Fruit dat droge en gebarsten huid bestrijdt

Naast de uitwendige toepassingen, kan het eten van bepaalde vruchten in sommige gevallen zeer nuttig zijn voor de verzorging en gezondheid van onze huid. Ook kan het onze huid zijn helderheid teruggeven.
Fruit dat droge en gebarsten huid bestrijdt
Karla Henríquez

Beoordeeld en goedgekeurd door de dokter Karla Henríquez.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Ze zeggen dat de meerderheid van de ziekten het gevolg is van een slechte voeding. Zowel groenten als fruit zijn echter voedingsmiddelen die het grootste aandeel aan voedingsstoffen leveren. Fruit kan bijvoorbeeld helpen om droge en gebarsten huid te bestrijden.

De gunstige voedingsstoffen voor de huid zijn vitamine C, A, E en D, antioxidanten, collageen en zink.

Vitamine C

Vitamine C wordt ook ascorbinezuur genoemd. De ascorbaten spelen een rol bij verschillende fysiologische reacties. Het is zeer effectief voor het verbeteren van het uiterlijk van de huid.

Dit vitamine is essentieel voor de synthese van collageen en rode bloedcellen en bevordert tevens de ontwikkeling van het immuunsysteem.

Deze vitamine is in grote hoeveelheden aanwezig in citrusvruchten en rood fruit. Het is zelfs één van de beste middelen om de huid te helpen regenereren. Het revitaliseert en verjongt de huid. Het geeft de huid ook zijn helderheid.

Het moet in kleine doses ingenomen worden, omdat het anders via de urine verloren gaat.

De vruchten met de hoogste vitamine C-concentraties zijn onder andere:

 • Guave (243 mg)
 • Kiwi (80 mg)
 • Citroen (65 mg)
 • Sinaasappel (60 mg)
 • Aardbei (59 mg)

NB: de aanbevolen dagelijkse inname van vitamine C voor vrouwen is 75 g en voor mannen 90 mg, hoewel het wordt aanbevolen om ongeveer 200 mg te consumeren.

Vitamine A

Rode vruchten helpen tegen droge en gebarsten huid

Inwendig draagt retinol of vitamine A bij aan het gezond functioneren van het lichaam. Ondertussen bevordert het van buitenaf een goede huid- en slijmvliezenconditie.

Bovendien is het een krachtig antioxidant dat vroegtijdige veroudering van de huid voorkomt. Het is dus ideaal om droge en gebarsten huid tegen te gaan.

Het stimuleert daarnaast de productie van collageen, wat helpt om een gladdere en uniformere huid te krijgen. De betacarotenen als uitgangsstof dragen ook bij aan het kleuren van de huid en helpen de huid gezonder en stralender te maken.

De vruchten met de hoogste concentraties vitamine A zijn onder andere:

 • Meloen
 • Watermeloen
 • Framboos
 • Aardbei
 • Braam
 • Perzik

Vitamine E

Vitamine E, ook bekend als tocoferol, is een in vet oplosbare vitamine die voorkomt in fruit, groenten, zaden en granen.

Het biedt niet alleen tal van voordelen voor het lichaam, het speelt ook een zeer belangrijke rol bij de verzorging van de huid.

 • Het werkt bijvoorbeeld als een antioxidant en het verbetert de microcirculatie in de huid.
 • Het draagt daarnaast ook bij aan de elasticiteit van de huid, vermindert littekens en rimpels en beschermt tegen UV-stralen.

Samenvattend wordt het beschouwd als een cellulaire regenerator bij uitstek. Om deze reden wordt het vaak gebruikt in intensieve huidverzorgingsproducten om de huid in goede conditie te houden.

Ideaal fruit om droge en gebarsten huid te bestrijden

Nu we de belangrijkste componenten voor het onderhouden van een gehydrateerde, mooie huid hebben gedeeld, zullen we enkele vruchten bespreken die je in je dagelijkse voeding moet opnemen. Dit zal je huid zeker ten goede komen en je droge en gebarsten huid voorkomen of herstellen.

Avocado

Avocado helpt tegen droge en gebarsten huid

Avocado is een vrucht met een romige consistentie en een hoog gehalte aan vetten, plantaardige oliën en calorieën. Hoewel het eetbaar is, wordt het ook veel gebruikt in schoonheidsproducten vanwege de hydratatie en helderheid die het teweeg brengt voor de huid en je haar.

De belangrijkste voedingsstoffen zijn onder meer:

 • vitamine A
 • bètacarotenen
 • B-complex vitamines (B1, B2, B3, B5, B6)
 • vitamine C, E en K
 • mineralen zoals kalium en ijzer

Om deze reden is avocado een goede antioxidant en is het perfect voor het herstellen van een droge en gebarsten huid, evenals een verouderde of doffe huid.

Watermeloen

Watermeloen is een vrucht die ongeveer 92% water en veel elektrolyten bevat. Daarom is het een geweldige bron van hydratatie en vocht: precies wat een droge huid nodig heeft.

 • Het biedt ons vitamine A, B en C en is daarom ideaal voor het verzorgen van onze huid.
 • Door zijn antioxidanten helpt het ook om donkere vlekken, statische en dynamische rimpels te voorkomen.
 • Aan de andere kant is het één van de beste natuurlijke remedies voor de behandeling van acne en overtollige olie in de huid.

Sinaasappels

Sinaasappels helpen tegen een droge en gebarsten huid

Sinaasappels zijn citrusfruit met een zure pH. Ze staan bekend om hun hoge vitamine C-gehalte dat de aanmaak van collageen bevordert.

Ze bevatten ook voedingsstoffen zoals vitamine A, B, D, E en K alsook mineralen. Deze componenten maken dat ze een uitstekende bron zijn van antioxidanten.

Omdat ze helpen de huid glad, elastisch en gezond te houden, wordt deze vrucht erkend als één van de beste voor je huid en voor het voorkomen van een droge en gebarsten huid.

Aardbeien

Aardbeien worden algemeen gewaardeerd om hun smaak en lage caloriegehalte. Ze zijn ook één van de beste vruchten voor je huid.

Hun voedingsstoffen zijn vitamine C, E, K en B, die bieden wat we nodig hebben om onze huid te regenereren en revitaliseren.

Ze helpen ook om donkere kringen rond de ogen te verminderen. Daarnaast zijn ze geschikt om  de huid te peelen te verlichten en te beschermen tegen UV-stralen.

In de cosmetica worden ze gebruikt om overtollige olie te verminderen en om acnesymptomen te verlichten.

Zoals je kan zien zijn er talloze natuurlijke middelen om je huid gezond te houden en zo een droge en gebarsten huid te voorkomen. Het beste deel is dat deze voedingsmiddelen op lange termijn ook je hele lichaam ten goede komen.

Ga jij ze opnemen in je dagelijkse dieet? 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.