Hoe verminder je het risico op een hartaanval of beroerte

26 februari 2016
In een recent gepubliceerd onderzoek in het tijdschrift "American Journal of Clinical Nutrition" werd gewaarschuwd dat over het algemeen onze voedingsgewoontes zeer ongezond zijn, iets waar we ons allemaal van bewust zouden moeten zijn. Als we enkele kleine aanpassingen zouden doen, zou het risico op een hartaanval of beroerte met een derde verminderen.

Terwijl dat cijfer niet erg hoog lijkt, is het een percentage om in gedachten te houden als we het zien als een van de variabelen waar we controle over hebben. Als we kijken naar onze voeding en onze levensstijl verbeteren, kunnen we dat hoge percentage van het risico op een hartaanval of een beroerte, iets wat elk jaar duizenden levens over de hele wereld kost, verminderen. Waarom zou je het niet toepassen?

Voedingstips die het risico op een hartaanval of beroerte verminderen

Hoewel het zeker is dat veel van deze ziekten ook gedeeltelijk genetisch bepaald kunnen zijn, is het de moeite waard om in gedachten te houden dat we er ook een zekere mate van controle over hebben. Zowel hartaanvallen als beroertes zijn twee van de belangrijkste doodsoorzaken bij mannen en vrouwen. En een ander feit om in het achterhoofd te houden is dat dit risico het afgelopen jaar is gestegen voor vrouwen.

De gevallen van beroerte blijven toenemen en niet alleen omdat de bevolking in het algemeen vergrijst, maar ook vanwege slechte voeding, stress en een sedentaire levensstijl. Een ander feit dat de relevantie van de studie gepubliceerd in het tijdschrift “American Journal of Clinical Nutrition” aangeeft, wijst erop dat we vaak wachten tot we 50 jaar oud zijn voordat we beginnen met het verbeteren van onze levensstijl en gewoonten.

Het is in dit stadium dat hartproblemen, hoog cholesterolgehalte en hoge bloeddruk beginnen op te spelen. Waarom beginnen we niet eerder met het zorgen voor de gezondheid? Is het niet beter voor je gezondheid om problemen te voorkomen voordat ze beginnen en zo bepaalde problemen in de toekomst te vermijden?

Zonder twijfel is het, bij elke poging om je meer bewust te worden van deze ziekten, het waard om vandaag nog te beginnen met het invoeren van kleine veranderingen in je dieet en levensstijl, waardoor je je ongeacht je leeftijd beter zal voelen. Hier zijn een paar manieren om je dieet te verbeteren.

1. Laten we het zout en vet vergeten

Vet Voedsel

De meeste traditionele voedingspatronen bevatten in het algemeen een hoog gehalte aan vetten en zout. Het maakt niet uit of we in Europa of in Amerika wonen, in de afgelopen jaren hebben we allemaal een aantal gezonde, karakteristieke gewoonten verloren. Misschien is dit te wijten aan onze manier van leven, ons werk, altijd haast hebben…

Uiteindelijk kopen we voorbereid voedsel in de supermarkt, omdat we geen tijd meer hebben om zelfgemaakte maaltijden te maken. Of het is mogelijk dat je stijl van koken, zoals je het van huis uit hebt geleerd, zeer rijk is aan rood vlees, gefrituurd voedsel of andere gerechten met veel calorieën, die je meer problemen dan voordelen brengen.

Verander vandaag nog je manier van eten en vermijd vetten en zout.

2. Zeg ja tegen rood gekleurde groenten

Tomaat

Er zijn een aantal groenten die geweldig zijn en helpen om hartaanvallen en beroertes te voorkomen. Wil je een voorbeeld dat altijd onderdeel van je dieet zou moeten zijn? De tomaat. Deze groente helpt bij het voorkomen van deze ziekten dankzij de stof lycopeen, waarvan bekend is dat het bloedstolsels vermindert. Een interessant feit is dat tomatensaus meer lycopeen bevat dan verse tomaten, omdat dit pigment tijdens het koken pas goed loskomt.

3. Vervang witte bloem door volkoren meel

Brood met Zaden

Dit is een belangrijke factor bij het verminderen van het risico op een hartaanval of beroerte. Probeer vanaf vandaag om wit brood te vervangen door rogge- of volkorenbrood, altijd met volkoren granen en nooit meer geraffineerd. Je moet ook volkoren rijst en pasta eten, omdat deze zullen bijdragen aan een vermindering van cholesterol, pieken in de bloedsuiker helpen voorkomen en helpen bij het reguleren van je eetlust.

4. Zeg ja tegen aardbeien en appels

Smoothie met Aardbeien

Het is een goed idee om een groene appel in je ontbijt op te nemen en voor de lunch kun je een heerlijke salade maken met spinazie, aardbeien en noten. Lekker! Je moet weten dat appels rijk zijn aan fytonutriënten die ideaal zijn om te helpen bij de bestrijding van hart-en vaatziekten en tegelijkertijd ook perfect zijn om LDL te helpen verminderen, de zogenaamde slechte cholesterol.

En wat kunnen we zeggen over aardbeien… Wist je dat ze rijk zijn aan kalium, fytonutriënten en vitamine C? Dit is een perfecte combinatie om het risico op een beroerte bestrijden. Eet gerust een kom met zes verse en schone aardbeien, maar vergeet niet: voeg er geen suiker aan toe!

5. Iedere dag een halve lepel kaneel

Kaneel

Slechts vijftien gram is al een verbetering voor je gezondheid en het helpt bij het voorkomen van het risico op een hartaanval of beroerte. We zullen uitleggen waarom kaneel zo gezond is:

  • Het vermindert het niveau van suiker in het bloed.
  • Het helpt om de niveaus van LDL-cholesterol en triglyceriden te verlagen.
  • Het helpt de vorming van bloedstolsels te voorkomen.
  • Het vermindert spanning.
  • Het helpt ons om gewicht te verliezen.

6. Twee keer per week vette vis

Volgens de statistieken van een studie die gepubliceerd is in het tijdschrift “American Journal of Clinical Nutrition” hebben mensen die minstens twee keer per week vette vis eten veel minder kans op het optreden van een hartaanval en een beroerte. Vette vis is rijk aan eiwitten, en vooral omega 3, een gezonde olie die kan helpen voorkomen dat bloedstolsels ontstaan. Vergeet niet om dit in je dieet op te nemen en daarmee te zorgen voor je gezondheid.

Bekijk Ook