Wat zijn de oorzaken van een droge huid?

Bijna iedereen ervaart wel eens een droge huid. Veroudering, een koud klimaat en chemische irriterende stoffen zijn allemaal oorzaken van een droge huid.
Wat zijn de oorzaken van een droge huid?

Laatste update: 22 januari, 2021

Wat zijn de oorzaken van een droge huid en wat doet het met de huid? Een droge huid of xerose, is een veelvoorkomende dermatose die mensen van alle leeftijden treft. Het kan op verschillende delen van het lichaam voor komen.

De huid heeft een constant watergehalte van 10-15% nodig om intact te blijven en flexibiliteit te behouden. Lagere percentages hebben dus een negatieve invloed op de elasticiteit.

Wanneer de huid droog wordt, dan veroorzaakt het jeuk, wat later tot schaafwonden en zelfs infectie kan leiden. Deze resultaten kunnen worden geminimaliseerd door een luchtbevochtiger in droge ruimtes te gebruiken, badproducten te verwisselen en lotions of vochtinbrengende crèmes te gebruiken om lipidencomponenten te vervangen.

Hoe ziet een droge huid eruit?

Wanneer de huid te veel vocht verliest en uitgedroogd raakt, dan kan deze uitdrogen en barsten. Volgens de American Academy of Dermatology (Engelse link) zijn enkele van de tekenen en symptomen van een droge huid de volgende:

 • Droogte en meer opvallende fijne lijntjes
 • Jeuk
 • Gebarsten of schilferende huid
 • Ruwheid om aan te raken
 • Roodheid

Een droge huid kan elk deel van het lichaam aantasten en komt het vaakst voor op de handen, armen en benen. Gehydrateerd blijven verbetert niet alleen het uiterlijk en de functie van de huid, maar zorgt er ook voor dat de andere organen van het lichaam ook goed werken.

Wat zijn de oorzaken van een droge huid?

Een hele droge huid

Xerose of xeroderma (Engelse link), is een veelvoorkomende huidaandoening die miljoenen mensen over de hele wereld treft. Het kan af en toe als gevolg van veranderingen in iemands omgeving optreden, door het gebruik van een nieuw huidverzorgingsproduct, leeftijd of ziekte. Aan de andere kant kunnen mensen ook aan chronische xerose lijden.

De meerderheid van de mensen krijgt op enig moment in het jaar last van een droge huid als gevolg van interne of externe factoren. Hieronder staan enkele van de meest voorkomende.

Ziektes

Deze aandoeningen kunnen allemaal een extreem droge huid veroorzaken:

 • Diabetes
 • Schildklieraandoeningen
 • Nieraandoeningen
 • Contactdermatitis
 • Atopische dermatitis

Door deze ziektes kan het vochtgehalte van zowel de huid als de ogen veranderen. Met andere woorden, ze kunnen naast een droge huid ook onaangename droge ogen veroorzaken.

Het meestvoorkomende symptoom van een droge huid is jeuk, een constante en soms ondraaglijke bijwerking van deze aandoening. Het is daarom belangrijk dat mensen die met deze aandoeningen leven continu vochtinbrengende crèmes gebruiken (Engelse link) om uitdroging te voorkomen.

Misschien ook interessant om te lezen:
6 huismiddeltjes om contactdermatitis te behandelen

Extreme klimaten

Tijdens de wintermaanden, waar zowel de buiten- als de binnenlucht droger wordt (denk aan: kachels), trekt het bloed eigenlijk weg van de opperhuid om de inwendige organen warm te houden.

Hierdoor kan de huid vrij snel uitdrogen. Aan de andere kant van het spectrum, in warme, droge klimaten, onttrekt de warmte uit de lucht en het gebruik van airconditioners vocht van de huid.

Mensen die in dit soort klimaten leven (en ook bezoekers), moeten proberen kortere douches te nemen. Ze moeten indien mogelijk warm water gebruiken. We raden aan om daarna een vochtinbrengende crème aan te brengen om de huid te helpen beschermen.

Overmatig baden

Te vaak douchen is een van de meestvoorkomende oorzaken van een droge huid. Veel van de zeep en douchegels die op de markt zijn, bevatten oppervlakteactieve stoffen (Engelse link), die vuil en olie op de huid van iemand afbreken.

Hoewel deze ervoor zorgen dat de huid mooi en schoon aanvoelt, kan dit proces de huid uitdrogen en op korte tot middellange termijn schade aan de huid veroorzaken.

Dit kan gebeuren, omdat chemische producten niet discrimineren en ook belangrijke lipidenbarrières op de huid verwijderen, waardoor ziektekiemen en bacteriën hun weg naar binnen kunnen vinden.

Veroudering

De kans op het ontwikkelen van xerose neemt toe met de leeftijd (Engelse link) als gevolg van veranderingen in het keratinisatieproces (natuurlijke afschilfering) en de lipiden in de buitenste laag van de huid.

Op een leeftijd van ongeveer 40 jaar vermindert het lichaam de talgproductie drastisch, wat verantwoordelijk is voor het zacht en jeugdig houden van de huid. Elk jaar dat voorbijgaat, blijft de talgproductie afnemen, waardoor de huid gemakkelijker uitdroogt.

Hoewel xerose een veelvoorkomende aandoening is, hangt het nauw samen met het ouder worden. Er zijn echter veel tips om de huid gehydrateerd en gezond te houden, zelfs tijdens het ouder worden.

Roken

Roken is een van de oorzaken van een droge huid. Sigaretten bevatten gifstoffen en chemicaliën die ervoor kunnen zorgen dat de huid vroegtijdig veroudert. Dit, samen met het versnelde verouderingsproces, kan ervoor zorgen dat de huid nog meer uitdroogt.

Mensen die roken hebben vaak een droge gezichtshuid en rimpels rond de mond. Sigaretten versnellen de afbraak van het collageen van de huid. Dit zijn de kleine elastische vezels die de basis van de dermis vormen. Hierdoor worden sigaretten met vroegtijdige veroudering in verband gebracht (Engelse link).

Wat is de pH van de huid en wat heeft het met een droge huid te maken?

De pH schaal gaat van 0 tot 14. Een pH van 7 wordt als neutraal beschouwd en alles daaronder wordt als zuur beschouwd, terwijl alles daarboven alkalisch is. De buitenste laag van de menselijke huid heeft een pH-waarde tussen 4 en 6, wat aangeeft dat deze van nature zuur is.

De huid bestaat uit talg, aminozuren en vetzuren. Zoals de laatste twee namen misschien verraden, zijn deze componenten allemaal zuur, wat de huid helpt om bacteriële kolonisatie te voorkomen. Op dezelfde manier bestaat de lipidenlaag uit vetzuren, cholesterol en ceramiden die als een natuurlijk waterafstotend middel samenwerken.

De meeste ziekteverwekkende bacteriën worden gemakkelijk door de zuurgraad van de menselijke huid gedwarsboomd. Deze beschermende barrière kan echter niet efficiënt werken als de huid droog of beschadigd is.

De binnenste lagen van de huid hebben een pH-waarde van ongeveer 7,4, wat voor bacteriekolonies het ideale niveau is om te gedijen (Engelse link). Xerose is daarom een risicofactor voor infectieuze dermatitis.

Hydrateren van een droge huid

Vrouw brengt lotion aan

Het beste wat iemand kan doen als hij last heeft van een droge huid of xerose, is om korte douches te nemen met warm water. Breng onmiddellijk na het drogen een royale laag vochtinbrengende crème aan.

Dit is wanneer de huid het meest ontvankelijk is voor het absorberen van de verzachtende middelen die nodig zijn om de beschermende barrière van de huid te versterken.

Onthoud dat jeuk een klassiek symptoom is van een droge huid. Beschouw het eerste teken van zelfs maar de geringste jeuk, als de manier waarop je huid je vertelt dat het moet worden gerehydrateerd. Breng je favoriete vochtinbrengende crème dan snel aan.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Pons-Guiraud A. Dry skin in dermatology: a complex physiopathology. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2007;21 Suppl 2:1-4. doi:10.1111/j.1468-3083.2007.02379.x
 • Hashizume H. Skin aging and dry skin. J Dermatol. 2004;31(8):603-609. doi:10.1111/j.1346-8138.2004.tb00565.x
 • Siddappa K. Dry skin conditions, eczema and emollients in their management. Indian J Dermatol Venereol Leprol. 2003;69(2):69-75.
 • Gin, H., et al. “Treatment by a moisturizer of xerosis and cracks of the feet in men and women with diabetes: a randomized, double‐blind, placebo‐controlled study.” Diabetic Medicine 34.9 (2017): 1309-1317.
 • Andriessen A. Prevention, recognition and treatment of dry skin conditions. Br J Nurs. 2013;22(1):26-30. doi:10.12968/bjon.2013.22.1.26
 • Ali SM, Yosipovitch G. Skin pH: from basic science to basic skin care. Acta Derm Venereol. 2013;93(3):261-267. doi:10.2340/00015555-1531
 • Lambers H, Piessens S, Bloem A, Pronk H, Finkel P. Natural skin surface pH is on average below 5, which is beneficial for its resident flora. Int J Cosmet Sci. 2006;28(5):359-370. doi:10.1111/j.1467-2494.2006.00344.x
 • Misery L. Nicotine effects on skin: are they positive or negative?. Exp Dermatol. 2004;13(11):665-670. doi:10.1111/j.0906-6705.2004.00274.x
 • Augustin, Matthias, et al. “Diagnosis and treatment of xerosis cutis–a position paper.” JDDG: Journal der Deutschen Dermatologischen Gesellschaft 17 (2019): 3-33.
 • Yadgar, Ramsin Joseph, and Adam J. Friedman. “Efficacy of a Skin Condition-Adapted Solution for Xerosis and Itch Relief Associated With Aging.” Journal of drugs in dermatology: JDD 15.11 (2016): s91-s94.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.