Heb je leververvetting? Herken de symptomen

Heb je leververvetting? Herken de symptomen
José Gerardo Rosciano Paganelli

Geschreven en geverifieerd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Laatste update: 28 november, 2018

Een ongezonde levensstijl, overgewicht hebben of niet goed eten zijn allemaal factoren die kunnen leiden tot leververvetting. Experts zeggen dat dit een van de meest voorkomende ziektes van onze tijd is, maar gelukkig is deze ziekte omkeerbaar. Door het volgen van bepaalde richtlijnen kunnen we overtollig vet uit de lever verwijderen.

We zullen hier vandaag meer over uitleggen in dit artikel. Laten we eens een kijkje nemen naar de meest voorkomende symptomen, zodat je sneller actie kan ondernemen. En onthoud dat je altijd contact met je huisarts op moet nemen als je je zorgen maakt over bepaalde klachten.

Je gezondheid komt altijd op de eerste plaats!

Wat is leververvetting? Wat veroorzaakt het?

In de geneeskunde wordt leververvetting steatose genoemd. We willen ten eerste aangeven dat dit een onschuldige ziekte is, maar als je het niet juist behandelt, dan kan het ontwikkelen tot een ernstigere ziekte op de lange termijn.

Over het algemeen veroorzaken vetzuren en triglyceriden die ophopen in de lever de ziekte. De lever wordt ‘uitgeschakeld’ en kan niet meer zo effectief als voorheen de metabolische functies of reiniging van gifstoffen uitvoeren.

Je zou ook moeten weten dat wanneer een overtollige hoeveelheid vet ophoopt in de lever, de lever kleine verwondingen oploopt die hij probeert te genezen. Na verloop van tijd begint littekenweefsel op te hopen, wat resulteert in cirrose.

Dokters vertellen ons dat al onze levers vet bevatten. Men spreekt van steatose wanneer de hoeveelheid vet meer dan 10% bedraagt.

Deze aandoening kan ontdekt worden in het bloed door de aanwezigheid van schadelijke componenten die niet goed verwerkt konden worden door de lever en dan hebben we het nog niet eens over de aanwezigheid van andere symptomen, zoals ontstekingen en ongemak.

Wat veroorzaakt leververvetting?

Veel personen associëren leververvetting direct met alcohol of andere schadelijke gewoontes, maar dit is niet altijd het geval. Er zijn andere risicofactoren die het waard zijn om te onthouden:

  • Overgewicht of obesitas.
  • Erfelijke metabolische stoornissen.
  • Het risico op leververvetting is groter na de leeftijd van 50, vooral als een slecht dieet gevolgd wordt.
  • Het misbruiken van bepaalde medicijnen, zoals ontstekingsremmers, pijnstillers, aspirine, tamoxifen en steroïden.
  • Let goed op je triglyceriden. Je slechte cholesterol niet onder controle houden kan leiden tot leververvetting.
  • Diabetes type II is nog een veel voorkomende oorzaak.

Hoe weet ik of ik leververvetting heb?

Pijn aan de Lever

Veel symptomen kunnen verward worden met andere aandoeningen. Als je echter opmerkt dat deze symptomen langer dan een paar weken aanhouden of je het gevoel hebt dat je niet meer een normaal leven kan leiden en de symptomen je eetlust en prestaties op het werk verstoren, dan zou je contact met je huisarts op moeten nemen.

Vermoeidheid

Een van de meest merkbare tekenen van leververvetting of andere leveraandoeningen is een erg duidelijke vermoeidheid. Dit is vooral merkbaar in de ochtend, waarbij je moeite hebt om op te staan en de energie te vinden om de dag te starten. Vermoeidheid komt mogelijk ook meer naar voren na maaltijden.

Ongemak

Wanneer er een overtollige hoeveelheid vet in de lever zit, dan veroorzaakt dit een ontsteking en grotere lever. Pijn in de buik gaat gepaard met een karakteristiek ongemak onder de ribben, dat uitstraalt naar de rug. Deze druk evolueert in een soort brandende pijn die voelt als een heet bord.

Gebrek aan eetlust

Leververvetting veroorzaakt een algemeen ongemak dat leidt tot een verlies van eetlust en de vertering wordt langzaam, zwaar en zelfs pijnlijk. Dit zorgt voor een alarmerend gewichtsverlies.

Het risico op cirrose

Zoals we eerder al vermeld hebben, leidt een overtollige hoeveelheid vet op de lever tot het soort verwondingen en littekens dat cirrose veroorzaakt. Als dit onbehandeld blijft, dan zal geelzucht ontstaan, wat onze huid en ogen een geelachtige uitstraling geeft.

Nog een belangrijk symptoom om in de gaten te houden is het opzwellen van het lichaam, benen en gezicht. De oorzaak? De lever kan niet meer goed proteïnen synthetiseren en het lichaam compenseert dit gebrek door water vast te houden.

Onderzoek bij de Dokter

Om af te sluiten willen we vermelden dat de aanwezigheid van een overtollige hoeveelheid vet in de lever een gezondheidsrisico is dat tot ernstigere problemen kan leiden als het niet goed behandeld wordt. Let goed op deze symptomen en neem contact op met je huisarts wanneer nodig.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.