, maar het kan voor veel mensen wel een belangrijke bron van koolhydraten zijn. Vooral kan het zinvol zijn in het geval van atleten, want die moeten suikers van verschillende opnamesnelheden combineren om hun glycogeenreserves te maximaliseren.

Soorten glutenvrij brood

Hier gaan we je de beste soorten glutenvrij brood laten zien om in je glutenvrije dieet op te nemen. Vergeet niet ze altijd te introduceren in de context van een gevarieerde en evenwichtige voeding.

1. Boekweitbrood

Boekweitbrood
Boekweitbrood kan ons met zijn naam misleiden, maar het is geschikt voor coeliakiepatiënten omdat het geen gluten bevat.

Boekweit is geen gras, maar een onderdeel van de familie Polygonaceae (duizenknoopfamilie). Ondanks zijn naam bevat het geen gluten, wat betekent dat mensen met coeliakie het zonder probleem kunnen consumeren.

Bovendien bevat het ook een grote hoeveelheid vezels. Van dit element is bewezen (Engelse link) dat het van cruciaal belang is voor een goede darmgezondheid. Het kan constipatie voorkomen en de samenstelling van de darmmicrobiota verbeteren.

In feite zijn de huidige aanbevelingen voor de inname van vezels 25 gram van dit element per dag. Mensen hebben er zelden genoeg van, en dat kan leiden tot problemen met het spijsverteringskanaal.

2. Maïsbrood

Maïs is een ander goed alternatief voor tarwe, vooral als we brood op basis van granen willen hebben. Dit voedingsmiddel heeft een heel karakteristieke smaak en is meestal compacter dan traditioneel brood.

Het heeft echter sensationele organoleptische eigenschappen. Het is uitstekend geschikt om te besmeren met voedingsmiddelen als pindakaas, bijvoorbeeld. Dit zorgt voor een hoge energie- en koolhydraatopname, essentieel voor mensen die aan hoge intensiteitssport doen.

Opgemerkt moet worden dat als je veel aan sport doet, het bijvullen van de glycogeenopslag daarna van cruciaal belang is om het herstel te bevorderen. Om dit te doen, moet je niet alleen koolhydraten consumeren.

Je moet ze vergezellen van een flinke handvol eiwitten met een hoge biologische waarde, en de beste zijn van dierlijke oorsprong. Dit blijkt uit onderzoek gepubliceerd in N utrients (Engelse link).

3. Rijstbrood

Dit komt niet zo vaak voor als de vorige twee, maar het is wel een alternatief om rekening mee te houden. We hebben het over een product met een zeer lage concentratie enkelvoudige suikers, wat de sleutel is tot het voorkomen van het ontstaan van ziektebeelden die de stofwisseling aantasten.

Regelmatige en overvloedige inname van koolhydraten met een hoge glycemische index zou een van de oorzaken kunnen zijn van diabetes type 2. Dit wordt bevestigd door een studie (Engelse link) gepubliceerd in Curre nt Diabetes Reports.

4. Gierstbrood

Gierst
Gierst is een zaad dat vaker deel uitmaakt van de Afrikaanse en Aziatische voeding dan in de Europese en Amerikaanse.

Gierstbrood komt veel voor in werelddelen als Afrika en Azië. Dit kleine graan wordt gebruikt voor de bereiding van pap, brood, en verschillende soorten gebak.

Voor het maken van brood wordt het gemengd met een portie rijstmeel en gist. Er kan zelfs wat suiker of honing aan toegevoegd worden om het gistingsproces en de uiteindelijke textuur te verbeteren.

Het is belangrijk er rekening mee te houden dat gierstbrood een hogere eiwitconcentratie kan hebben dan ander glutenvrij brood. Ook al hebben we het hier over eiwitten met een lage biologische waarde, ze zijn toch nuttig om de dagelijkse inname aan te vullen. Zo kan het katabolisme van de spiermassa voorkomen worden.

Nog een leuk artikel dat we voor je geselecteerd hebben:
8 producten om glutenvrije pasta van te maken

Probeer glutenvrij brood

Verschillende soorten glutenvrij brood kunnen regelmatig in het dieet opgenomen worden. Dit soort voedsel is belangrijk in het dieet van mensen die dit eiwit niet kunnen consumeren.

Er moeten alternatieven gezocht worden om een optimale inname van koolhydraten te consolideren zonder ons lichaam in gevaar te brengen, vooral als we het hebben over sporters die hoge prestaties leveren. In deze context is de behoefte aan suiker vaak hoog.

Tenslotte moet opgemerkt worden dat gluten niet uit het dieet geschrapt mogen worden zonder voorafgaande medische diagnose. Alvorens de stap te zetten, is het namelijk altijd raadzaam een deskundige te raadplegen. Als er geen probleem is met de stofwisseling of de absorptie van het eiwit, kan de eliminatie ervan meer nadelen dan voordelen hebben.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Gill, S. K., Rossi, M., Bajka, B., & Whelan, K. (2021). Dietary fibre in gastrointestinal health and disease. Nature reviews. Gastroenterology & hepatology18(2), 101–116. https://doi.org/10.1038/s41575-020-00375-4
  • Alghannam, A. F., Gonzalez, J. T., & Betts, J. A. (2018). Restoration of Muscle Glycogen and Functional Capacity: Role of Post-Exercise Carbohydrate and Protein Co-Ingestion. Nutrients10(2), 253. https://doi.org/10.3390/nu10020253
  • Yoshida, Y., & Simoes, E. J. (2018). Sugar-Sweetened Beverage, Obesity, and Type 2 Diabetes in Children and Adolescents: Policies, Taxation, and Programs. Current diabetes reports18(6), 31. https://doi.org/10.1007/s11892-018-1004-6

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.