Ontdek hoe je dieet de huid beïnvloedt

Goede voeding kan aan de gezondheid van de huid bijdragen. Zo helpt het consumeren van optimale hoeveelheden essentiële voedingsstoffen en antioxidanten vroegtijdige veroudering en ziekte te voorkomen. Ontdek meer over hoe je dieet de huid beïnvloedt.
Ontdek hoe je dieet de huid beïnvloedt
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

In dit volgende artikel zullen we je vertellen hoe je dieet de huid beïnvloedt. Het dieet heeft gevolgen voor de gezondheid die verder gaan dan het gevoel van vitaliteit, de afwezigheid van ziekte of spijsverteringklachten.

Een onjuist dieet kan schade aan de huid, nagels en het haar veroorzaken. Om dit soort situaties te voorkomen is het essentieel om een juiste inname van micronutriënten te handhaven om de gezondheid van de weefsels van het lichaam en hun juiste herstel en groei te waarborgen.

De huid kan een weerspiegeling van je gezondheidstoestand zijn

Een aantal theorieën van de traditionele Chinese geneeskunde zijn op dit principe gebaseerd. Om voor het grootste orgaan te zorgen, is het essentieel om geschikte bereidingsmethoden te kiezen en de consumptie van voedingsmiddelen die met de absorptie van micronutriënten interageren te beperken.

Het beperken van de inname van transvetten, eenvoudige suikers, geraffineerd meel en ultrabewerkt voedsel zal tot een aanzienlijke verbetering van de conditie van de huid leiden. De gekozen koolhydraten moeten een lage glycemische index (GI) hebben, zoals die uit peulvruchten en volkoren granen.

De inname van eiwitten met een hoge biologische waarde die aan de vorming en vernieuwing van weefsels bijdragen is noodzakelijk. Collageen en elastine zijn twee eiwitten die in de huid aanwezig zijn. Ze zijn verantwoordelijk voor zijn stevigheid en elasticiteit.

Tegelijkertijd moeten we omega 3-vetzuren en vitamine C en E consumeren, omdat dit antioxidanten zijn die huidveroudering voorkomen. Een gezond dieet kan in een gezonde huid weerspiegeld worden die vrij is van onvolkomenheden. Het is daarom belangrijk om de consumptie van transvetten, ultrabewerkt voedsel en suikerbronnen te beperken.

Het belang van lichaamsbeweging en rust

Vrouw eet gezonde voeding

Naast voedsel is het belangrijk om ook voor andere aspecten te zorgen die deel uitmaken van gezonde gewoonten. Regelmatige lichaamsbeweging bevordert een goede gezondheid van de huid. Zweten elimineert gifstoffen die in het lichaam aanwezig zijn en bevordert daarnaast de celregeneratie die bij de bouw van weefsels betrokken is.

Tijdens de uren die we slapen vertoont het lichaam een grotere anabole en regeneratiecapaciteit. Gedurende deze periode worden de cellen van het lichaam gereproduceerd. Tevens worden de weefsels hersteld die na de dagelijkse activiteit beschadigd kunnen zijn.

Het is ook belangrijk om de consumptie van giftige stoffen zoals tabak en alcohol te vermijden om vroegtijdige veroudering van de huid te voorkomen. Stress is een andere belangrijke factor in de slechte gezondheid van dit orgaan.

Groenten en fruit zijn essentieel voor de verzorging van de huid

Fruit en groente

Aangezien we weten dat het dieet de huid beïnvloedt, is het belangrijk om voldoende fruit en groenten te consumeren. Hun regelmatige consumptie voorziet het lichaam van een grote hoeveelheid vitaminen, mineralen en antioxidanten.

Al deze voedingsstoffen dragen volgens onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Dermatoendocrinology (Engelse link) bij aan de goede werking van het lichaam en de gezondheid van de huid.

Het is daarom essentieel om de inname van ten minste 5 porties groenten en 2 stuks fruit per dag te garanderen. De consumptie van deze voedingsmiddelen zal voorkomen dat de huid eerder rimpels krijgt dan zou moeten.

Er zijn daarnaast andere voedingsmiddelen waarvan de consumptie gunstig voor de huid kan zijn. Pure chocolade is hier een goed voorbeeld van. Het is aangetoond (Engelse link) dat het een grote hoeveelheid flavonoïden bevat, antioxidanten die helpen om de huid te hydrateren.

Een ander product dat goed is voor de huid is yoghurt. De hoeveelheid probiotica in yoghurt en de biotines die het bevat bevorderen volgens de laatste wetenschappelijk onderzoeken de darmgezondheid en voeden de huid.

Tot slot is het de moeite waard om de werking van tropische vruchten zoals meloen en mango te vermelden. Het carotenoïdengehalte is er volgens een studie gepubliceerd in Molecules (Engelse link) in geslaagd is om de processen met betrekking tot acne en het verschijnen van puistjes te verbeteren.

Ze kunnen bovendien de uitdroging van de huid verminderen en veroudering en het ontstaan van vroegtijdige rimpels vertragen. Groenten en fruit zijn dus essentieel in het dieet om de gezondheid van de huid te verzorgen. Andere voedingsmiddelen zoals probiotica, volkoren granen en eiwitbronnen zijn ook belangrijk.

Vloeistoffen zijn ook essentieel

Het lichaam goed gehydrateerd houden betekent dat rimpels minder makkelijk gevormd worden en dat de huid verstopt raakt. Om deze reden is de beste optie om dagelijks minstens 2 liter water te drinken.

Het consumeren van infusies zoals groene thee kan echter ook gunstige effecten op de huid hebben. Groene thee heeft het vermogen om vanwege de interacties met het hormonale systeem de vorming van acne te verminderen.

Dankzij de grote hoeveelheid antioxidanten die het bevat, laat het drinken ervan de huid er bovendien jonger uitzien en wordt zijn gezondheidstoestand beter.

Misschien ook interessant om te lezen:
Wat zijn de oorzaken van een droge huid?

Het dieet beïnvloedt de huid heel erg

Het dieet speelt een belangrijke rol in de gezondheid en conditie van de huid. Een onjuist dieet kan tot vroegtijdige veroudering leiden. We moeten daarom voor een goede inname van vitaminen en antioxidanten zorgen en dagelijks minstens 2 liter water drinken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Schagen SK, Zampeli VA, Makrantonaki E, Zouboulis CC. Discovering the link between nutrition and skin aging. Dermatoendocrinol. 2012;4(3):298–307. doi:10.4161/derm.22876
  • Williams, S., Tamburic, S., & Lally, C. (2009). Eating chocolate can significantly protect the skin from UV light. Journal of Cosmetic Dermatology. https://doi.org/10.1111/j.1473-2165.2009.00448.x
  • Roudsari, M. R., Karimi, R., Sohrabvandi, S., & Mortazavian, A. M. (2015). Health Effects of Probiotics on the Skin. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408398.2012.680078
  • Fox L., Csongradi C., Aucamp M., Plessis J., et al., Treatment modalities for acne. Molecules, 2016.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.