7 redenen om je lever te ontgiften

· 22 maart 2016

Je lever is een van de belangrijkste organen in je lichaam en is elke dag verantwoordelijk voor het uitvoeren van cruciale taken. Daarom is de lever van essentieel belang voor zowel je gezondheid als je levenskwaliteit. Zo draagt dit orgaan de taak om het lichaam te ontdoen van gifstoffen en het te beschermen tegen een groot aantal ziektes. Gezegd wordt dat de lever meer dan 500 functies heeft en dat het orgaan van fundamenteel belang is voor het goed functioneren van de stofwisseling, het immuunsysteem, het spijsverteringssysteem, het natuurlijke ontgiftingssysteem en meer.

Velen van ons leggen echter een hoop druk op de lever. Dit zorgt ervoor dat de lever langzamer gaat werken, wat er weer toe leidt dat gifstoffen zich in het lichaam ophopen en zo de gezondheid negatief kunnen aantasten. Daarnaast is de lever hierdoor niet meer in staat zijn dagelijkse taken naar behoren uit te voeren. Veel mensen zijn zich er helemaal niet van bewust hoe belangrijk dit orgaan is en deze mensen weten vaak dus ook niet hoe je de lever kunt ontgiften. Daarom geven we je in dit artikel 7 redenen waarom je je lever zou moeten ontgiften.

Waarom is het belangrijk om de lever te ontgiften?

Lever

Je lever is het belangrijkste zuiveringsmechanisme in je lichaam. Overdag zorgt het orgaan ervoor dat je bloedbaan wordt gefilterd en gedurende de nacht verwijdert het gifstoffen uit je lichaam. Ontgifting bestaat uit een reeks belangrijke processen die ervoor zorgen dat je lichaam gezond en vrij van afvalstoffen blijft die ziektes kunnen veroorzaken.

De lever is ook verantwoordelijk voor het filteren en verwerken van alle hormonen in je bloed, waardoor de hormonen in balans blijven en goed blijven werken. Elke keer dat de hormoonfunctie verstoord of belemmerd wordt, kan dit leiden tot een hormonale onbalans, zoals een teveel aan oestrogenen, een deficiënte insulineproductie en meer.

Wanneer je je lever ontgift, verwijder je gif- en afvalstoffen, ga je vrije radicalen tegen en elimineer je zware metalen. Daarnaast zijn er echter nog zeven redenen waarom je je lever zou moeten ontgiften.

Als je dieet overwegend rijk is aan verzadigde en verwerkte vetten

We kunnen onmogelijk ontkennen dat de voedselkeuzes van veel mensen tegenwoordig boordevol verzadigde vetten en verwerkte koolhydraten zitten, die uiteindelijk door het lichaam worden opgeslagen. Het eten van gebakken of gefrituurd voedsel, niet-biologische dierlijke producten, verwerkt vlees en ingeblikt voedsel zorgt ervoor dat je lever overuren moet draaien, waardoor het orgaan gemakkelijk uitgeput raakt. Dit komt doordat je lever verantwoordelijk is voor het afbreken van het voedsel dat je in je lichaam stopt en de bovengenoemde voedingswaren zijn uiterst moeilijk te verwerken.

Als je dieet te rijk is aan verwerkte koolhydraten

Koolhydraten

Ook voedingswaren die veel verwerkte koolhydraten bevatten, zoals wit brood, pasta, suikerhoudende dranken en zoetigheden kunnen de lever overbelasten, waardoor het orgaan harder moet werken om de bloedsuikerspiegel te reguleren. Als je dieet over het algemeen rijk is aan dit soort voedingswaren, dan zou het heel verstandig zijn om je lever regelmatig te ontgiften.

Alcoholconsumptie of medicijnen op recept

Het is voor de lever lastig om alcohol en voorgeschreven medicijnen te verwerken. Wanneer je dus te veel drinkt of voor langere periodes bepaalde medicijnen slikt, dan kun je last krijgen van bepaalde stoornissen zoals leververvetting en cirrose.

Het inademen van vervuilde lucht

Helaas zijn er vandaag de dag nog maar weinig plaatsen op aarde waar je geheel schone en gezonde lucht kunt inademen. Hierdoor ademen de meeste mensen de hele dag giftige deeltjes in die de gezondheid op de lange termijn kunnen aantasten. Hoewel het inderdaad zo is dat je longen deze stoffen als eerste absorberen, draagt je lever de verantwoordelijkheid om deze stoffen te filteren en uit het lichaam te verwijderen.

Je krijgt niet voldoende slaap of rust

Slapen

Het is misschien makkelijk om de tekenen te negeren die je lichaam je geeft wanneer je onvoldoende slaapt of uitrust, maar uiteindelijk zal dit tekort een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van je leven. Slaap is essentieel voor de lever om optimaal te kunnen functioneren. Je lever is het actiefst tussen 1 en 3 uur ’s nachts. Daarom is het belangrijk om voldoende te rusten en je lever de tijd te geven die het nodig heeft om zijn taken uit te voeren.

Je doet te veel aan lichaamsbeweging

Hoewel lichaamsbeweging essentieel is om gifstoffen uit het lichaam te verwijderen, kan een overdaad aan lichaamsbeweging echter juist schade aanrichten. Een te veel aan lichaamsbeweging kan de invloed die vrije radicalen hebben versterken en ervoor zorgen dat je lever niet voldoende tijd heeft om deze vrije radicalen tegen te gaan. Als dit je bekend in de oren klinkt, geef je lever dan eens een pauze en voer een ontgiftingskuur uit.

Een dieet aanhouden dat weinig voedingsstoffen bevat

Gezonde Voeding

De juiste voeding is essentieel voor een goede leverfunctie. Je dieet zou je lichaam moeten voorzien van een goede hoeveelheid vitamine C, B3, B6 en E, alsook voldoende foliumzuur en nog veel meer. Je lichaam heeft ook veel calcium en essentiële aminozuren als glycine en taurine nodig. Als je dieet niet voldoende van een of meer van deze voedingsstoffen bevat, dan is het belangrijk dat je je eetgewoontes aanpast of supplementen begint in te nemen.