Een sappige vegan omelet met courgette

Deze heerlijke vegan omelet met courgette gemaakt zonder eieren is perfect voor caloriearme diëten en voor veganisten. Het is een veelzijdig recept dat verschillende voedingsmiddelen met elkaar combineert.
Een sappige vegan omelet met courgette

Laatste update: 05 september, 2020

Deze vegan omelet met courgette is een uitstekende vervanger van de traditionele omelet met aardappel en ei. Het is perfect voor strikt vegetarische diëten, aangezien het ook geen eieren bevat. Bovendien is het erg goed voor iedereen die op het gewicht let, aangezien courgette een zeer laag caloriegehalte heeft.

Voedingswaarde en voordelen van courgette

Een sappige vegan omelet met courgette

Courgette bevat veel water en een laag suikergehalte dankzij de kleine hoeveelheid koolhydraten die het bevat. Kijkend naar de voedingswaarde, is het het vermelden waard dat het een grote hoeveelheid essentiële mineralen bevat: kalium, magnesium, fosfor, ijzer en calcium.

Bovendien zit het vol met antioxidanten, zoals vitamine C, B9 en K. Dankzij de samenstelling kan het eten van courgette veel voordelen bieden die we hieronder zullen noemen.

1. Verbetert je cardiovasculaire gezondheid

Courgette bevat geen cholesterol. Je zou het daarom moeten eten als je lijdt aan hypercholestrolemie. Als je courgette dus in je dagelijkse dieet opneemt, krijg je veel voedingsstoffen binnen zonder je LDL-waarden (slechte cholesterol) te verhogen.

2. Helpt je spijsvertering

Courgette helpt je spijsvertering

Courgette bevat een aanzienlijke hoeveelheid slijmstoffen, een soort oplosbare vezels die zeer goed zijn voor je darmgezondheid. Het verbetert namelijk constipatie, de zuurgraad en reflux.

Daarnaast helpt het bij het ontwikkelen van nuttige bacteriën in je darmflora en vergemakkelijkt het de opname van voedingsstoffen dankzij de prebiotische effecten. Het eten van courgette wordt geassocieerd met het voorkomen van maagzweren en het prikkelbaredarmsyndroom (PDS).

3. Voorkomt arteriële hypertensie

Courgette bevat kalium, een mineraal dat geassocieerd wordt met arteriële hypotensie, aangezien het ingrijpt bij de uitscheiding van natrium via de urine en een tekort ervan verband houdt met een verhoging van de bloeddruk.

Bovendien wordt het eten van gerechten met courgette geassocieerd met de eliminatie van overtollige vloeistoffen, een zeer gunstige eigenschap voor mensen die lijden aan oligurie (de productie van abnormaal kleine hoeveelheden urine) of nierstenen.

Recept voor vegan omelet met courgette

Een heerlijke vegan omelet met courgette

Zoals je zult zien, is deze vegan omelet met courgette relatief eenvoudig om te maken en is het echt heerlijk. Bovendien kun je het serveren met bijvoorbeeld een salade, groente ratatouille, puree van wortel en chia, gazpacho of een ander vegetarisch of veganistisch recept.

Ingrediënten voor deze vegan omelet met courgette

 • 2 middelgrote courgettes
 • 1 grote ui
 • extra vierge olijfolie
 • 100 gram kikkererwtenmeel
 • 1 grote eetlepel maizena
 • 200 ml plantaardige melk, bij voorkeur soja
 • 200 ml water
 • zout, peper en knoflookpoeder

Hoe maak je je vegan omelet met courgette? De voorbereiding

 • Snijd eerst de ui en julienne en schil en snijd de courgette in plakjes.
 • Om deze groenten te koken, kun je een koekenpan of de magnetron gebruiken. Als je een koekenpan gebruikt, doe dan ongeveer 4 eetlepels olijfolie in de pan en laat het op middelhoog vuur sudderen tot de ui en courgette zacht worden. Wil je minder olie gebruiken, dan kun je de magnetron gebruiken. Doe in dit geval de groenten in een kom met een magnetronbestendige deksel en kook ze met tussenpozen van 2 minuten gaar.
 • Om het ei-vervangende mengsel te maken, doe je daarna de kikkererwtenmeel, maizena, water en plantaardige melk in een kom. Meng het goed met behulp van een handmixer en voeg zout en peper naar smaak toe. Je kunt andere kruiden toevoegen die je maar wilt.
 • Doe dan de courgette en ui bij het mengsel in de kom. Het is belangrijk om het beetje bij beetje toe te voegen en te stoppen als je denkt dat je een dik mengsel hebt. De hoeveelheid kan variëren op basis van het water dat in de groenten zit en hoeveel ze inkrimpen tijdens het koken.
 • Het mengsel wordt na verloop van tijd wat dikker als je het laat staan, dus het is belangrijk om het te bereiden vlak voor je het aan de courgette en ui toevoegt.

Het bereiden van de omelet

 • Doe nu de olie in de koekenpan en voeg zodra de olie warm genoeg is, de inhoud van de kom toe.
 • Je kunt een bord of deksel gebruiken om de koekenpan af te dekken om de omelet om te draaien. Je zult weten dat het tijd is om het om te draaien als de randen beginnen te harden en er kleine belletjes uit het midden komen.
 • Bak vervolgens de andere kant goudbruin en haal het dan van het vuur.
 • Je vegan omelet met courgette is nu klaar!

Maak dit recept voor je hele gezin en profiteer van de gunstige eigenschappen van courgette, die we eerder in dit artikel noemden. Het is een geweldige manier om deze groenten in het dieet van de jongsten van het gezin op te nemen!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.