Gewicht verliezen door je lever te zuiveren

Je kan je lever zuiveren om je gezonder te voelen. De voornaamste functie van de lever is namelijk al het "onnodige" uit je lichaam te filteren.
Gewicht verliezen door je lever te zuiveren

Laatste update: 08 januari, 2019

Bij een goede reiniging van je lever eet je bepaalde voeding, die de functie van het orgaan verbeteren. Er bestaan vele verschillende recepten. Allemaal bevatten ze oliën, zouten, sappen of andere natuurlijke elementen. Met een gezuiverde lever voel je je gezonder. De voornaamste functie van de lever is namelijk al het “onnodige” uit je lichaam te filteren.

Wat moet je weten over het zuiveren van je lever

Ten eerste is het belangrijk de effecten van de techniek die je gebruikt te kennen. Deze effecten zijn vaak interessant voor mensen die gewicht willen verliezen of het orgaan op één of andere manier beschadigd hebben.

De twee voornaamste oorzaken van obesitas zijn te veel eten en een gebrek aan beweging. Het zorgt ervoor dat je lichaam voedsel in vet omzet, om het daarna op te slaan.

Als je lever beschadigd is, kan je last hebben van slecht urineren, blaasobstructie en diarree of juist constipatie, als gevolg van een opeenstapeling van onnodige toxische stoffen.

Wanneer je je lever zuivert, worden deze verwijderd. Supplementen die je kan nemen, zullen het orgaan hierbij helpen. Hoe sneller en effectiever je metabolisme werkt, hoe groter de kans is dat je snel gewicht zult verliezen.

Ook al is je lever zuiveren een effectieve manier om gewicht te verliezen, zou je het niet onbezonnen en enkel om deze reden mogen doen. Voordat je een dergelijke behandeling start, raadpleeg je het beste eerst een arts. Hij of zij zal je kunnen zeggen wat je wel en niet mag eten.

Onthoud ook dat het geen genezing kan brengen voor leveraandoeningen. Overdrijf niet met de zuivering, want ook dat is niet goed voor het lichaam. Wacht lang genoeg tussen verschillende zuiveringskuren.

Plaats van de lever

Hieronder kan je verschillende recepten terug vinden om je lever te zuiveren. Ze verbeteren de intestinale mobiliteit, zodat de lever en de blaas al het onnodige uit je lichaam kunnen wegwerken.

We raden je aan niet te veel aan sport te doen of gewichten te heffen tijdens het zuiveringsproces. Blijf bij voorkeur zo veel mogelijk thuis. Ga niet direct liggen na het recept genuttigd te hebben, want dat zou kunnen leiden tot duizeligheid, misselijkheid of overgeven.

Waarom is het nodig je lever te zuiveren?

Voornamelijk omwille van je levensstijl, de ongeorganiseerde en niet-gebalanceerde voeding die je eet en je gebrek aan beweging. Je lever genereert meer vet dan nodig is en slaat het overschot op. Om de functie van je lever te verbeteren en je opnieuw meer energie te geven, is het belangrijk af en toe een ontgiftingskuur voor de lever te volgen.

Als gevolg zal je misschien zelfs geneigd zijn meer aan fysieke activiteit te doen, vroeger op te staan, harder te werken etc.

In het algemeen zul je je op veel vlakken beter voelen. Sommige mensen zeggen zelfs, dat hun huid er beter van werd (ze hadden bijvoorbeeld geen acne meer). De grote meerderheid van personen die een dergelijke kuur volgden, zeiden ook dat ze er gewicht door verloren zijn.

Hoe kan je je lever zuiveren?

Onthoud dat door het werk dat dit orgaan doet, de lever afvalstoffen opstapelt. Het idee is dan ook deze negatieve stoffen te verwijderen. Je kan dit tot drie keer per jaar doen. Gebruik de volgende recepten voor de meest effectieve reiniging van je lever:

  • Grapefruitsap met knoflook en gember: Gebruik dit tijdens het weekend. Het help bovendien ook je lymfatisch stelsel te versterken. Je hebt twee grapefruits, vier citroenen, twee teentjes knoflook, een plakje gember, 300 ml gedistilleerd water en twee eetlepels olijfolie nodig. Pers de grapefruits en citroenen, rasp vervolgens de gember en plet de knoflook. Doe daarna alles in een blender en mix het goed. Drink ‘s het avonds voor het slapen gaan.
Grapefruitsap met gember
  • Sap van sinaasappel, knoflook en olijven: Je hebt een vierde van een kop olijfolie, evenveel sinaasappelsap, een halve eetlepel gemalen gember en dezelfde hoeveelheid knoflook nodig. Meng alles in de blender en drink het voor het slapen gaan. Ga op je rechterzij liggen. Herhaal dit drie opeenvolgende nachten.

Voeding die je zal helpen je lever te ontgiften

Naast bovenstaande recepten kan je je lichaam ook voorbereiden op de ontgifting of het op het goede pad houden. Daarvoor kan je volgende methoden gebruiken:

  • Hele granen: Deze bevatten vitamine B en verbeteren het vetmetabolisme en de leverfunctie.
  • Groene thee: Dit bevat veel antioxidanten, die zeer nuttig voor de lever zijn.
Groene thee
  • Druiven: Deze bevatten veel natuurlijke suikers en antioxidanten. Ze activeren de leverfunctie en de productie van gal.
  • Appels: Ze bevatten zeer veel pectine en andere chemische bestanddelen, die je lichaam helpen om afvalstoffen uit je spijsverteringsapparaat te zuiveren.
  • Wortelen en bieten: Ze bevatten veel flavonoïde en beta-caroteen, die de leverfunctie stimuleren.
  • Groene bladgroenten: Doordat chlorofyl afvalstoffen absorbeert uit het bloed, is ook dit een belangrijk voedingsproduct om organen te beschermen.
  • Olijfolie: Nuttig wanneer het met mate gebruikt wordt.
  • Aubergine: Versterkt de vertering en activeert blaasfuncties.
  • Andijvie: Bittere groente, maar helpt vocht af te drijven via de urine.
  • Avocado: Beschermd de lever tegen overmatige gifstoffen en verbetert het zuiveringsproces.
Avocado

Laatste tips: verminder de porties die je eet en vermijd alcohol, rood vlees, zuivelproducten en geraffineerde producten. Drink veel water en doe genoeg aan sport. 

Foto’s: Maxpax, Dan McKay en Jaanus Silla.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Marchesini, G., Petta, S., & Dalle Grave, R. (2016). Diet, weight loss, and liver health in nonalcoholic fatty liver disease: Pathophysiology, evidence, and practice. Hepatology. https://doi.org/10.1002/hep.28392
  • Sevastianova, K., Santos, A., Kotronen, A., Hakkarainen, A., Makkonen, J., Silander, K., … Yki-Jar̈vinen, H. (2012). Effect of short-term carbohydrate overfeeding and long-term weight loss on liver fat in overweight humans. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.3945/ajcn.112.038695

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.