Plantaardige melksoorten: eigenschappen en voordelen

Voor degenen die lactose-intolerant zijn, is er een breed scala aan plantaardige melksoorten die koemelk kunnen vervangen. Waarom bevelen experts ze aan? Wat zijn hun voordelen? Vandaag vertellen we je alles wat je moet weten.
Plantaardige melksoorten: eigenschappen en voordelen
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Plantaardige melksoorten zijn producten die de laatste jaren steeds populairder en mainstream zijn geworden. Velen kiezen ze om koemelk te vervangen, omdat ze een uitstekende optie zijn voor mensen met een lactose-intolerantie.

Het is echter belangrijk om bepaalde dingen in gedachten te houden met betrekking tot hun labelling om een goede voedingskwaliteit te garanderen.

Dus, wat zijn de mogelijke voordelen van plantaardige melksoorten? Wanneer wordt de consumptie ervan aanbevolen? Dit zijn slechts enkele van de vele vragen die mensen hebben over deze dranken. Om je een beter begrip te geven, zullen we je vertellen over hun eigenschappen en toepassingen.

Plantaardige melksoorten: een vervanger voor koemelk

Melk is een stof met een grote voedingsdichtheid. Het is echter geen goede optie voor mensen die lactose-intolerantie hebben ontwikkeld. Er zijn soorten melk die deze ongemak veroorzakende suiker missen. Hun organoleptische eigenschappen zijn echter niet hetzelfde. Daarom kan het verschil in smaak voor sommigen onaangenaam zijn.

In die gevallen vormen plantaardige melksoorten een uitstekend alternatief gezien de voedingsstoffen die ze bieden. Hun eiwit- en vetgehalte is inferieur, maar zolang ze geen toegevoegde suikers bevatten, zijn ze geschikt voor hypocalorische diëten.

Soms is dit soort melk verrijkt met essentiële voedingsstoffen zoals B-vitamines. Volgens een studie gepubliceerd in het blad Sub-cellular Biochemistry (Engelse link), zijn deze vitamines belangrijk als het gaat om het metaboliseren van energie. Door ze in de juiste hoeveelheden in je dieet te introduceren, verklein je het risico op schade aan cellen en DNA.

Plantaardig melksoorten met haver

Plantaardige melksoorten zijn lichter verteerbaar

Een van de meest noemenswaardige dingen van plantaardige dranken is dat ze licht verteerbaar zijn. Aangezien deze producten weinig vet (Engelse link) en eiwitten bevatten, bewegen ze sneller en zonder ongemak door het maagstelsel.

Daarom zijn ze een uitstekende keuze om toe te voegen aan koffie of shakes voor mensen die last hebben van maag- of darmpijn. Plantaardige melk combineert perfect met fruit, dus je kunt er ook smoothies mee bereiden.

Als je echter vatbaar bent voor problemen die verband houden met de darmtransit of het verteringsproces, moet je eerst een specialist raadplegen.

Soms worden deze aandoeningen geassocieerd met intestinale dysbiose. Volgens een studie die verscheen in de Journal of Biomedical Science (Engelse link), kan aanvulling met probiotica helpen om het probleem op te lossen.

Plantaardige melk bevat eiwitten

De eiwitten die aanwezig zijn in plantaardige melk hebben geen hoge biologische waarde. Bovendien is het aandeel ervan lager dan in koemelk. Maar plantaardige melk bevat dit soort voedingsstoffen wel.

Het is een geweldige optie voor mensen die een veganistisch dieet volgen, omdat het bijdraagt aan het voldoen aan de eiwitbehoeften. Het is echter belangrijk om nogmaals op te merken dat de eiwitten van plantaardige melksoorten geen hoge biologische waarde hebben, dat ze geen essentiële aminozuren bevatten en dat hun verteerbaarheid beter kan.

Daarom mogen ze niet de enige eiwitbron van iemand zijn. Je kunt ze beter combineren met andere plantaardige producten die deze micronutriënt bevatten. Om een optimale consumptie te garanderen, dien je de aanwijzingen van een voedingsdeskundige te volgen.

Pas op voor dranken die suiker bevatten

Als het gaat om het kopen van plantaardige dranken, moet je speciale aandacht besteden aan hun voedingsetiketten. Sommige soorten bevatten namelijk toegevoegde suikers. Deze ingrediënten verbeteren de smaak van de melk, maar verminderen ook de voedingskwaliteit aanzienlijk.

Volgens een studie gepubliceerd in het blad Advances in Nutrition (Engelse link), verhoogt het consumeren van overmatige suikers het risico op het ontwikkelen van stofwisselingsziekten. Daarom kan het toevoegen van koolhydraten aan plantaardige melk de gezondheid van iemand beïnvloeden en het risico op het ontwikkelen van diabetes vergroten.

Het zorgvuldig lezen van de voedingsetiketten van deze producten is essentieel. Zo kies je de soorten die vrij zijn van toegevoegde suikers. Bovendien zou je die soorten moeten drinken die een groter aandeel plantaardige producten in hun samenstelling bevatten, zoals rijst of haver.

Havermelk

Je kunt plantaardige melk opnemen in je dagelijkse dieet

Experts raden af om koemelk te vervangen door plantaardige melk als er geen fysieke reden is (zoals bijvoorbeeld lactose-intolerantie of een allergie voor melkeiwitten). Je kunt deze melk echter evengoed opnemen in je dagelijkse dieet.

Wanneer het doel is om een smaakvolle vloeibare basis voor een shake of een smoothie te bieden, zijn plantaardige dranken beter verteerbaar dan zuivelproducten. Denk er in ieder geval aan om soorten te kiezen zonder toegevoegde suiker. Anders consumeer je een product dat gebrek heeft aan voedingswaarde.

Denk er tot slot aan dat sommige van deze plantaardige melksoorten verrijkt zijn met vitamines en mineralen. Deze producten zijn dus vooral gunstig als het gaat om het voorkomen van tekorten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Mikkelsen K., Apostolopoulos V., B Vitaminas and ageing. Subcell Biochem, 2018. 90: 451-470.
  • Johnson RJ., Sánchez Lozada LG., Andrews P., Lanaspa MA., Perspective: a historical and scientific perspective of sugar and its relation with obesity and diabetes. Adv Nutr, 2017. 8 (3): 412-422.
  • Tsai YL., Lin TL., Chang CJ., Wu TR., Lai WF., et al., Probiotics, prebiotics and amelioration of diseases. J Biomed Sci, 2019.
  • Vanga SK, Raghavan V. How well do plant based alternatives fare nutritionally compared to cow’s milk?. J Food Sci Technol. 2018;55(1):10-20. doi:10.1007/s13197-017-2915-y
  • Rizzo G, Baroni L. Soy, Soy Foods and Their Role in Vegetarian Diets. Nutrients. 2018;10(1):43. Published 2018 Jan 5. doi:10.3390/nu10010043
  • Aboulfazli, F., Shori, A. B., & Baba, A. S. (2016). Effects of the replacement of cow milk with vegetable milk on probiotics and nutritional profile of fermented ice cream. LWT, 70, 261–270. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2016.02.056

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.