6 manieren om oxytocine in het lichaam te verhogen

Oxytocine is een hormoon dat in verband wordt gebracht met liefde, plezier, geluk en tevredenheid. Vandaag leren we je 6 gewoonten die de productie ervan verhogen.
6 manieren om oxytocine in het lichaam te verhogen
Elena Sanz

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 23 januari, 2023

Oxytocine wordt in de volksmond het liefdeshormoon genoemd. Het heeft meerdere functies in het lichaam, zoals het reguleren van de emotionele en sentimentele prikkels van seks, ouderschap en sociaal gedrag. Omdat het een natuurlijk hormoon is, zijn er verschillende manieren om oxytocine in het lichaam te verhogen.

We weten dat het hormoon in specifieke contexten wordt afgescheiden, dus we hoeven eigenlijk alleen maar een reeks gewoonten in ons leven op te nemen om het te verhogen. Afgezien van de kunstmatige opties die er zijn, hebben we een lijst opgesteld van 6 manieren om oxytocine in het lichaam te verhogen. Ze zijn allemaal plezierig en kunnen je gevoel van welzijn verbeteren.

De beste manieren om oxytocine in je lichaam te verhogen

Heel eenvoudig gezegd zal een grotere toename van oxytocine in het lichaam je het gevoel geven dat je verliefd bent. Het gebruik van injecties van het hormoon is gebruikelijk in de klinische setting, vooral tijdens de bevalling. Er zijn ook inhalatoren op de markt gebracht voor verschillende toepassingen.

Volgens studies (Engelse link) en onderzoek (Engelse link) kan oxytocine ook een rol spelen bij het afvallen en het eetgedrag van mensen. Dit is een reden te meer om je te motiveren enkele van de volgende gewoonten toe te passen om de oxytocine in het lichaam te verhogen!

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
Alles over de menopauzeperiode

1. Luister naar muziek en zing

Vrouw luistert naar muziek
Luisteren naar muziek is een van de beste manieren om onze stemming te veranderen door het vrijkomen van chemische verbindingen, iets dat bekend is in de wetenschap.

Volgens een studie (Engelse link) gepubliceerd in Integrative Phychological and Behavioral Science in 2003 bleek zingen bij amateur- en professionele muziekfans het oxytocineniveau op natuurlijke wijze te verhogen. Tijdens en na een zangsessie neemt het hormoon toe, wat het gevoel van euforie, rust en ontspanning verklaart dat het tussendoor opwekt.

Maar dat is niet alles. Een artikel (Engelse link) gepubliceerd in Frontiers in Human Neuroscience in 2015 vond dat de afscheiding van dit hormoon veel hoger is bij groepszangsessies. Ook is het nog hoger wanneer in deze settings improvisatie ontstaat. Daarom is luisteren naar muziek en zingen een van de beste manieren om oxytocine op natuurlijke wijze te verhogen.

2. Verken seksueel plezier

Dat oxytocine bekend staat als het plezier- of liefdeshormoon is geen toeval. Van alle natuurlijke manieren om de betrokkenheid ervan in het lichaam te vergroten, is seksueel plezier de meest effectieve. Dit wordt aangegeven door studies en onderzoek, waarin men zich realiseert dat deze boodschapper toeneemt tegen elke sensatie van genot.

Daarom zijn kussen, erotische liefkozingen en alle vormen van seks zekere manieren om oxytocine in het lichaam te verhogen. Daarom is het ook een solide strategie om de band en gehechtheid met je partner te verbeteren.

3. Neem een huisdier

Nou ja, specifiek een hond. Dat zegt een studie (Engelse link) die in 2011 werd gepubliceerd in Anthrozoös, waaruit bleek dat het oxytocineniveau steeg bij baasjes die hun hond 1 tot 5 minuten aaiden. Onderzoek (Engelse link) van dezelfde strekking wijst erop dat de reacties bij vrouwen veel sterker zijn dan bij mannen.

Voor dit alles is een andere strategie die je kunt gebruiken om oxytocine op natuurlijke wijze te verhogen, het adopteren van een hond. Dit is ook de enige optie op onze lijst waarvan je de voordelen permanent kunt onderzoeken. Je huisdier zal er immers 24 uur per dag zijn om je gezelschap te houden, in tegenstelling tot andere alternatieven.

4. Bereid een maaltijd met iemand om wie je geeft

Zoals we in het begin al aangaven, is oxytocine een van de hormonen die sociale relaties helpen consolideren. Het wordt afgescheiden in het gezelschap van mensen met wie je omgaat. Dit gebeurt op natuurlijke wijze om deze band verder te versterken en zo een relatie van vriendschap, paar, familie en anderen te consolideren.

Hoewel je ervoor kunt kiezen om naar een restaurant te gaan, kun je het beste een maaltijd bereiden in het gezelschap van iemand die je liefhebt. Zo verleng je de interactie, kun je een meer aanhankelijke band creëren, en maak je direct contact met de gast.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je dit artikel ook leuk om te lezen:
6 dingen die gelukkige stellen iedere week doen

5. Knuffel iemand

increase oxytocin
Knuffelen en lichamelijk contact in het algemeen, vooral met geliefden, is een van de beste manieren om oxytocine in het lichaam te verhogen.

Weet je waarom iemand knuffelen je zo gelukkig maakt? Nou, een van de redenen is dat daarbij oxytocine vrijkomt. Hoe langer de knuffel, hoe meer je afscheidt, dus genegenheid ontvangen van mensen die je bewondert kan je een flinke dosis van het hormoon geven.

Elke vorm van interactie die plaatsvindt op basis van knuffelen of strelen heeft hetzelfde effect; waar het om gaat is dat er tactiel contact is met iemand anders. Het bewijs (Engelse link) wijst erop dat knuffels een geweldig middel zijn om leed, conflicten of stressvolle situaties te verwerken, een reden te meer om ze vaker aan te spreken.

6. Bewegen

Tot slot kan ook bewegen helpen om de oxytocine in het lichaam te verhogen. Hoewel het klopt dat hormonen als dopamine, serotonine en endorfine de belangrijkste hormonen zijn die bij deze activiteit worden afgescheiden, hebben onderzoekers (Engelse link) in experimenten met muizen ontdekt dat aërobe lichaamsbeweging de productie van dit hormoon verhoogt.

Dit is iets dat sommige studies gedeeltelijk hebben bevestigd bij mensen. Naast het feit dat je de productie van hormonen verhoogt, waar we al op gewezen hebben, is het ook een heel gezonde gewoonte voor het lichaam in het algemeen. Lichaamsbeweging komt dus naar voren als een heilzaam middel met twee kanten, dat je in je routine kunt opnemen.

Andere dingen die je kunt doen zijn het eten van chocolade, ijs, of ander voedsel waar je van geniet, vriendelijke handelingen verrichten met anderen, diepe gesprekken voeren met een geliefde, mediteren, een massage krijgen, en ook yoga beoefenen.

In het algemeen zal alles wat je leuk vindt om te doen je een zekere mate van oxytocine geven. De meeste activiteiten zijn gezond voor je, maar vergeet niet ze bij te houden om overcompensatie of overdaad te voorkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Altirriba J, Poher AL, Caillon A, Arsenijevic D, Veyrat-Durebex C, Lyautey J, Dulloo A, Rohner-Jeanrenaud F. Divergent effects of oxytocin treatment of obese diabetic mice on adiposity and diabetes. 2014 Nov;155(11):4189-201.
  • Carmichael MS, Warburton VL, Dixen J, Davidson JM. Relationships among cardiovascular, muscular, and oxytocin responses during human sexual activity. Arch Sex Behav. 1994 Feb;23(1):59-79.
  • Grape C, Sandgren M, Hansson LO, Ericson M, Theorell T. Does singing promote well-being?: An empirical study of professional and amateur singers during a singing lesson. Integr Physiol Behav Sci. 2003 Jan-Mar;38(1):65-74.
  • Handlin, L., Hydbring-Sandberg, E., Nilsson, A., Ejdebäck, M., Jansson, A., & Uvnäs-Moberg, K. Short-term interaction between dogs and their owners: effects on oxytocin, cortisol, insulin and heart rate—an exploratory study. Anthrozoös. 2011; 24(3): 301-315.
  • Hew-Butler T, Noakes TD, Soldin SJ, Verbalis JG. Acute changes in endocrine and fluid balance markers during high-intensity, steady-state, and prolonged endurance running: unexpected increases in oxytocin and brain natriuretic peptide during exercise. Eur J Endocrinol. 2008 Dec;159(6):729-37.
  • Hiller, J. Speculations on the links between feelings, emotions and sexual behaviour: Are vasopressin and oxytocin involved?. Sexual and Relationship Therapy. 2004; 19(4): 393-412.
  • Lawson EA. The effects of oxytocin on eating behaviour and metabolism in humans. Nat Rev Endocrinol. 2017 Dec;13(12):700-709.
  • Keeler JR, Roth EA, Neuser BL, Spitsbergen JM, Waters DJ, Vianney JM. The neurochemistry and social flow of singing: bonding and oxytocin. Front Hum Neurosci. 2015 Sep 23;9:518.
  • Murphy MLM, Janicki-Deverts D, Cohen S. Receiving a hug is associated with the attenuation of negative mood that occurs on days with interpersonal conflict. PLoS One. 2018 Oct 3;13(10):e0203522.
  • Yüksel O, Ateş M, Kızıldağ S, Yüce Z, Koç B, Kandiş S, Güvendi G, Karakılıç A, Gümüş H, Uysal N. Regular Aerobic Voluntary Exercise Increased Oxytocin in Female Mice: The Cause of Decreased Anxiety and Increased Empathy-Like Behaviors. Balkan Med J. 2019 Aug 22;36(5):257-262.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.