Hoe maak je een sandwich zonder brood?

Groente is een goed alternatief voor brood als je een sandwich wilt maken. Op zoek naar ideeën? We zullen 8 geweldige opties delen in dit artikel.
Hoe maak je een sandwich zonder brood?

Geschreven door Antonella Grandinetti

Laatste update: 09 augustus, 2022

Een sandwich maken zonder brood is veel eenvoudiger dan je misschien denkt. Er is maar een beetje fantasie voor nodig om brood te vervangen door gezondere opties met minder calorieën.

De volgende ideeën zijn ideaal voor een snel en gezonde maaltijd. Vergeet niet dat je ’s avonds lichtere maaltijden moet eten, aangezien er niet zoveel calorieën worden verbrand als we slapen. Als je ’s avonds te veel eet, kun je dus gemakkelijker aankomen.

Hoe maak je een sandwich zonder brood?

Of je nu bezig bent om af te vallen of gewoon een andere optie wilt om je sandwiches te maken, blijf lezen om de verschillende opties te ontdekken waardoor er meer van wilt.

Je kunt natuurlijk nog regelmatig brood eten. Onthoud dat brood deel uitmaakt van de voedselpiramide en dat als je de gezondste broodsoorten (volkoren en hele zaden) kiest, dit goed is voor je gezondheid.

Om brood echter te vervangen, moet je eerst nadenken wat je nodig hebt om je sandwich te maken. Het antwoord is heel eenvoudig. Brood is namelijk het andere element van de sandwich waardoor we kunnen eten zonder dat je vingers helemaal onder komen te zitten (tenminste, het wordt niet te rommelig).

Met deze gedachte in je hoofd moet je dus op zoek gaan naar vervangers die hetzelfde kunnen doen, maar minder calorieën leveren en toch je sandwich lekker houden. Is dit mogelijk? Ja natuurlijk!

1. Sandwich met rijstcrackers

Rijstcrackers zijn gezond en knapperig, perfect om er zoete en hartige opties tussen te doen. Probeer ze te eten met jam, fruit, kaas of zelfs met tonijn, kalkoen of kip.

2. Een sandwich zonder brood maar met komkommer

sandwich zonder brood maar met komkommer

Ons tweede idee om een sandwich zonder brood te maken, is om in plaats daarvan komkommer te gebruiken. De consistentie en het formaat van de komkommer maakt het een perfecte vervanger om te vullen.

Vergeet niet om de komkommer goed te wassen voordat je het gaat gebruiken. Verwijder vervolgens de uiteinden en snijd dan doormidden in de lengte. Vul het dan naar wens. Als je dat wilt kun je de komkommer ook eerst schillen.

Onze favoriete vullingen voor komkommer zijn verse kaas en ham, serranoham en tomaat, hummus en tomaat, tonijn, ui en cocktailsaus. Wat voor vullingen vind jij lekker?

3. Gebruik sla om brood te vervangen

Een andere goede optie is om sla te gebruiken in plaats van brood. We zijn gewend om sla te gebruiken als onderdeel van de vulling, maar wat als we de sla gebruiken om het brood mee te vervangen?

Je kunt bijvoorbeeld zelfs een groot blad sla gebruiken om een wrap te maken:

  • Was de sla eerst goed en laat de bladeren goed drogen. Knijp er niet in anders breekt het blad.
  • Leg er vervolgens de vulling naar keuze op en rol het slablad dan op.
  • Je kunt het vullen met bijvoorbeeld tonijn, tomaat en ui of kip gebakken met spinazie of champignons.

4. Sandwich zonder brood maar met courgette

Sandwich van courgette

Courgettes hebben net als komkommer de perfecte vorm om het brood van de sandwich mee te vervangen.

  • In dit geval raden we aan om de uiteinden te verwijderen en de courgette doormidden te snijden.
  • Bak deze vervolgens in de oven tot de textuur stevig maar tegelijkertijd zacht is om te eten.
  • Eenmaal gaar kun je hem vullen met zelfgemaakte hummus en hem warm of koud serveren.

5. Hamrollen

Zoals je kunt zien is het ons idee om enkele typische ingrediënten die we normaal als vulling gebruiken nu als vervanger voor het brood gebruiken. Ham geeft je ook de mogelijkheid om het te vullen zoals je wilt. Hoewel het er niet uitziet als een traditionele sandwich, smaakt het geweldig.

Vul het bijvoorbeeld met verse kaas en kruiden, tomaat en kaas, asperges, diverse gebakken groenten, verse kaas en avocado, hummus, of wat je maar kunt bedenken. Er zijn oneindig veel mogelijkheden.

6. Appels in plaats van brood

Appels zijn een van onze favoriete fruitsoorten als het gaat om diëten en het is gemakkelijk in te zien waarom. Ze zijn namelijk lekker, caloriearm en past goed bij andere zoete en zoute ingrediënten.

  • Om een sandwich zonder brood te maken, moet je het fruit goed wassen.
  • Snijd de appel daarna doormidden en verwijder het klokhuis.
  • Vul het vervolgens met de ingrediënten naar keuze. Wat dacht je ervan om  het vullen met tonijn en cocktailsaus?

Dit is echt een heerlijke optie!

7. Sandwich van aubergine

Aubergine

Net als courgette kan aubergine ons veel opties bieden bij het maken van een sandwich zonder brood. Gebruik een gebakken aubergine voor je sandwich. Wil je nog een idee? Probeer het eens te vullen met polenta, spinazie en tomaat.

8. Portobello-champignon

Portobello-champignons zijn de laatste jaren helemaal in de mode. Door hun textuur zijn ze een uitstekend alternatief voor brood. Verwijder de steel als ze gekookt zijn en gebruik dan alleen de kap om je brood mee te vervangen. We raden je aan om ze te vullen met gesneden spinazie, kip en tomaat of avocado en kip.

Kortom, een sandwich maken zonder brood is geen onmogelijke prestatie. Er zijn veel meer opties binnen handbereik en je verbeelding! Houd er wel rekening mee dat je ter vervanging van het brood een krachtig ingrediënt nodig hebt dat de vulling voldoende ondersteuning geeft. Geniet ervan!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.