Hoe kan je opnieuw beginnen met trainen bij overgewicht?
Voor de meerderheid van de wereldbevolking is een zittend leven deel geworden van hun realiteit. Het resultaat is overgewicht dat bovendien niet opgelost wordt als gevolg van tijdgebrek, gebrek aan motivatie, een slecht voedingspatroon of gewoon elk excuus dat je op een dag te binnen schiet. Toch kan je ondanks je overgewicht opnieuw beginnen met trainen en op die manier gewicht verliezen.
Als we een zittend leven leiden, dan zal het lichaam de gevolgen hiervan manifesteren op het gebied van onze gezondheid. Om die reden is het noodzakelijk dat je minstens drie keer per week traint.
De volgende vraag is dan de volgende. ‘Kan ik met training mijn doel bereiken als ik te zwaar ben?’ Natuurlijk kan je dat. Je zal zelfs sneller resultaten zien als je zorgvuldig de lichamelijke richtlijnen en de voedingsregels volgt.
De voordelen van beweging wanneer je te zwaar bent
- Het maakt het mogelijk op een natuurlijke manier gewicht te verliezen.
- Trainen verbetert de lichamelijke kracht.
- Het helpt om een goede geestelijke gezond te behouden.
- Bovendien bestrijdt het cellulitis.
- Het geeft je elke dag meer energie.
Lees ook dit artikel: Een smoothie met ananas en selderij om gewicht te verliezen
Hoe opnieuw beginnen met trainen als je te zwaar bent?
Volg het advies van een voedingsdeskundige
Je mag niet zomaar elke voedingsdeskundige vertrouwen. Het is belangrijk dat je een gekwalificeerde voedingsdeskundige vindt. Zorg dat hij of zij gediplomeerd is en door andere mensen aanbevolen is. Want op die manier vermijd je problemen en of het risico dat de begeleiding niet tot de gewenste resultaten leidt.
Van daaruit zal je in staat zijn om je voedingsgewoonten te vernieuwen. Een voedingsdeskundige zal je de beste voedingsmiddelen aanbevelen die geschikt zijn voor jouw lichaam en passen bij je gebruikelijke manier van leven.
Op die manier zal je de opname van calorieën verminderen. Bovendien zal je de tijd hebben en kan je opnieuw beginnen met trainen.
Begin met van de bank af te komen
Het is niet nodig dat je een marathon loopt om te kunnen zeggen dat je wat aan beweging doet. Dit geldt vooral voor je eerste dag.
Wat je moet doen om te beginnen, is van de bank afkomen. Ga bijvoorbeeld gedurende de dag wandelen. Doe dit als je thuis bent maar het kan ook op het werk.
Je kan je ook inspannen om je levensstijl veranderen. Laat bijvoorbeeld de auto thuis en loop naar je bestemming.
Onthoud dat ten minste vijftien minuten per dag wandelen het verschil maakt tussen een zittend lichaam en een gezond lichaam.
Eén stap verder
Tijdens de eerste paar dagen van je verandering kan het moeilijk zijn om verder te gaan. Hoe komt dit? Ten eerste ben je niet gewend tijdens de dag voortdurend te bewegen.
Maar zodra deze inspanning een gewoonte wordt, kan je met een hoger doel beginnen. Of je kan gaan trainen onder begeleiding van een trainer.
Een trainer zal je programma’s voorstellen die aangepast zijn aan je huidige niveau van lichamelijke kracht. Jouw sportsessies zullen dan op een systematische manier opgebouwd zijn.
Zoek een vorm van motivatie
Je kan nooit te veel redenen hebben om te bewegen. Zorg dus voor een goede motivatie en een sterke wens om vol te houden zonder je te vervelen en zonder je te haasten om resultaten te behalen.
Je kan bijvoorbeeld een doelstelling voor ogen houden die je een trots gevoel geeft over wat je voor je gezondheid begint te doen. Tenslotte is niets beter dan je op de resultaten richten.
Je kan ook starten met kleine doelstellingen en ze dan geleidelijk groter maken. Het enige wat je hoeft te doen, is proberen om iets te doen zonder luiheid toe te laten of gebruik te maken van een gebrek aan motivatie als excuus.
Je gelukkig willen voelen is de beste reden om te trainen. Want deze oefenprogramma’s laten het lichaam serotonine, endorfines en dopamine vrijmaken. Dit zijn de hormonen die ons een gelukkig gevoel en een gevoel van welzijn bezorgen.
Sla geen maaltijden over
Als je op een bepaald moment geprobeerd hebt om niet te eten, dan heb je misschien gemerkt dat dit niet gezond is. Bovendien veroorzaakt het een terugvaleffect. Want wanneer je niets eet, dan wil je bij de volgende maaltijd dubbel zoveel eten.
Maaltijden overslaan stimuleert ook het geleidelijke verlies van spiermassa. Dit is ongunstig voor de gezondheid van zowel de botten als van je volledige lichaam.
Je zal ook dit artikel interessant vinden: Gebruik deze gezonde natuurlijke drankjes bij bloedarmoede
Steeds een stap verder
Terwijl je op een constante manier blijft oefenen zal je beginnen te merken dat je kilo’s verliest. Je lichaam zal dus dichter bij het ideale gewicht komen als de dagen verstrijken.
Tegelijkertijd zorgen de trainingen ook voor meer veerkracht van de spieren en verwerf je meer spieren. Dit zorgt allemaal voor een betere gezondheid van het lichaam. Je mag de trainingen niet uitstellen. Want opnieuw beginnen met trainen en dit volhouden zal ervoor zorgen dat je het succes bereikt dat je voor ogen had: een gezond lichaam.
Het is ook belangrijk dat je onderweg je oefenstrategieën verandert. Want je zal na verloop van tijd meer plannen nodig hebben. Samen met deze plannen zal je tegelijkertijd meer verwezenlijken.
Opnieuw beginnen met trainen wanneer je te zwaar bent is goed mogelijk. Onthoud altijd dat je alleen maar je voeten op de grond hoeft te zetten en jezelf moet overtuigen dat je alles kan bereiken wat je wil!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Saz Peiró, P., Gálvez Galve, J. J., Ortiz Lucas, M., & Saz Tejero, S. (2011). Ejercicio físico. Medicina Naturista. https://doi.org/10.1016/S1134-2072(08)70816-8
- Cordero, A., Masiá, M. D., & Galve, E. (2014). Ejercicio físico y salud. Revista Espanola de Cardiologia. https://doi.org/10.1016/j.recesp.2014.04.007
- Organizacion Mundial de Salud. (2015). OMS | Nutrición. Nutrición. https://doi.org/10.1021/np010463y
- Varo Cenarruzabeitia, J. J., Matínez Hernández, J. A., & Martínez-González, M. Á. (2003). Beneficios de la actividad física y riesgos del sedentarismo. Medicina Clinica. https://doi.org/10.1157/13054307