Opvliegers tijdens de menopauze
Het lichaam van een vrouw heeft gedurende haar leven te maken met heel wat drastische veranderingen. De start van de puberteit markeert de eerste grote overgang die het vrouwenlichaam meemaakt. De menopauze is een andere impactvolle fase, inclusief opvliegers.
Wat je moet weten over opvliegers
Een opvlieger is dat intense en plots opkomende gevoel van hitte in het gezicht en bovenste deel van het lichaam. Dit warmtegevoel overvalt je meestal zonder waarschuwing.
Het hittegevoel gebeurt telkens onaangekondigd en wordt veroorzaakt door een plotse daling in oestrogeen, het hormoon dat de hoofdrol speelt tijdens alle veranderingen in het lichaam tijdens de menopauze.
Hoe lang deze vervelende periode aanhoudt en hoe frequent opvliegers voorkomen, verschilt af van vrouw tot vrouw.
Soms wordt een hormonale therapie aangeraden, maar dit betekent vaak enkel uitstel. Heel wat ongemak kan je opvangen door enkele eenvoudige en natuurlijke middeltjes toe te passen, die je thuis makkelijk kan klaarmaken.
Lees ook:
De charme van de menopauze
Middeltjes tegen opvliegers tijdens de menopauze
1. Appelazijn
Appelazijn is rijk aan meer dan dertig essentiële voedingsstoffen, zoals een groot aantal vitamines, gezonde vetzuren, minerale zouten, fosfor, calcium, kalium, magnesium, zwavel, natrium, zink, ijzer en fluoride.
Deze belangrijke elementen zijn absoluut noodzakelijk om de volledige stofwisseling van het lichaam in balans te houden.
Wat heb je hiervoor nodig?
Twee eetlepels appelazijn.
Bereidingswijze
- Je kan de twee eetlepels puur drinken en dat doe je het beste ‘s avonds vóór je naar bed gaat.
- Lijkt puur appelazijn drinken je maar niks, dan kan je de eetlepels ook mengen in een glas lauw water of een fruit- of groentesmoothie.
2. Salie
De medicinale plant salie bevat niet enkel het natuurlijke fyto-oestrogeen, maar heeft bovendien ook stimulerende eigenschappen.
Het geeft de bloedcirculatie een flinke boost en zorgt ervoor dat de bloedvaten wijder worden. Hierdoor zal het aantal opvliegers mogelijk dalen.
Ingrediënten
Een eetlepel verse salvia of twee eetlepels gedroogde salvia.
Hoe maak je de infusie klaar?
- Maak een infusie klaar door de verse blaadjes of de gedroogde salvia te vermengen met een kopje heet water van 90 graden Celcius.
- Laat deze infusie ongeveer een half uurtje trekken. Giet vervolgens het drankje door een zeef.
- De thee is klaar om te drinken. Je kan deze thee tot drie maal per dag klaarmaken.
Vergeet je dagelijkse portie lichaamsbeweging niet
Lichaamsbeweging zal niet meteen de opvliegers verminderen, maar zal ervoor zorgen dat je in betere conditie bent en je fitter de dag zal doorkomen.
Lees ook:
Lichaamsbeweging na je 40ste
Je krijgt extra energie en het is een moment om eventjes alle zorgen en stress aan de kant te zetten. Kies voor een leuke vorm van lichaamsbeweging, zoals dansen, yoga, zumba of een wandelclub bij jou in de buurt!
Onthoud je aan te kleden in verschillende laagjes, zodat je snel verlichting kan zoeken als er toch een opvlieger in aantocht is. Wees geduldig en geef de natuurlijke remedies eventjes de tijd om in werking te treden.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Ege, E., Kal, H. E., & Altuntuğ, K. (2014). The use of alternative methods in reducing menopausal complaints in Turkey. African journal of traditional, complementary, and alternative medicines : AJTCAM, 11(2), 295-300.
- Rahte, S., Evans, R., Eugster, P. J., Marcourt, L., Wolfender, J. L., Kortenkamp, A., & Tasdemir, D. (2013). Salvia officinalis for hot flushes: Towards determination of mechanism of activity and active principles. Planta Medica. https://doi.org/10.1055/s-0032-1328552
- Romani, W. A., Gallicchio, L., & Flaws, J. A. (2009). The association between physical activity and hot flash severity, frequency, and duration in mid-life women. American journal of human biology : the official journal of the Human Biology Council, 21(1), 127-9.