Snel recept voor salade van andijvie en granaatappel

Een salade van andijvie en granaatappel is rijk aan hoogwaardige vezels en antioxidanten die je gezondheid kunnen helpen verbeteren.
Snel recept voor salade van andijvie en granaatappel
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Een salade van andijvie en granaatappel is een gerecht dat je routinematig in je dieet op kunt nemen. Het bevat essentiële micronutriënten en antioxidanten die u kunnen helpen om gezond te blijven. Het beste eraan is dat het gemakkelijk te maken is.

In dit artikel delen we het recept voor deze lekkere salade met andijvie en granaatappel. Je moet echter eerst weten dat de kwaliteit van een dieet van de energiebalans en variatie afhangt.

Met andere woorden, het is belangrijk dat je de calorieën binnenkrijgt die je nodig hebt om overgewicht te voorkomen en dat je voedsel uit verschillende groepen eet om ervoor te zorgen dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.

Salade van andijvie en granaatappel

Granaatappel en granaatappelpitjes

Voordat je aan de slag gaat met het maken van deze salade van andijvie en granaatappel, is het belangrijk dat je de gezondheidsvoordelen kent. Ten eerste valt de antioxidante kracht van granaatappel op.

Deze vrucht bevat anthocyanen, dat is een fytonutriëntenpigment. Deskundigen ontdekten (Engelse link) dat fytonutriënten de ontwikkeling van chronische ziekten kunnen voorkomen.

Dit komt omdat ze de vorming van vrije radicalen kunnen neutraliseren en zo weefsel- en orgaanoxidatie en -ontsteking moduleren. Deze eigenschap is essentieel om veroudering te vertragen.

Aan de andere kant moeten we vermelden dat de andijvie in vezels voorziet. Vezels zijn een onverteerbare stof die de gezondheid van het spijsverteringssysteem kan verbeteren.

Ten eerste kan het constipatie voorkomen door de grootte van de fecale bolus te vergroten. Zoals een studie gepubliceerd in het International Journal of Food Sciences and Nutrition stelt (Engelse link), beschermt de regelmatige inname ervan bovendien tegen darmkanker.

Ingrediënten

 • 1 andijvie
 • 1 granaatappel
 • Een teentje knoflook
 • Extra vierge olijfolie
 • Azijn
 • Zout

Instructies

 • Het eerste dat je moet doen, is de andijvie goed wassen om eventueel vuil te verwijderen. Snijd het vervolgens in kleine stukjes en doe het in een mengkom.
 • Open daarna de granaatappel. Het is een heel eenvoudige stap. Snijd het eenvoudig met een mes doormidden en haal vervolgens alle zaden eruit, wat het eetbare deel is. Leg ze dan in de mengkom, over de andijvie heen.
 • Nu moet je de dressing maken, het geheim van bijna elke salade. Snij hiervoor het teentje knoflook fijn en doe het in een glas. Voeg dan wat fijn zout en een scheutje olijfolie toe.
 • Het is daarnaast ook belangrijk om een paar eetlepels wijnazijn toe te voegen en alles goed door te roeren. Giet de dressing over de salade als je klaar bent.

Nog een recept voor een salade van andijvie en granaatappel

Granaatappelpitjes

Als je het vorige recept lekker vond, dan raden we je aan om dit ook uit te proberen. Hoewel het meer calorieën bevat, is het ook veel lekkerder. Je hebt zwarte peper nodig om het te maken. Het is aangetoond (Engelse link) dat dit kruid vetoxidatie kan stimuleren, omdat het capsaïcine bevat.

Ingrediënten

Instructies

 • Nogmaals, je moet beginnen met het wassen van de andijvie en deze vervolgens in kleine stukjes snijden. Leg de stukjes daarna in een kom. Haal vervolgens de granaatappelpitjes er weer uit zoals hierboven uitgelegd en doe ze in de kom, over de andijvie heen.
 • Voeg daarna een handvol geroosterde maïs toe, eerder geplet in een vijzel, om een knapperig tintje te geven.
 • Nu moet je de dressing maken. Voeg hiervoor een scheutje olijfolie, twee eetlepels azijn, een theelepel jam en zout en peper toe aan een bakje.
 • Als dit mengsel geëmulgeerd is, giet je het over de salade. Het is nu klaar om te eten, je moet het goed roeren om ervoor te zorgen dat alle andijvieblaadjes doordrenkt zijn van de smaak van de dressing.

Salade van andijvie en granaatappel, een gezond gerecht

Zoals je hebt gezien, is een salade van andijvie en granaatappel heel gemakkelijk en snel te maken. Je kunt het bij een eiwitrijk voedsel, zoals vlees of vis als aperitief of als bijgerecht serveren. Het biedt antioxidante fytonutriënten en een goede dosis vezels, essentieel voor een goede werking van het spijsverteringssysteem.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Winter AN, Bickford PC. Anthocyanins and Their Metabolites as Therapeutic Agents for Neurodegenerative Disease. Antioxidants (Basel). 2019 Aug 22;8(9):333.
 • Gianfredi V, Salvatori T, Villarini M, Moretti M, Nucci D, Realdon S. Is dietary fibre truly protective against colon cancer? A systematic review and meta-analysis. Int J Food Sci Nutr. 2018 Dec;69(8):904-915
 • Varghese S, Kubatka P, Rodrigo L, Gazdikova K, Caprnda M, Fedotova J, Zulli A, Kruzliak P, Büsselberg D. Chili pepper as a body weight-loss food. Int J Food Sci Nutr. 2017 Jun;68(4):392-401

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.