NAOS-piramide: strategieën om obesitas bij jongeren te voorkomen

Er is een educatief programma gestart dat de ontwikkeling van zwaarlijvigheid bij jongeren wil voorkomen: de NAOS piramide. We vertellen je de belangrijkste punten.
NAOS-piramide: strategieën om obesitas bij jongeren te voorkomen
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 05 oktober, 2022

Zwaarlijvigheid bij jongeren is een wereldwijd gezondheidsprobleem dat moet worden opgelost. Daartoe zijn strategieën in het leven geroepen, zoals de NAOS-piramide, die deel uitmaakt van een uitgebreid plan dat de werking van het lichaam van jongeren moet verbeteren.

Het is bedoeld om speciaal de nadruk te leggen op de noodzaak van goede voeding.

Het eerste dat je in gedachten moet houden is dat de NAOS-piramide een reeks algemene aanbevelingen over voeding brengt. Dit is niet altijd de meest geschikte. In veel gevallen zal het nodig zijn om te individualiseren en aan te passen aan bijzondere eisen. Zo kunnen adolescenten die regelmatig aan lichaamsbeweging doen bijvoorbeeld een hogere eiwitinname nodig hebben.

Kernpunten van de NAOS-piramide

Rijst
Rijst levert complexe koolhydraten. Bij kinderen die aan lichaamsbeweging doen, zoals de NAOS piramide voorstelt, zijn ze een prima energiebron.

Goede leefgewoonten staan aan de basis van de NAOS-piramide. Je moet namelijk lichamelijk actief blijven om je lichaam efficiënt te laten functioneren.

Zo kan aan het eind van elke dag ook meer energie worden verbruikt, wat de ophoping van vetweefsel helpt te voorkomen. 8 uur per nacht slapen zal de sleutel zijn om een verschil te maken op het gebied van gezondheid.

Binnen de specifieke onderdelen van voeding, vertrouwt de NAOS-piramide op de regelmatige consumptie van plantaardige voedingsmiddelen.

Deze producten hebben bewezen (Engelse link) zeer positief te zijn voor de gezondheid door hun gehalte aan antioxidanten en essentiële micronutriënten, zoals vitaminen. Dit zijn elementen die het ontstaan van chronische en complexe ziektebeelden kunnen helpen voorkomen.

In het algemeen geeft het NAOS plan altijd voorrang aan de aanwezigheid van verse voedingsmiddelen. Industriële, ultra-verwerkte voedingsmiddelen bevatten enkelvoudige suikers, transvetten en additieven.

Deze elementen verhogen de niveaus van inwendige ontstekingen, waardoor veel organen te lijden krijgen. Volgens een in BMJ (Engelse link) gepubliceerde studie kunnen ze in de loop der jaren het risico op het krijgen van diabetes verhogen.

Anderzijds is het ook toegewijd om complexe koolhydraten te consumeren. De consumptie van voedingsmiddelen als pasta, rijst, knollen en peulvruchten krijgt voorrang. Ook granen.

Op dit punt is er enige controverse in de wetenschappelijke gemeenschap. Niet alle mensen hebben namelijk complexe koolhydraten in grote hoeveelheden nodig. Wie veel beweegt wel, maar bij de meest zittende jongeren zou het goed zijn de inname te beperken.

Nadelen van de NAOS-piramide

Kind met overgewicht
De NAOS piramide moedigt een gezonde voeding en lichaamsbeweging aan om obesitas bij kinderen te voorkomen.

Helaas is alles wat blinkt niet goud. De NAOS-piramide heeft ook enkele aanbevelingen die niet door de nieuwste wetenschappelijke bewijzen worden ondersteund.

Zo wordt in de richtlijnen weinig belang gehecht aan de aanwezigheid van eiwitten met een hoge biologische waarde. Deze zijn afkomstig van voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong. Ze hebben alle essentiële aminozuren en een goede verteerbaarheidsscore.

Eiwitten zijn essentiële macronutriënten voor spieren om door de jaren heen actief te blijven. Voldoende binnenkrijgen helpt toekomstige problemen, zoals sarcopenie, voorkomen. Dit blijkt uit onderzoek (Engelse link) dat gepubliceerd is in het tijdschrift BioMed Research International.

De NAOS-piramide hecht ook niet veel belang aan gefermenteerde zuivelproducten. Deze houden verband met een betere gezondheidstoestand door hun concentratie probiotica.

Deze bacteriën kunnen het spijsverteringskanaal selectief koloniseren en zo de incidentie van veel ontstekingsziekten verminderen. Ze zullen bepalend zijn om constipatie, en ook diarree te voorkomen, en de opname van bepaalde voedingsstoffen te verbeteren.

In elk geval zal het beperken van ultrabewerkte voedingsmiddelen in de voeding helpen om negatieve veranderingen in de darmmicrobiota te voorkomen. Transvetten en additieven zouden bovendien de dichtheid en diversiteit van micro-organismen die het spijsverteringsstelsel bewonen kunnen verminderen.

De combinatie van strategieën is de beste optie

De NAOS-piramide is gericht op het geven van een reeks algemene gezondheidsaanbevelingen met als doel zwaarlijvigheid bij jongeren te voorkomen. Dit betekent echter niet dat ze voor iedereen geschikt is, want in veel gevallen is het raadzaam te individualiseren. Bij twijfel is het beter een voedingsdeskundige te raadplegen voor een op maat gemaakt plan.

Tenslotte moet speciaal de nadruk gelegd worden op de noodzaak om goede gewoonten in hun geheel te bevorderen. Het is namelijk niet voldoende alleen op dieet te focussen. Het zal namelijk van essentieel belang zijn regelmatig aan lichaamsbeweging te doen om een optimale gezondheidstoestand te bestendigen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Aune, D., Giovannucci, E., Boffetta, P., Fadnes, L. T., Keum, N., Norat, T., Greenwood, D. C., Riboli, E., Vatten, L. J., & Tonstad, S. (2017). Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality-a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. International journal of epidemiology46(3), 1029–1056. https://doi.org/10.1093/ije/dyw319
  • de Souza, R. J., Mente, A., Maroleanu, A., Cozma, A. I., Ha, V., Kishibe, T., Uleryk, E., Budylowski, P., Schünemann, H., Beyene, J., & Anand, S. S. (2015). Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta-analysis of observational studies. BMJ (Clinical research ed.)351, h3978. https://doi.org/10.1136/bmj.h3978
  • Martone, A. M., Marzetti, E., Calvani, R., Picca, A., Tosato, M., Santoro, L., Di Giorgio, A., Nesci, A., Sisto, A., Santoliquido, A., & Landi, F. (2017). Exercise and Protein Intake: A Synergistic Approach against Sarcopenia. BioMed research international2017, 2672435. https://doi.org/10.1155/2017/2672435

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.