De beste voedingsmiddelen voor een gezonde huid

Als je gezond eet, krijg je een jonger uitziende en stralende huid. Chocolade, noten en broccoli bieden belangrijke voedingsstoffen voor de gezondheid van de huid.
De beste voedingsmiddelen voor een gezonde huid

Laatste update: 28 januari, 2021

Vitamine F….

Je kunt alle crèmes en dure behandelingen ter wereld gebruiken, maar om een gezonde huid te krijgen, moet je ook je dieet aanpassen. In het artikel van vandaag zullen we je vertellen welke voedingsmiddelen elke dag op je tafel moeten staan voor een gezonde huid en om je van binnen beter te voelen.

Welke voedingsmiddelen zijn goed voor een gezonde huid?

Goede voeding is voor je gezondheid van fundamenteel belang. Dit heeft niet alleen met het voorkomen of behandelen van ziekten te maken, maar ook met hoe je eruit ziet. Je huid heeft verschillende voedingsstoffen nodig om collageen te produceren en je tegen de elementen te beschermen.

Met gezonde voedingsmiddelen en een uitgebalanceerd dieet heb je een gezonde, jongere en stralende huid. Natuurlijk moet je regelmatig bewegen en af en toe een behandeling zoals exfoliëren en een diepe reiniging aan je routine toevoegen.

1. Chocolade

Melk en pure chocolade

Sommige mensen beschouwen dit als ‘verboden’, omdat ze op dieet zijn of omdat ze denken dat het slecht is voor hun gezondheid. Eén ding moet echter worden uitgelegd: het hangt allemaal af van het vet- en cacaogehalte van de chocolade. Dat is de reden dat we aanraden om pure chocolade te eten, met een hoger percentage cacao.

Cacao bevat flavonoïden, antioxidanten en nuttige vetzuren die helpen je huid te hydrateren, voor meer elasticiteit zorgen en deze diep voeden. Bovendien vertragen bepaalde componenten uit cacao voortijdige veroudering en beschermen je huid tegen ultraviolette straling.

2. Olijfolie

Dit is een van de heilzaamste oliën ter wereld en het wordt ook veel in het ‘mediterrane dieet’ gebruikt. Het is heel gemakkelijk te verkrijgen. Olijfolie bevat grote hoeveelheden omega 3- en 6-vetzuren, evenals vitamines E en K.

Deze voedingsstoffen werken als antioxidanten doordat ze helpen om gifstoffen uit het lichaam te verwijderen en je huid er beter dan ooit uit te laten zien. We raden aan om olijfolie aan salades en andere gerechten toe te voegen. Kies bij koude bereidingen altijd voor de extra vierge variëteit, omdat deze meer polyfenolen bevat die de effecten van vrije radicalen bestrijden.

3. Broccoli

Schaaltje met broccoli

In feite zullen koolsoorten en kruisbloemige groenten een gezonde huid bevorderen. Dit is te danken aan de antioxidanten en vitamines die ze bevatten. In het geval van broccoli bevordert het hoge gehalte vitamine C de productie van collageen, waardoor je huid elastischer wordt.

Broccoli bevat ook vitamine E dat je celmembranen tegen UV-straling beschermt. Je kunt op veel verschillende manieren van broccoli genieten, zoals in salades, quiches, met eieren of kaas, in soepen of stoofschotels.

4. Vette vis

Binnen deze groep vind je zalm, tonijn, sardines en haring. Het zijn allemaal uitstekende bronnen van omega 3-vetzuren, een essentiële voedingsstof die helpt om beschadigde huidcellen te herstellen. Het voegt ook elasticiteit aan de huid toe, terwijl het rimpels verminderd.

5. Noten

Voedingsmiddelen voor een gezonde huid

Als je wilt dat je huid soepel en vrij van onvolkomenheden is, dan is er niets beters dan noten eten zoals amandelen, hazelnoten en walnoten. Ze bevatten veel vitamine E, die de schadelijke effecten van vrije radicalen neutraliseert . Deze zijn verantwoordelijk voor een doffe, levenloze huid.

Vooral amandelen leveren je veel vitamine A, E en omega 3- en 6-vetzuren om vroegtijdige veroudering te verminderen. Ze bevatten ook foliumzuur, wat ideaal is voor een vette huid die gevoelig is voor acne. En dat is nog niet alles: zink vermindert de degeneratie van de elastische vezels in je huid en voorkomt dat je cellen uitdrogen door meer water op te slaan.

6. Wortelen

Een van de belangrijkste kenmerken van deze populaire oranje groente is dat deze veel betacaroteen bevat. Deze antioxidant wordt in het lichaam omgezet naar vitamine A, die helpt om je weefsels te herstellen en de cellen tegen blootstelling aan de zon te beschermen.

7. Rode paprika

Drie paprika's

Net als wortelen bevatten paprika’s veel betacaroteen (daarom zijn ze rood). Ze bevatten ook veel vitamine B6 en C, om de bloedtoevoer naar je huid te verbeteren. Ze voorkomen rimpels en vlekken en zijn geweldige antioxidanten. Paprika’s zijn dus ideaal voor een gezonde, gladde en jeugdige huid. Een andere groente met vergelijkbare eigenschappen is de tomaat.

8. Fruit

Het meeste fruit is goed voor je huid. Dit komt omdat ze veel water, vezels en fytochemicaliën bevatten waardoor je huid een goede hydratatie behoudt en tegelijkertijd gifstoffen elimineert. Enkele van de meest aanbevolen soorten zijn onder andere:

  • appels
  • watermeloen
  • peren
  • meloen

Het beste is dat fruit bijna geen calorieën bevat, ze bevredigen je eetlust en ze lessen je dorst. Dit is dus de reden waarom je fruit niet uit je dieet kunt verwijderen.

Tegelijkertijd is het een goed idee om meer citrusvruchten te consumeren omdat je hiermee veel vitamine C binnenkrijgt. Met behulp van deze antioxidanten kan je lichaam de afvalproducten verwijderen die je poriën verstoppen en kan je huid een mooie glans krijgen.

9. Volkoren granen en zaden

Voedingsmiddelen voor een gezonde huid

Je hebt veel selenium nodig om een gezonde huid te hebben. Je vindt dit mineraal in volkoren granen. Selenium beschermt je huid namelijk tegen invloeden van buitenaf en UV-straling. Het bevordert ook een grotere elasticiteit.

Wat zaden betreft, zijn pompoenpitten de beste keuze, omdat ze bètacaroteen en zink bevatten. Beide voedingsstoffen beschermen je celmembranen en verhogen je collageenproductie.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Perez-Jimenez, F., Alvarez De Cienfuegos, G., Badimon, L., Barja, G., Battino, M., Blanco, A., … Visioli, F. (2005). International conference on the healthy effect of virgin olive oil. European Journal of Clinical Investigation. https://doi.org/10.1111/j.1365-2362.2005.01516.x

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.