Isotretinoïne voor acne: voordelen en bijwerkingen

Isotretinoïne is een zeer effectief medicijn voor de behandeling van acne, maar vereist voorzichtigheid. Vandaag vertellen we je alles over de voordelen en bijwerkingen van dit medicijn.
Isotretinoïne voor acne: voordelen en bijwerkingen

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 09 augustus, 2022

Vandaag vertellen we je meer over de voordelen en nadelen van isotretinoïne. Isotretinoïne is een medicijn dat nuttig is voor de behandeling van matige tot ernstige acne. Het is verkrijgbaar in capsules van 10, 20 en 40 milligram en is volgens schattingen in 80% van de gevallen effectief (Spaanse link).

De gemiddelde behandeling duurt 4 tot 5 maanden. Artsen schrijven soms ook isotretinoïne voor om andere huidproblemen of zelfs sommige soorten kanker te behandelen.

Ondanks de werkzaamheid ervan kan het aanzienlijke bijwerkingen veroorzaken. Het veroorzaakt bijvoorbeeld geboorteafwijkingen, dus zwangere vrouwen mogen het niet gebruiken. Tegelijkertijd mag je het nooit gelijktijdig met vitamine A-supplementen gebruiken. Laten we het eens nader bekijken.

Waar is isotretinoïne voor?

Hoewel isotretinoïne goed is voor de behandeling van verschillende soorten acne, schrijven artsen bijna altijd voor om een ernstige vorm te behandelen, die we recalcitrante nodulaire acne noemen. Artsen bevelen het gewoonlijk alleen aan als andere benaderingen niet hebben gewerkt.

Het is een van de meest effectieve medicijnen tegen acne. In sommige gevallen schrijven artsen het ook voor om problemen te behandelen zoals rosacea, hidrosadenitis suppurativa, folliculitis decalvans, chronische handdermatitis, photo-aging van de huid en psoriasis. Tegelijkertijd hebben professionals het sinds de jaren tachtig aanbevolen voor de behandeling van sommige soorten huidkanker.

Wat zijn de voordelen voor het lichaam?

Isotretinoïne is een medicijn dat op verschillende niveaus werkt. Het heeft een comedolytische werking, wat betekent dat het de vorming van de verstopping die aanleiding geeft tot comedonen of mee-eters voorkomt. Dit zorgt voor een zeer significante verbetering van de reeds aanwezige laesies en voorkomt het verschijnen van nieuwe.

Dit medicijn remt de proliferatie van een bacterie, Probionibacterium acnes genaamd. Dit micro-organisme komt van nature op de huid voor, maar de verspreiding ervan veroorzaakt verschillende infecties, waaronder acne.

Isotretinoïne heeft ook een ontstekingsremmende werking. Een van de belangrijkste voordelen is dat het de talgproductie vermindert. Hierdoor is het zeer effectief tegen verschillende huidproblemen.

Isotretinoïne voor acne

De bijwerkingen van isotretinoïne

De bijwerkingen van isotretinoïne kunnen mild of ernstig zijn. Een van de milde symptomen is een verhoogde droogheid, die de huid, lippen, neus en ogen aantast. Dit leidt tot problemen zoals gekloofde lippen, neusbloedingen en droge ogen.

Deze bijwerkingen verdwijnen bijna altijd vanzelf. Als ze dat niet doen, is het belangrijk dat je een arts raadpleegt. Tegelijkertijd kan dit medicijn ook ernstigere bijwerkingen veroorzaken, die we hieronder zullen bekijken.

Verhoogd cholesterol

Dit medicijn kan het cholesterolgehalte in het bloed verhogen. Dit komt vaker voor bij mensen met overgewicht, diabetes of metabool syndroom, of alcoholgebruik. Het is het beste om regelmatig een bloedonderzoek te doen.

Spier- en gewrichtsproblemen

Patiënten die dit medicijn gebruiken hebben spier- en gewrichtspijn gemeld. Bij adolescenten kan het de normale groei van lange botten stoppen. Het kan ook spierzwakte veroorzaken.

Druk op de hersenen

Druk op de hersenen is geen veelvoorkomend effect, maar het is zeer ernstig. Het kan leiden tot verlies van gezichtsvermogen en zelfs de dood. Het manifesteert zich door symptomen zoals ernstige hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, braken en wazig zien. Deze aandoening moet zo snel mogelijk worden behandeld.

Huiduitslag door isotretinoïne

Af en toe verschijnt er uitslag die ernstig kan zijn, hoewel dit ongebruikelijk is. Het wordt beschouwd als een medisch noodgeval en kan gepaard gaan met de volgende symptomen:

 • Blaren op armen, benen of gezicht.
 • Zweren in de ogen, neus, mond of keel.
 • Schilfering van de huid.

Orgaanschade en toxiciteit

Isotretinoïne kan organen zoals de lever (Spaanse link), alvleesklier, darm en slokdarm beschadigen. Dit is echter zeldzaam. Symptomen zoals gastro-intestinale bloeding, gele verkleuring van de huid, diarree, donkere urine of zeer ernstige pijn in de buik zijn waarschuwingssignalen.

Gehoorproblemen

Het is mogelijk, hoewel ongebruikelijk, dat dit medicijn een verminderd gehoor of oorsuizen veroorzaakt. Als dit gebeurt, is het belangrijk om onmiddellijk een arts te raadplegen.

Visuele problemen

Het medicijn kan droge ogen veroorzaken, maar ook een ongebruikelijke hoeveelheid tranen in de ogen. Het veroorzaakt soms ook wazig zien, dubbel zien of tunnelvisie. Ook kan het moeilijker zijn om in het donker te zien.

Allergische reacties

Dit geneesmiddel veroorzaakt matige tot ernstige allergische reacties. Soms is er uitslag, blauwe plekken op de benen of rode vlekken. Als er netelroos, zwelling van het gezicht of ademhalingsmoeilijkheden zijn, dan moet je onmiddellijk naar de eerste hulp gaan.

Diabetes door isotretinoïne

Deze bijwerking van isotretinoïne komt ook soms voor. Bij sommige mensen veroorzaakt het namelijk bloedsuikerproblemen die tot diabetes kunnen leiden (Spaanse link). Het is erg belangrijk om alert te zijn op de symptomen en eventuele twijfels met je arts te bespreken.

Lage niveaus van rode bloedcellen

Dit medicijn kan het aantal rode bloedcellen in het bloed verlagen en ziekten zoals bloedarmoede veroorzaken. De belangrijkste symptomen zijn zwakte, vermoeidheid, duizeligheid, bleke huid en koude handen en voeten.

Lage niveaus van witte bloedcellen

Lage niveaus van witte bloedcellen verhogen het risico op infecties. Als een persoon het medicijn gebruikt en vaker koorts of infecties krijgt, moet hij de arts hiervan op de hoogte stellen. Dit is in echter niet gebruikelijk.

Mentale problemen door isotretinoïne

Isotretinoïne kan ernstige psychische problemen veroorzaken. Het kan leiden tot depressie (Spaanse link), zelfmoordgedachten en zelfs psychose of verlies van contact met de realiteit. Als er merkbare veranderingen in stemming of gedrag zijn, dan moet je een arts raadplegen.

Overwegingen voordat je isotretinoïne inneemt

Het medicijn kan geboorteafwijkingen veroorzaken

Elke persoon moet in detail worden ingelicht over de mogelijke bijwerkingen van isotretinoïne. In sommige gevallen moet je mogelijk een formulier voor geïnformeerde toestemming ondertekenen. De patiënt moet de arts informeren over andere medicijnen, supplementen of stoffen die hij regelmatig gebruikt.

Enkele van de ernstigste effecten van dit medicijn zijn gerelateerd aan zwangerschap. Een vrouw die zwanger is of borstvoeding geeft, mag dit medicijn daarom niet gebruiken. Dat geldt ook voor iedereen die van plan is zwanger te worden. Een miskraam, vroeggeboorte of misvorming van de foetus kan het gevolg zijn.

Als een vrouw het medicijn neemt, moet ze er dus zeker van zijn dat ze betrouwbare anticonceptiemethoden gebruikt. Bij mannen kan de stof in het sperma achterblijven (Spaanse link). Deskundigen weten niet of dit enig effect heeft als het een vrouw bevrucht. Daarom moet in dit opzicht voorzichtigheid worden betracht.

Een medicijn met een waarschuwing

Opgemerkt moet worden dat sommige van de door isotretinoïne veroorzaakte bijwerkingen omkeerbaar zijn, maar andere niet. Soms moet de patiënt gewoon stoppen met het innemen van het medicijn, terwijl in andere gevallen de schade blijvend is.

Een dergelijke stof moet daarom met grote voorzichtigheid ingenomen worden. De indicaties moeten nauwkeurig worden gevolgd, de voorgeschreven tests moeten worden uitgevoerd en de arts moet op de hoogte gehouden worden van eventuele wijzigingen of zorgen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Rubio-García, Leticia, Nancy Pulido-Díaz, and José Luis Jiménez-López. “Isotretinoína y síntomas de depresión en pacientes con acné severo y recurrente.” Revista Médica del Instituto Mexicano del Seguro Social 53.S1 (2015): 54-59.
 • Santos-Pérez, M., et al. “Sospecha de diabetes mellitus por isotretinoína.” Farmacia Hospitalaria 37.4 (2013): 340-342.
 • Aranda Núñez, A. P. (2019). Estudio de la relación del esfuerzo de corte con la presión en aneurismas cerebrales y la predicción del riesgo de ruptura usando herramientas de inteligencia artificial basado en datos morfológicos, fluidodinámicos y estructurales.
 • Ramos, P. P., Argilagos, C. S., & Tejo, I. L. (2020). Uso de isotretinoína en pacientes con acné nódulo-quístico en el Hospital. Revista Cubana de Farmacia, 52(3), 1-15.
 • Gómez-Flores, Minerva, et al. “Declaración de posición conjunta. Uso de isotretinoína en acné común.” Revista Médica del Instituto Mexicano del Seguro Social 49.3 (2011): 281-288.
 • Concha, Elescano, and Ivy Marcela. “Cambios séricos de colesterol y transaminasas en pacientes tratados con isotretinoína Centro Médico Naval 2014-2015.” (2015).
 • Guzman Rojas, Patricia, et al. “Hepatitis autoinmune inducida por isotretionina.” Revista de Gastroenterología del Perú 36.1 (2016): 86-89.
 • Peña, Ruth Beatriz, Ángela Cadavid, and Walter Cardona Maya. “Posible relación entre el uso de isotretinoína y la presencia de globozoospermia.” Revista Cubana de Obstetricia y Ginecología 37.3 (2011): 428-430.
 • Vega Zuñiga, Julio Hugo. “Monitorización laboratorial para el uso de isotretinoina en el tratamiento del Acné.” (2017).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.