Puistjes op het voorhoofd: hoe kom je van ze af?
Puistjes op het voorhoofd zijn een uiting van acne vulgaris. Wereldwijd wordt geschat (Engelse link) dat tot 9,4% van de bevolking aan acne vulgaris lijdt. De werkelijke prevalentie ervan neemt echter toe naar gelang van de specifieke leeftijd. Zo krijgt tot 90% van de adolescenten regelmatig puistjes op het voorhoofd en andere delen van het gezicht.
Er bestaan veel misverstanden over acne vulgaris. Aanvankelijk wordt vaak gedacht dat het alleen ontstaat door het eten van erg vettig voedsel. Tegenwoordig weten we dat het een heel complexe ontstekingsaandoening is, die in milde, matige, of ernstige vormen kan voorkomen. We bekijken de oorzaken van puistjes op het voorhoofd en wat je er aan kunt doen.
Wat is acne en waarom veroorzaakt het puistjes op het voorhoofd?
Deskundigen (Engelse link) noemen acne vulgaris een ontstekingsstoornis van de pilosebaceuze eenheden. De pilosebaceous units omvatten zowel de haarfollikel als de talgklier. Ontsteking van deze eenheden resulteert onder andere in folliculaire hyperkeratinisatie en talgklierhypertrofie.
Hoewel acne vulgaris de algemene bevolking treft, komt het veel vaker voor bij het begin van de puberteit en gedurende de adolescentie.
Dit is, zoals blijkt (Engelse link), te wijten aan een verhoogde androgeenproductie door de bijnieren en de geslachtsklieren. Ook omdat er in dit stadium een verhoogde gevoeligheid van androgeenreceptoren is.
Behalve het gezicht kan het ook de volgende gebieden aantasten:
- Hals
- Borst
- Schouders
- Bovenrug
Als het lichaam begint te rijpen, stimuleren hormonen de talgklieren tot de aanmaak van meer talg (olie). Ze kunnen de klieren zodanig activeren dat ze overactief worden en een teveel aan talg en te veel dode huidcellen maken.
Als dit gebeurt, raken de poriën verstopt en kunnen bacteriën, vooral Propionibacterium acnes, die zich in de poriën kunnen opsluiten en zich voortplanten. Als gevolg daarvan wordt de huid gezwollen en rood. Zo begint acne en verschijnen puistjes op het voorhoofd.
Recente studies(Engelse link) hebben ontdekt dat genetische en immunologische factoren een hoofdrol spelen bij het ontstaan van puistjes in het gezicht. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is er onder specialisten (Engelse link) geen consensus over de invloed van voeding op acne vulgaris.
Hoewel men denkt dat voedingsmiddelen zoals zuivelproducten, vetten en chocolade het ontstaan ervan kunnen bevorderen, is er tot nu toe geen afdoend bewijs.
Hoe wordt acne vulgaris behandeld?
Acne vulgaris is een ontstekingsaandoening die moeilijk te behandelen kan zijn. In het algemeen pleiten deskundigen (Engelse link) voor twee soorten behandeling: topische therapie en systemische therapie. De keuze voor het een of het ander hangt af van de ernst, de kenmerken en de oorzaken van de manifestatie.
Acne medicijnen dienen om de olieproductie te verminderen, de vernieuwing van de huidcellen te versnellen, bacteriële infectie te bestrijden en ontstekingen te verminderen. Bovendien voorkomt het de vorming van littekens.
Enkele middelen die worden voorgeschreven om puistjes op het voorhoofd te behandelen, en ook die welke door acne op andere delen van het lichaam verschijnen, zijn de volgende:
- Retinoïden (zoals retinoïnezuur, adapalene, tretinoïne, en andere).
- Antibiotica (zoals minocycline en doxycycline, voornamelijk).
- Salicylzuur, azelaïnezuur en trichloorazijnzuur.
- Isotretinoïne.
Naar het oordeel van de specialist kunnen ook orale voorbehoedsmiddelen, spironolacton (vooral bij mannen) en meer complete therapieën zoals dermatologische roller, microneedles of gefractioneerde CO2 laser gebruikt worden. Omdat de meeste episoden mild zijn, helpt een topische therapie vaak om puistjes op het voorhoofd te verhelpen.
In het algemeen is de prognose voor acne positief als er vroegtijdig wordt ingegrepen. Dit doen is van groot belang, want het vermindert de kans op nasleep in de vorm van littekenvorming.
Huidhygiëne maakt ook deel uit van de behandeling ervan; en gewoonten als niet wrijven, knijpen of knijpen in puistjes op het gezicht en andere lichaamsdelen moeten worden aangenomen om complicaties te voorkomen.
Puistjes op het voorhoofd: oppervlakkige verstopping van de huid
Mensen met sporadische puistjes op het voorhoofd hebben waarschijnlijk gedurende een bepaalde periode een ontoereikende gezichtshygiëne aangehouden of schoonheidsproducten gebruikt die niet geschikt zijn voor hun huidtype.
De poriën van de huid zijn erg gevoelig voor vuil. Als vuil de poriën binnendringt kunnen ze heel snel verstopt raken. Vooral als iemand de aanbevolen reinigingsproducten niet gebruikt.
Dagelijkse reiniging dient om de olie die zich in de poriën bevindt diep te verwijderen. We laten je achter met enkele basisadviezen die je helpen van puistjes op het voorhoofd af te komen:
- Gebruik milde huidreinigers in plaats van scrubs en zepen. Vermijd ten koste van alles sterke of erg stinkende producten.
- Als je voor cosmetica en huidverzorgingsproducten kiest, let er dan op dat ze niet-comedogeen zijn. Als een bepaald product je puistjes of mee-eters bezorgt, stop dan met het gebruik ervan.
- Vermijd intens wrijven over je gezicht met een handdoek om het af te drogen.
- Koop olievrije zonnefilters.
Je kunt ook huismiddeltjes tegen acne vulgaris gebruiken, zoals aloëvera, honing, appelazijn, en andere. Deze kunnen je helpen puistjes op het voorhoofd te bestrijden als hun verschijningsvorm mild is. Zoals we je al geadviseerd hebben, kun je het beste professionele hulp inroepen bij matige of heftige episodes voor een adequate behandeling.
Wellicht vind je dit artikel ook interessant:
Isotretinoïne voor acne: voordelen en bijwerkingen
Preventie is een goede optie
Puistjes op het voorhoofd kunnen om verschillende redenen verschijnen. Sommige kunnen we niet beheersen, maar andere kunnen we wel voorkomen. Ken je huidtype en stel een gezichtshygiëne routine op met de juiste producten.
Was je onmiddellijk na het sporten of overmatig zweten, vermijd het gebruik van accessoires die op je voorhoofd drukken (zoals hoeden of sjaals), vermijd langdurige blootstelling aan de zon, en was regelmatig je handen – dit zijn doeltreffende preventiemethoden. Als het probleem voortdurend is of in hevigheid toeneemt, raadpleeg dan een dermatoloog.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Argote, A., Mora, Ó. E., González, L. C., Zapata, J. M., Uribe, D. (2014). Aspectos fisiopatológicos del acné. Revista de la Asociación Colombiana de Dermatología y Cirugía Dermatológica, 22(3), 200-206. https://revista.asocolderma.org.co/index.php/asocolderma/article/view/271
- Bagatin, E., Costa, C. (2020). The use of isotretinoin for acne–an update on optimal dosing, surveillance, and adverse effects. Expert Review of Clinical Pharmacology, 13(8), 885-897. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32744074/
- Dall’Oglio, F., Nasca, M. R., Fiorentini, F., Micali, G. (2021). Diet and acne: review of the evidence from 2009 to 2020. International Journal of Dermatology, 60(6), 672-685. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33462816/
- Institute for Quality and Efficiency in Health Care [IQWiG]. (2013). Skin care for acne-prone skin. Consultado el 15 de junio de 2023. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279208/
- Kurokawa, I., Nakase, K. (2020). Recent advances in understanding and managing acne. F1000Research, 9, 792. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7391011/
- Leung, A. K., Barankin, B., Lam, J. M., Leong, K. F., Hon, K. L. (2021). Dermatology: how to manage acne vulgaris. Drugs in context, 10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8510514/
- Lu, J., Cong, T., Wen, X., Li, X., Du, D., He, G., Jiang, X. (2019). Salicylic acid treats acne vulgaris by suppressing AMPK/SREBP 1 pathway in sebocytes. Experimental dermatology, 28(7), 786-794. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30972839/
- Ogé, L. K., Broussard, A., Marshall, M. D. (2019). Acne vulgaris: diagnosis and treatment. American family physician, 100(8), 475-484. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31613567/
- Sutaria, A. H., Masood, S., Schlessinger, J. (2023). Acne vulgaris. StatPearls. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459173/