Negen geweldige voordelen van appels

Als het mogelijk is, koop dan groene appels en eet hiervan ook de schil om meer vezels binnen te krijgen en de spijsvertering te verbeteren, terwijl je tegelijkertijd vochtretentie bestrijdt.
Negen geweldige voordelen van appels

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Appels zijn het soort fruit waar je bijna het hele jaar door van kunt genieten. Naast dat ze zo veelzijdig en heerlijk zijn, zijn ze ook rijk aan voedingsstoffen die geweldige voordelen kunnen bieden voor je lichaam en je algehele gezondheid.

De voornaamste voordelen zijn te danken aan het hoge gehalte aan antioxidanten en de pectine die in appels aanwezig is, wat de schadelijke effecten van vrije radicalen helpt te bestrijden en tegelijkertijd het natuurlijke ontgiftingsproces in het lichaam stimuleert.

Daarnaast zorgen appels voor een vol gevoel als je ze eet. Ze worden dus sterk aangeraden voor mensen die wel gewicht willen verliezen, maar moeite hebben met het in bedwang houden van hun eetlust.

Er zijn genoeg andere redenen waarom deze vrucht één van de beste keuzes is als onderdeel van je dagelijkse dieet. In het artikel van vandaag bespreken we negen van de belangrijkste voordelen van appels.

1. Appels zijn goed voor je hart

Appel

Appels bevatten een aanzienlijke hoeveelheid natuurlijke fytochemicaliën, die werken als krachtige antioxidanten wanneer je ze eet. Deze bestanddelen neutraliseren de schadelijke effecten van vrije radicalen die gezonde cellen beschadigen en je risico op het ontwikkelen van hartziekte en kanker verhogen.

Daarnaast verminderen de oplosbare vezels in de schil de opname van cholesterol in het lichaam. Ze helpen de spijsvertering in het algemeen te reguleren.

2. Ze werken vochtafdrijvend

Aangezien appels zo rijk zijn aan kalium, zijn ze een natuurlijk vochtafdrijvend middel. Het bestrijdt vochtretentie en de vele problemen die daarmee gepaard gaan.

Mensen met ontstekingsziekten of een hoge bloeddruk kunnen mogelijk ook profiteren van het eten van een appel per dag. Mensen die echter lijden aan nierproblemen zouden eerst hun dokter moeten raadplegen voordat ze beginnen met het consumeren van veel appels, juist vanwege het hoge kaliumgehalte.

3. Ze bestrijden constipatie en diarree

Afvallen met Appels

Het hoge gehalte onoplosbare vezels in de schil van de appel helpt een regelmatige darmbeweging te bevorderen en gaat constipatie tegen.

Ondertussen bevat het vruchtvlees van de appel een soort vezel die bekend is als pectine. Pectine bevordert een goede darmwerking en beperkt de hoeveelheid water die verloren gaat bij problemen zoals diarree.

Het vruchtvlees bevat ook een fytochemische stof die bekend is als tannine. Dit is een stof die ontstekingen remt en werkt als een natuurlijk antibioticum.

4. Goed voor de mondgezondheid

Als je een appel eet, stimuleer je de productie van speeksel in de mond. Hiermee help je de aanwezigheid van bacteriën die tandbederf en andere problemen met de mondhygiëne veroorzaken te verminderen.

Hoewel het eten van een appel niet je dagelijkse poetsbeurten met tandpasta en tandenborstel kan vervangen, kan het erg handig zijn op die zeldzame momenten waarop je deze middelen niet bij de hand hebt.

5. Ze kunnen Alzheimer helpen voorkomen

Hersencellen

Aangezien appels zo rijk zijn aan antioxidanten, kan het drinken van vers appelsap een effectieve manier zijn om je risico op het ontwikkelen van Alzheimer en vroegtijdige veroudering van je hersenen te verkleinen.

Misschien ook interessant om te lezen:
Herken de vroege tekenen van Alzheimer

6. Ze beschermen je tegen de ziekte van Parkinson

Het eten van vezelrijke voedingsmiddelen zoals appels kan een belangrijke rol spelen bij het voorkomen van de ziekte van Parkinson, een degeneratieve aandoening die wordt gekenmerkt door de achteruitgang van de zenuwcellen in je hersenen die dopamine produceren.

Wetenschappers geloven dat de aanwezigheid van vrije radicalen ook de ontwikkeling van de ziekte van Parkinson kan beïnvloeden. Het consumeren van voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten, zoals appels, zou dan ook een factor kunnen zijn als het gaat om het voorkomen van deze slopende ziekte.

7. Ze verkleinen je risico op diabetes

Diabetes

De oplosbare vezels in appels helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen bij patiënten met een groot risico op diabetes type 2. Het eten van slechts één appel per dag kan je risico tot wel twintig procent verminderen.

8. Ze voorkomen de vorming van galstenen

Galstenen kunnen zich onder andere vormen zich wanneer je te veel cholesterol in je bloed hebt, wat het gal ervan weerhoudt om vetten naar behoren te helpen verteren. Gal dat ongebruikt blijft, wordt hard en vormt galstenen die een verscheidenheid aan symptomen kunnen veroorzaken. Het kan je algehele gezondheid aanzienlijk doen afnemen.

Een dieet dat rijk is aan vezels, zowel oplosbare als onoplosbare, gaat de ophoping van cholesterol tegen en vermindert je risico op overgewicht aanzienlijk.

9. Ze ontgiften de lever

Lever

Als je te veel ongezond voedsel eet dat rijk is aan calorieën, dan vergroot je je risico op het ontwikkelen van een hele reeks aan stoornissen die gerelateerd zijn aan een ongezonde lever.

Ja, je lichaam is in staat zichzelf te reinigen. Als je echter het natuurlijke ontgiftingssysteem overlaadt met gifstoffen, dan wordt dit proces bijna onmogelijk. Gelukkig kun je met het eten van appels of het drinken van appelsap je natuurlijke ontgiftingsproces ondersteunen en ervoor zorgen dat je lever naar behoren blijft werken.

Was je al op de hoogte van deze geweldige voordelen van appels? We hopen dat ze vanaf nu altijd deel uit zullen maken van je dagelijkse dieet. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.