Ontdek de verbazingwekkende voordelen van broccolisoep

Volgens de Spaanse Voedingsstichting (FEN) is broccoli een voedingsmiddel dat ons voorziet van eiwitten, kalium, vitamine C, folaten en zwavelverbindingen. Dus waarom niet genieten van lekkere broccolisoep?
Ontdek de verbazingwekkende voordelen van broccolisoep

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Broccolisoep is een zeer smakelijk gerecht, vooral met een vleugje geraspte of poederkaas. Het helpt de eetlust verzadigen, verwarmt, troost en voedt ons ook. Bovendien kunnen we er op een andere manier dan gewoonlijk van het hoofdingrediënt genieten.

Hieronder vertellen we je meer over broccoli en enkele heerlijke soeprecepten die je ermee kunt bereiden.

Broccoli, een heel gezond voedingsmiddel

Verse broccoli

Broccoli is een heel gezond voedingsmiddel en, op een bepaald moment, hebben we allemaal wel eens het verhaal gehoord van ouders die proberen hun kinderen ervan te laten eten zodat ze gezond en sterk opgroeien, ondanks het feit dat dit voedsel op jonge leeftijd niet erg aantrekkelijk is voor het oog.

En waarom zoveel moeite? Omdat het, ondanks zijn uiterlijk of wat we er van denken als we klein zijn, een goede voedingswaarde heeft die het waard is om benut te worden binnen een evenwichtige voeding. Volgens deskundigen van de Spaanse Voedingsstichting (Spaanse link):

“In het bijzonder is het een goede bron van vitamine C (hoewel een aanzienlijk deel ervan tijdens het koken verloren kan gaan) en folaten, zozeer zelfs dat één portie (7 ons) bijna tweemaal de aanbevolen inname van vitamine C en een kwart van de aanbevolen inname van folaten oplevert voor een man en een vrouw van 20 tot 39 jaar met matige lichaamsbeweging.”

Van hun kant stellen deskundigen van de 5 A Day-Vereniging dat broccoli een goede bron is van vitamine A en een uitstekende bron van vitamine C en foliumzuur. Ze wijzen er ook op dat het een zeer natriumarm voedingsmiddel is.

Broccoli is ook rijk aan antioxidanten en bevat glutathion, een antioxidant die de gezondheid van het immuunsysteem kan verbeteren.

Vezels zijn heel positief voor diëten om af te vallen. Dit gebeurt onder andere omdat vezelrijke voedingsmiddelen er langer over doen om te verteren. Daardoor houdt het gevoel van verzadiging langer aan. Vezels voorkomen ook constipatie en andere darmpathologieën, waardoor het hele metabolisme van het spijsverteringsstelsel beter gereguleerd wordt.

We raden je aan om dit artikel ook te lezen:
Salade van broccoli en couscous: een licht, gezond recept

Een eenvoudig recept voor broccolisoep

The ingredients for broccoli soup.

 

Dit is het meest klassieke recept voor broccolisoep dat je kunt vinden. Het is echter mogelijk variaties te maken met andere ingrediënten, zoals bijvoorbeeld courgette, en even heerlijke gerechten te verkrijgen.

Ingrediënten

 • 2 aardappelen
 • 1 krop broccoli
 • 1/2 van een ui
 • Water
 • Zout

Bereiding

 • Snipper eerst de ui en schil de aardappelen.
 • Was de kop broccoli en hak hem fijn.
 • Kook dan alles in gezouten water gedurende 20 minuten (gebruik maar een klein beetje water, zodat de groenten al hun voedingsstoffen kunnen behouden).
 • Als die tijd voorbij is, verwerk je alles in een blender of keukenmachine tot je een fijne puree krijgt.
 • Je kunt een deel van de groenten heel laten en ze als garnering voor de soep gebruiken.
 • Breng op smaak.
 • Als je wilt, kun je er voor het serveren een beetje magere melk of gewone yoghurt aan toevoegen.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in:
Ovenschotel met broccoli en ham, een gemakkelijk recept

Enkele veel gestelde vragen

 • Wanneer kan ik mijn broccolisoep eten? Je kunt hem als voorgerecht tussen de middag eten of als onderdeel van je avondeten.
 • Welk ingrediënt kan ik in de plaats van de aardappel gebruiken? Courgette is een goede optie, hoewel er mensen zijn die iets meer durven en avocado gebruiken, wat helpt om een veel romiger resultaat te krijgen.
 • Kan ik olijfolie aan mijn broccolisoep toevoegen? Ja, je kunt bij het verwerken van de ingrediënten een scheutje olie toevoegen. Zo zul je alles perfect kunnen mengen.
 • Wat kan ik toevoegen om het geheel meer smaak te geven? Aromatische kruiden geven heel mooie resultaten, al kun je ook een beetje peper of kerrie proberen.
 • Is het beter als ik de broccoli stoom? Je kunt het eens proberen. Sommige mensen vinden dat als broccoli precies goed is, d.w.z. niet te hard en niet te zacht, de soep lekkerder is.
 • Kan broccolisoep me gezondheidsvoordelen opleveren? Net als andere heerlijke recepten kan broccolisoep je helpen je dieet aan te vullen. Soep alleen zal geen ziekten voorkomen of genezen, maar het kan je zeker helpen het evenwicht en de afwisseling in je dieet te bewaren, wat heel heilzaam is.

Dus, waar wacht je nog op om wat te maken?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.