Pijn aan de schouderbladen: 8 oorzaken en hoe te behandelen

Je rug bestaat uit botten, bindweefsels, zenuwen, spieren en gewrichten. Rugpijn komt daarom vaak voor.
Pijn aan de schouderbladen: 8 oorzaken en hoe te behandelen
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Weet jij je schouderbladen te vinden? Het zijn de brede botten aan de bovenkant van je rug, nét achter de schouders. Ze dienen als middelpunt waarvandaan spieren en pezen zich uitstrekken. Helaas komt pijn aan de schouderbladen vaak voor.

Soms is het een teken van vermoeidheid, maar het kan ook wijzen op iets ergers. Diverse factoren kunnen onze rug zwaar belasten zoals:

 • werk
 • studie
 • verplichtingen
 • huishoudelijke klusjes

Dan hebben we het nog niet eens over andere fysieke inspanning die je schouders misschien wel moeten leveren.

Mogelijke oorzaken

Een slechte houding kan pijnlijke schouders opleveren

1. Een slechte houding

Het is erg belangrijk om een goede houding aan te houden, omdat je schouderbladen verbonden zijn aan pezen. Daarnaast kan slaapgebrek of te lang in een bepaalde positie blijven schade toebrengen aan je rug.

Maar hoe weet je of je een goede houding hebt of niet?

 • Ga eerst rechtop staan met je rug tegen de muur.
 • Zorg er dan voor dat je hoofd, je billen en zoveel mogelijk van je schouders de muur raken.
 • Je weet dat je goed rechtop staat als je je hand door het gat tussen je onderrug en de muur kunt steken.

2. Een verkeerd dieet

Een slecht dieet verzwakt je spieren

Een ongebalanceerd dieet kan je spieren verzwakken. Dit kan doordat je teveel vet eet, of niet de voedingstoffen en vitaminen binnenkrijgt die je nodig hebt. Hierdoor zou je rugpijn kunnen krijgen, vooral aan je schouderbladen.

3. Spierspanning

Spierspanning veroorzaakt pijn in de schouderbladen

Spierspanning is een veelvoorkomende oorzaak van pijn aan de schouderbladen. Dit kan veroorzaakt worden door onder andere:

 • overmatige fysieke inspanning
 • het dragen van iets zwaars
 • een verkeerde beweging

De schouderbladen zijn verbonden met het gehele bewegingsapparaat. Daarom kan het zijn dat als we spierspanning voelen, we ook pijn voelen rondom, boven, tussen en onder de schouderbladen.

4. Hartaandoeningen

Schakel bij hartproblemen altijd een arts in

Eén van de ernstigere oorzaken van pijn aan de schouderbladen is een aortadissectie. Dit houdt in dat het bloedvat dat het hart voorziet van bloed gescheurd is. Dit is dan ook een zeer ernstige aandoening.

Deze aandoening kan pijn in zowel je onder- als bovenrug veroorzaken. Het is daarom zeer belangrijk dat je deze symptomen niet negeert.

5. Botbreuken

Breuken zijn zeer pijnlijk

Je breekt niet zomaar je schouderbladen. Ze moeten dan een zware klap te verduren hebben gehad. Een scheurtje of breuk in de betreffende botten of pezen zal echter direct intense pijn veroorzaken. Het is dus cruciaal om meteen naar een dokter te gaan als je erge pijn hebt.

6. Artrose

Artrose maakt gewrichten zwakker

Deze specifieke aandoening komt vaak voor bij oudere mensen. Het tast voornamelijk de gewrichten aan. Artrose veroorzaakt pijn en ontstekingen die, gedurende de tijd en naarmate je meer fysieke inspanning levert, pijnlijker worden.

7. Osteoporose

Botontkalking is gevaarlijk

Osteoporose is een aandoening waarbij de botmassa afneemt. Dit verzwakt je botten en veroorzaakt pijn, in het bijzonder in de armen en je ruggenwervel. Je botten kunnen zo verzwakt raken dat je mogelijk een gebroken schouderblad oploopt bij een val.

8. Kanker

Pijnlijke schouderbladen en kanker

Het komt helemaal niet vaak voor, maar het is mogelijk dat de pijn in één van de twee schouderbladen veroorzaakt wordt door een tumor. Als een tumor zich in het bovenste deel van je longen ontwikkelt, dan kun je pijn hebben rond je schouderbladen.

Deze soort pijn zal intens en bovendien continu zijn. Als je gaat slapen of gaat liggen wordt de pijn erger. Heb je dit soort symptomen? Raadpleeg dan direct je dokter om een kwaadaardige tumor uit te sluiten.

Pijn aan de schouderbladen behandelen

Wat er ook de oorzaak van moge zijn dat je pijn hebt, of het nu ernstige of milde pijn is, er bestaat een breed scala aan behandelingen waar je op kunt rekenen. Bijvoorbeeld medicatie, fysiotherapie, of het aanpassen van je dagelijkse gewoonten.

Aanbevelingen

 • Zorg ten eerste voor een goed dieet.
 • Doe aan fysieke inspanning. Probeer bijvoorbeeld eens yoga.
 • Probeer daarnaast fysiotherapie en rugmassages.
 • Vermijd bijzonder stressvolle situaties.
 • Probeer als laatste van tijd tot tijd je houding op werk te veranderen. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Cruz, A. C. (1990). ¿Qué es la fibromialgia. Arthritis Rheum, 33, 160-172. Disponible en: https://www.diananirva.com/wp-content/uploads/2019/10/MANUAL-FIBRO-HOSPITAL-CLINIC.pdf
 • Kibler, B. W., & McMullen, J. (2003). Scapular dyskinesis and its relation to shoulder pain. JAAOS-Journal of the American Academy of Orthopaedic Surgeons, 11(2), 142-151.
 • Lazar, M. A., Kwon, Y. W., & Rokito, A. S. (2009). Síndrome de chasquido escapular. Disponible en: https://cdn-links.lww.com/permalink/jbjs/b/jbjs_2017_03_06_lazar_2251_sdc1.pdf
 • Mizutamari, M., Sei, A., Tokiyoshi, A., Fujimoto, T., Taniwaki, T., Togami, W., & Mizuta, H. (2010). Corresponding scapular pain with the nerve root involved in cervical radiculopathy. Journal of Orthopaedic Surgery, 18(3), 356-360.
 • Tanaka, Y., Kokubun, S., Sato, T., & Ozawa, H. (2006). Cervical roots as origin of pain in the neck or scapular regions. Spine, 31(17), E568-E573.
 •  

 •  


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.