Welk voedsel mag je niet geven aan een 9 maanden oude baby?

Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die je niet mag geven aan een 9 maanden oude baby. Op die leeftijd is hun spijsverteringsstelsel immers nog niet klaar voor alle soorten voedsel. Lees verder om erachter te komen welke voedingsmiddelen je moet vermijden.
Welk voedsel mag je niet geven aan een 9 maanden oude baby?

Laatste update: 04 juni, 2018

Je mag niet zomaar alles aan je 9 maanden oude baby te eten geven. Bovendien moet het voedsel dat baby’s in hun eerste levensmaanden te eten krijgen heel voedzaam zijn. Daarom is het ideaal om te beginnen met borstvoeding, omdat dat je baby voorziet van alles wat hij of zij nodig heeft.

Als het dan tijd wordt om met vast voedsel te beginnen, zorg er dan voor dat het voedsel rijk is aan vitaminen. Baby’s hebben die namelijk nodig voor een goede ontwikkeling. Elke baby is anders, maar na 9 maanden eten veel baby’s al wat vast voedsel.

Houd er altijd rekening mee dat niet alle spijsverteringssystemen op dezelfde manier voedsel verwerken. In dit artikel lees je bijvoorbeeld waarom je juist voorzichtig moet zijn met voedsel dat je aan een 9 maanden oude baby geeft.

11 voedingsmiddelen die je niet aan je baby mag geven

Als het spijsverteringsstelsel van je kind goed werkt, dan kunnen de juiste voedingsstoffen helpen om het kind gezond te laten opgroeien. Er bestaan echter een paar voedingsmiddelen die baby’s moeilijk kunnen verteren. Dat kan allergische reacties en andere complicaties veroorzaken.

Omdat baby’s nog niet over de nodige enzymen beschikken worden bepaalde voedingsstoffen niet goed opgenomen. Daardoor kan de baby gezondheidsproblemen krijgen en gewicht verliezen (of niet zwaarder worden zoals dat hoort).

1. Koemelk / soja

Sojamelk en koemelk

De darmenzymen zijn bij 9 maanden oude baby’s nog niet volledig ontwikkeld. Een baby kan op die leeftijd de eiwitten in deze soorten melk nog niet verteren. Bovendien bevatten deze soorten melk mineralen die schadelijk kunnen zijn voor hun nieren.

2. Spinazie en snijbiet

Deze voedingsmiddelen zijn niet echt schadelijk, alleen als je er mee overdrijft. Groenten bevatten meestal nitraten, vooral groene bladgroenten. Nitraten worden in het lichaam omgezet in nitrieten.

In grote hoeveelheden kunnen nitrieten echter een stoornis veroorzaken die de correcte verdeling van zuurstof door bloedcellen beïnvloedt. In zo’n geval zal de huid van je baby er waarschijnlijk paars-blauw gaan uitzien, ook wel bekend als cyanose. Dat is een ernstig waarschuwingssignaal dat er iets aan de hand is.

3. Zout

Iets anders dat de nieren van een baby overbelast is te veel zout. Vermijd soepen op basis van een bouillonconcentraat (blokjes of poeder), want die hebben een hoog zoutgehalte. Vermijd zout over het algemeen zoveel mogelijk.

4. Geraffineerde suiker

Geraffineerde suiker

De suiker in snoepjes, sapjes en andere producten leidt tot aanzienlijke schommelingen in de bloedsuikerspiegels. Als je jouw baby zoetere voeding wilt geven, gebruik dan bananenpuree of moedermelk. Het is beter voor een baby om natuurlijke suikers die in fruit voorkomen te consumeren.

5. Honing

In veel gevallen bevat honing sporen, die zich snel kunnen verspreiden in het lichaam van een 9 maanden oude baby. Daardoor loopt de baby een groter risico op botulisme en dat kan levensgevaarlijk zijn.

6. Frisdranken

Door hun hoge gehalte aan suiker, cafeïne en andere additieven zijn frisdranken schadelijk voor je baby. Ze kunnen de maag van een baby beschadigen en zowel slaapstoornissen als hyperactiviteit veroorzaken.

7. Rijstmelk

Rijstmelk kan gevaarlijk zijn

We raden aan om geen rijstmelk te geven aan kinderen jonger dan 1 jaar. Deze melk kan namelijk hoge concentraties arseen en andere metalen bevatten. Zelfs bij oudere kinderen mag je rijstmelk alleen maar met mate laten consumeren.

8. Gebakjes en gefrituurd eten

Alle soorten ‘leeg’ voedsel zonder voedingsstoffen raden we af zoals cakes, gebak en chips. Ze bevatten immers grote hoeveelheden chemicaliën, toegevoegde suikers en zout.

9. Eieren

Eieren kunnen verschillende soorten allergische reacties veroorzaken. Het beste is om te beginnen met de dooier en een paar maanden later je baby eiwit te laten proberen. We raden je aan om met potentieel allergeen voedsel te wachten totdat je baby minstens één jaar oud is.

10. Plakkerige voedingsmiddelen

Bonen zijn plakkerig

Sommige plakkerige voedingsmiddelen, zoals kauwgom, gebakken bonen en marshmallows kunnen vast komen te zitten in de keel van je baby. Bovendien bevatten ze chemische en suikerhoudende ingrediënten die schadelijk zijn voor baby’s.

11. Vetarme voedingsmiddelen

Vetten leveren een aanzienlijke hoeveelheid calorieën die baby’s nodig hebben op zo’n jonge leeftijd. Veel van deze voedingsmiddelen bevatten ook in vet oplosbare vitaminen zoals vitamine D. Door vetarme voedingsmiddelen te geven krijgt je kindje dus onvoldoende voedingsstoffen binnen.

Voorkom verstikking bij je 9 maanden oude baby

Let goed op de grootte van de hapjes die je jouw baby geeft. Grote stukken kunnen in hun keel blijven steken. Zo lopen ze het risico om erin te stikken. Geef hen voornamelijk geplet en gepureerd voedsel. Als je ze voedsel in stukjes geeft, probeer dan de stukjes kleiner te snijden dan een centimeter in doorsnede.

Specialisten adviseren om een jaar te wachten voordat je baby’s potentieel allergeen voedsel geeft. Het is echter raadzaam om deze voedingsmiddelen geleidelijk aan toe te voegen aan hun dieet. Zo kan je nauwlettend hun reactie volgen, vooral als ze een genetische aanleg hebben voor allergieën.

Neem contact op met je arts om de beste beslissing te kunnen maken. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Eriksen KG., Christensen SH., Lind MV., Michaelsen KF., Human milk composition and infant growth. Curr Opin Clin Nutr Metab Care, 2018. 21 (3): 200-206.
  • Fidler Mis N., Braegger C., Bronsky J., Campoy C., et al., Sugar in infants, children and adolescents: a position paper of the european society for paediatric gastroenterology, hepatology and nutrition committee on nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr, 2017. 65 (6): 681-696.
  • Wikstrom S., Holst E., Infant botulism – why honey should be avoided for children up to one year. Lakartidningen, 2017.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.