Pepermuntthee: waarvoor dient het, contra-indicaties en bereiding
Pepermuntthee is een drank die men maakt van de bladeren van Mentha spicata, een van de verschillende soorten munt. In de traditionele geneeskunde is het een bekend spijsverteringsmiddel. De inname ervan brengt men in verband met verlichting van misselijkheid, indigestie, brandend maagzuur, en buikzwelling. Bovendien worden er andere interessante voordelen aan toegeschreven.
Zoals vermeld in een overzichtsartikel (Engelse link) dat gedeeld werd in het Journal of Ethnopharmacology, hebben de plant en zijn extracten antimicrobiële, hepatoprotectieve, antioxidant en ontstekingsremmende mogelijkheden. In het bijzonder hangt dit samen met zijn gehalte aan fenolzuren, flavonoïden en lignanen. Wil je er meer over weten?
Waarvoor wordt pepermuntthee gebruikt?
In de traditionele geneeskunde wordt pepermuntthee al sinds de oudheid gebruikt als supplement om het lichamelijk en geestelijk welzijn te bevorderen. En, ook al is het geen eerste-keus behandeling tegen ziekten, toch is de inname ervan nuttig als het gaat om het verzachten van sommige symptomen. Laten we de belangrijkste toepassingen ervan eens nader gaan bekijken.
Spijsverteringsgezondheid
Zoals we al gezegd hebben, heeft een van de belangrijkste toepassingen van pepermuntthee te maken met de gezondheid van de spijsvertering. Om precies te zijn helpt de drank de spijsvertering te verbeteren en symptomen als misselijkheid, braken en winderigheid te verminderen.
Een van de belangrijkste bestanddelen, R(-)-carvon, is in verband gebracht met deze effecten. Volgens een studie (Engelse link) die gedeeld werd in Fitoterapia remt deze stof de spiersamentrekkingen van het spijsverteringskanaal en oefent daardoor een krampstillend effect uit.
Uit ander onderzoek (Engelse link) blijkt echter dat de plant antiparasitaire, antimicrobiële en ontstekingsremmende kwaliteiten heeft, die ook bijdragen tot het voorkomen van maag- en darmstoornissen.
Nog een heel nuttig artikel voor jou:
Pepermuntolie tegen prikkelbare darmsyndroom
Bron van antioxidanten
De consumptie van antioxidanten speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van celbeschadiging door vrije radicalen. Dit houdt op zijn beurt verband met het voorkomen van chronische ziekten en vroegtijdige veroudering. Wist je dat pepermuntthee een bron van antioxidanten is?
Zoals gedetailleerd in een artikel (Engelse link) in het tijdschrift Molecules, bevat het rosmarijnzuur, flavonen, en flavanonen (limoneen en menthol). In feite is het een uitstekende bron van vitamine C, want elke portie van 11 gram levert ongeveer 2% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van deze voedingsstof.
Hormonaal evenwicht
Hormonale stoornissen moeten door een arts of gynaecoloog behandeld worden. Toch kan de consumptie van pepermuntthee een goede aanvulling zijn. Een studie (Engelse link) gepubliceerd in Phytotherapy Research associeert de inname van dit drankje met anti-androgene effecten.
Bovendien wijst alles erop dat het de afgifte stimuleert van luteïniserend hormoon (LH), follikel-stimulerend hormoon (FSH), en oestradiol, nodig voor het ovulatieproces. Soortgelijke resultaten werden gevonden in een ander onderzoek (Engelse link), dat de inname van deze thee in verband bracht met voordelen bij patiënten met polycysteus ovarium syndroom (PCOS).
Geheugen
Stoffen die in pepermuntthee zitten, zoals carnosinezuur of rozemarijnzuur, brengt men in verband met gunstige effecten op leren en geheugen.
Dit wordt gedetailleerd beschreven in een studie (Engelse link) die gedeeld werd in Physiology & Behavior , waarin ook gevonden werd dat deze antioxidanten de hersenen beschermen tegen oxidatieve stress.
Bacteriële infecties
Het is gebruikelijk dat je mondverzorgingsproducten vindt die pepermunt bevatten. De reden? Niet alleen verfrist het de adem, maar het heeft ook antibacteriële eigenschappen (Engelse link) die gezonde tanden en tandvlees bevorderen. Men gebruikt deze drank echter vaak als spoeling om de mondhygiëne aan te vullen.
Anderzijds wordt het gebruikt om voedsel te ontsmetten, want er zijn aanwijzingen dat het helpt bacteriën (Engelse link) te bestrijden die voedselvergiftiging veroorzaken, zoals E. coli en Listeria.
Controle van de glucosespiegel
Pepermuntthee is een drank die geschikt is voor mensen met diabetes. Hoewel er meer onderzoek naar de eigenschappen nodig is, wijst het bewijs (Engelse link) er voorlopig op dat het helpt hoge bloedsuikerwaarden onder controle te houden.
Stressverlichting
Het drinken van pepermuntthee kan ontspanning opwekken in stressvolle tijden. In onderzoek (Engelse link) bij dieren vertoonden pepermunt extracten positieve effecten bij het verminderen van angst en slaapproblemen.
Het menthol gehalte zou een wisselwerking hebben met GABA receptoren (Engelse link) in de hersenen, waardoor de zenuwactiviteit vermindert.
Pijn bij artritis
De pijnstillende eigenschappen van pepermuntthee kan men benutten als hulpstof bij het verminderen van pijn door artritis. In dit verband meldde een studie (Engelse link) gepubliceerd in het Journal of Medicinal Food, dat het tweemaal daags drinken van pepermunt stijfheid, fysieke invaliditeit en pijn verminderde bij patiënten met knie-artritis.
Bloeddruk
Het (-)-carvon dat in pepermunt aanwezig is, wordt in verband gebracht met het verlagen van hoge bloeddruk. Het zou zelfs meer vermogen hebben om de samentrekkingen van de bloedvaten te verminderen (Engelse link) dan het geneesmiddel verapamil. Voorlopig is er meer bewijs nodig.
Contra-indicaties en mogelijke bijwerkingen van pepermuntthee
De meeste gezonde volwassenen verdragen pepermuntthee over het algemeen goed. De consumptie ervan moet echter matig en punctueel zijn. Er zijn echter enkele gevallen waarin de inname ervan gecontra-indiceerd is:
- Zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding.
- Nierziekten.
- Leverziekten.
- Kinderen jonger dan 5 jaar.
- Patiënten met een voorgeschiedenis van allergie voor munt.
- Mensen die een behandeling met levermedicijnen of kalmerende middelen ondergaan.
Doordat pepermunt leverschade kan veroorzaken, moet dit worden vermeden als je medicamenteuze behandelingen gebruikt die ook dit schadelijke effect hebben.
Ook is het niet verstandig om deze plant te gebruiken bij het gebruik van kalmerende medicijnen. De combinatie van beide kan het optreden van slaperigheid en langzame ademhaling vergemakkelijken.
Pepermuntinfusies zijn niet geïndiceerd voor kinderen jonger dan 5 jaar en patiënten met een voorgeschiedenis van muntallergie.
Hoe bereid je pepermuntthee?
De bereiding van deze thee is vrij eenvoudig. Je kunt deze thee zetten met geprepareerde zakjes, of met de losse blaadjes. In het algemeen is het prima om 2 of 3 kopjes per dag te nuttigen.
Ingrediënten
- 500 milliliter water
- 30 gram pepermuntblaadjes
Instructies
- Om te beginnen breng je het water aan de kook. Zodra het aan de kook komt, haal je het van het vuur en voeg je de pepermuntblaadjes toe.
- Dek de drank af en laat hem ongeveer 10 minuten trekken.
- Zeef het dan door een zeef en consumeer het.
Ontdek hier meer:
Een middel met melk en munt tegen parasieten
Wat moet je onthouden over pepermuntthee?
Thee bereid met pepermuntblaadjes kan je ook gebruiken als aanvulling op voeding. Het is een caloriearme drank die de spijsvertering bevordert en ook verlichting geeft bij bepaalde kwalen.
Het moet echter niet de eerste keus zijn bij de behandeling van ziekten. Bij gezondheidsproblemen moet je eerst met je arts overleggen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Akdoğan M, Tamer M. N, et al. (2007). Effect of spearmint (Mentha spicata Labiatae) teas on androgen levels in women with hirsutism. Phytotherapy Research. 21 (5): 444-7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17310494/
- Babaeian M, Naseri M. (2015). Herbal remedies for functional dyspepsia and tradicional iranian medicine. Iranian Red Crescent Medical Journal. 17 (11): e20741. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4698144/
- Bayani, M., Ahmadi-Hamedani, M., & Jebelli Javan, A. (2017). Study of Hypoglycemic, Hypocholesterolemic and Antioxidant Activities of Iranian Mentha Spicata Leaves Aqueous Extract in Diabetic Rats. Iranian journal of pharmaceutical research : IJPR, 16(Suppl), 75–82. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5963648/
- Caro D. C, Rivera D. E, et al. (2018). Pharmacological Evaluation of Mentha spicata L. and Plantago major L, Medicinal Plants Used to Treat Anxiety and Insomnia in Colombian Caribbean Coast. Evidence Based Complementary and Alternative Medicine. 7; 2018:5921514. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30158996/
- Connelly A. E, Tucker A. J, et al. (2014). High-rosmarinic acid spearmint tea in the management of knee osteoarthritis symptoms. Journal of Medicinal Food. 17 (12): 1361-7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25058311/
- Farid O, El Haidani A, et al. (2018). Antidiabetic Effect of Spearmint in Streptozotocin-Induced Diabetic Rats. Endocrine Metabolic & Immune Disorder Drug Targets. 18 (6): 581-589. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29769013/
- Farr S. A, Niehoff M. L, et al. (2016). Effect of botanical extracts containing carnosic acid or rosmarinic acid on learning and memory in SAMP8 mice. Physiological Behaviour. 165: 328-38. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27527000/
- Hanafy, D. M., Burrows, G. E., Prenzler, P. D., & Hill, R. A. (2020). Potential Role of Phenolic Extracts of Mentha in Managing Oxidative Stress and Alzheimer’s Disease. Antioxidants (Basel, Switzerland), 9(7), 631. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7402171/
- Herrlinger, K. A., Nieman, K. M., Sanoshy, K. D., Fonseca, B. A., Lasrado, J. A., Schild, A. L., Maki, K. C., Wesnes, K. A., & Ceddia, M. A. (2018). Spearmint Extract Improves Working Memory in Men and Women with Age-Associated Memory Impairment. Journal of alternative and complementary medicine (New York, N.Y.), 24(1), 37–47. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5779242/
- Kennedy, D., Okello, E., Chazot, P., Howes, M. J., Ohiomokhare, S., Jackson, P., … & Wightman, E. (2018). Volatile terpenes and brain function: investigation of the cognitive and mood effects of Mentha× Piperita L. essential oil with in vitro properties relevant to central nervous system function. Nutrients, 10(8), 1029. https://www.mdpi.com/2072-6643/10/8/1029
- Mahboubi M. (2021). Mentha spicata L. essential oil, phytochemistry and its effectiveness in flatulence. Journal of Traditional and Complementary Medicine. 11 (2): 75-81. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7936090/
- Medline Plus. (2022). Spearmint. Biblioteca Nacional de Medicina de Estados Unidos. Consultado el 21 de febrero de 2023. https://medlineplus.gov/druginfo/natural/845.html#Safety
- Pytko-Polonczyk J, Stawarz-Janeczek M, et al. (2021). Antioxidant-rich natural raw materials in the prevention and treatment of selected oral cavity and periodontal diseases. Antioxidants. 10 (11): 1848. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8614929/
- Sadeghi Ataabadi, M., Alaee, S., Bagheri, M. J., & Bahmanpoor, S. (2017). Role of Essential Oil of Mentha Spicata (Spearmint) in Addressing Reverse Hormonal and Folliculogenesis Disturbances in a Polycystic Ovarian Syndrome in a Rat Model. Advanced pharmaceutical bulletin, 7(4), 651–654. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5788221/
- Shahbazi Y. (2015). Chemical Composition and In Vitro Antibacterial Activity of Mentha spicata essential oil against common food-borne pathogenic bacteria. Journal of Pathogens. 2015: 2015:916305. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26351584/
- Souza F. V, da Rocha M. B, et al. (2013). (-)-Carvone: antispasmodic effect and mode of action. Fitoterapia. 85 : 20-4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23103297/
- Watt E. E, Betts B. A, et al. (2008). Menthol shares general anesthetic activity and sites of action on the GABA(A) receptor with the intravenous agent, propofol. European Journal of Pharmacology. 590 (1-3): 120-6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18593637/
- Wu Z, Tan B, et al. (2019). Chemical composition and antioxidant properties of essential oils from peppermint, native spearmint and scotch spearmint. Antioxidants. 24 (15): 2825. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6696458/