De voordelen van stomen als kooktechniek

Stomen is een duizenden jaar oude methode die steeds vaker gebruikt wordt bij het maken van gezonde maaltijden.
De voordelen van stomen als kooktechniek
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Stomen is synoniem aan gezond eten. Je zult je onmiddellijk beter voelen dankzij de voordelen van stomen. Als je je voedingsgewoonten wilt veranderen, is deze manier van koken een goed startpunt. Als je deze prachtige techniek eenmaal hebt geprobeerd, zul je hem zeker waarderen. De sleutel is om je culinaire vaardigheden thuis te moderniseren.

De voordelen van stomen

1. Lage kosten

gestoomde broccoli

Minder kosten maken is een doel van veel gezinnen. Stomen is echt goedkoper en mede hierdoor één van de grootste voordelen van stomen.

Het enige wat je nodig hebt zijn je voedingsmiddelen, water en zout. Doordat het zo snel kookt, verminder je direct de kosten van gas en energie. Je bespaart geld terwijl je thuis het beste voedsel bereidt.

2. Het is snel

Werk, kinderen, huishouden, we hebben het druk met al onze dagelijkse taken en tijd is schaars. Stomen kan dan een geweldige oplossing zijn. Het duurt maar een paar minuten en je eten is zo klaar.

3. Weinig calorieën

gestoomde groenten

Het stomen van je groenten vereist geen oliën en vettige producten. Daardoor is het voedsel dat je stoomt meestal caloriearm. Voor degenen die een paar extra kilo’s kwijt willen, is dit een uitstekende optie. Alle voedingsdeskundigen bevelen het hun patiënten aan.

4. Het versnelt je metabolisme

Er zijn meer voordelen van stomen als kooktechniek. Het stoomproces zorgt voor een gemakkelijke en snelle spijsvertering. Je lever en spijsverteringssysteem houden van gestoomd voedsel.

  • Het vermindert ontstekingen en het gevoel van zwaarte dat kan ontstaan ​​na het eten van een zware maaltijd.
  • Als het tijd is om naar bed te gaan, is het gemakkelijker om in slaap te vallen zonder dat je slaappillen nodig hebt.

5. Behoud van vitaminen en voedingsstoffen in voedingsmiddelen

groenten in stoompan

Doordat het voedsel niet echt in contact komt met het water, blijven de natuurlijke eigenschappen van de ingrediënten intact. Je kunt op deze manier al je vitamines en voedingsstoffen opnemen zodat het je immuunsysteem aanzienlijk versterkt.

6. Aantrekkelijke presentatie

Gestoomde voedingsmiddelen zorgen voor een mooie presentatie. De borden gevuld met kleuren en aroma’s grijpen de aandacht van de eter. Stomen zorgt ervoor dat geen enkel ingrediënt zijn uiterlijk verliest.

  • Het is verbazingwekkend om het esthetische verschil in een vergelijkbaar recept te zien, maar met een andere kookmethode.
  • Daarnaast kan een visueel aantrekkelijke maaltijd de eetlust verhogen.

7. Bevrijd je lichaam van gifstoffen

Deze kookmethode zorgt ervoor dat je meer vezels eet. Stomen is de beste optie als je je lichaam voldoende voedingsstoffen wilt voorzien.

  • Vezels helpen om gifstoffen te verwijderen en je bloed te zuiveren.
  • Het zorgt voor een gevoel van levendigheid en een boost van energie gedurende de hele dag.

8. Het is goed voor het hele gezin

Gestoomd voedsel eten is een aanbeveling voor iedereen. Zowel kinderen als volwassenen zullen er dol op zijn. Eindelijk kun je een maaltijd maken waar iedereen in het gezin blij van wordt. Gezond, lekker en goedkoop eten is niet moeilijk. Je hebt alleen een pan, stoompan of zeef nodig en water.

Het is ook belangrijk om te verduidelijken dat dit niet beperkt is tot alleen groenten. Je kunt meerdere recepten maken met deze eeuwenoude kooktechniek.

Het vereist alleen maar verandering in de opvatting dat stomen met voedsel voor zieke mensen is bedoeld. In alle eerlijkheid is het juist precies het tegenovergestelde. Degenen die deze methode gebruiken, hebben een veel gezonder leven. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Becerril AV. Decoración y exposición de platos: Presentación para todo tipo de elaboraciones culinarias. Vigo: Ideaspropias Editorial SL; 2014. Available at: https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=4OLvCAAAQBAJ&oi=fnd&pg=PA9&dq=apetito+platos+atractivos&ots=Kv8_wjEMHH&sig=aS15Q4GCNgGE9p95fDfLLidoBFE#v=onepage&q=apetito%20platos%20atractivos&f=false. Accessed 01/14, 2019.
  • Estrada EAC, García CAT, Morga JA. CO141. Análisis de los nutrimentos de la trucha arcoiris después de su cocción al vapor y sus beneficios para la salud. Archivos Latinoamericanos de Nutrición 2015; 65 (Suplemento 2). Available at: https://www.alanrevista.org/ediciones/2015/suplemento-2/art-119/. Accessed 01/14, 2019.
  • Herrera González A, Nasiff Hadad A, Arus Soler E, Cand Huerta C, León N. Hígado graso: Enfoque diagnóstico y terapéutico. Rev Cubana Med 2007; 46 (1). Available at: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-75232007000100009. Accessed 01/14, 2019.
  • Zamora JD. Antioxidantes: micronutrientes en lucha por la salud. Revista chilena de nutrición 2007; 34 (1): 17-26. Available at: https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?pid=S0717-75182007000100002&script=sci_arttext&tlng=en. Accessed 01/14, 2019.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.