5 bewegingsvormen die je waarschijnlijk niet helpen gewicht te verliezen

We geloven vaak dat alles wat ons laat zweten ons helpt af te vallen. Er zijn echter enkele bewegingsvormen die, hoewel ze andere voordelen hebben, niet helpen met afvallen.
5 bewegingsvormen die je waarschijnlijk niet helpen gewicht te verliezen
Elisa Morales Lupayante

Beoordeeld en goedgekeurd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

We denken meestal dat sporten ons alleen helpt om af te vallen maar dit is niet waar. Er zijn namelijk bewegingsvormen die je niet helpen gewicht te verliezen. Deze zijn echter perfect voor degenen die al een goede fysieke conditie hebben en alleen hun spieren willen versterken. 

Blijf lezen, want we staan op het punt om je over deze bewegingsvormen te gaan vertellen.

Bewegingsvormen die niet helpen gewicht te verliezen

1. CrossFit

CrossFit oefeningen die niet helpen gewicht te verliezen

CrossFit is een van die bewegingsvormen die je niet zal helpen gewicht te verliezen maar die de laatste jaren erg populair is geworden. Als je op onderzoek uitgaat dan vindt je misschien een gespecialiseerde CrossFit-sportschool bij jou in de buurt, waar je ook woont.

Hoewel deze sport heel intens is is het niet goed om extra kilo’s te verliezen. Wat er wel kan gebeuren als je het beoefent zonder in vorm te zijn is dat je een ernstige blessure veroorzaakt.

 • We raden aan om aan CrossFit te doen als je je ideale gewicht al hebt, in vorm bent en gewend bent aan sporten.
 • Het zou ook beter zijn om te beginnen met basisroutines en je dieet in de gaten te houden zodat alles in balans blijft.

2. Yoga

Yoga-oefeningen die niet helpen gewicht te verliezen

Yoga is de stressverlichtende tegenhanger van CrossFit, maar ook deze bewegingsvorm zal je niet helpen gewicht te verliezen. Van de buitenkant lijkt het inspannend en intens maar yoga is juist ontspannend en in het algemeen rustig.

Het is al langer populair dan CrossFit en het is een goede optie om mee te beginnen bij het introduceren van sport in je leven. Het is ook goed om je ademhaling en je houding en welzijn in het algemeen te verbeteren.

 • Qua calorieën zal een uur yoga ongeveer 150 calorieën verbranden.
 • Aan de andere kant, als je 30 minuten gaat lopen dan kun je ongeveer 311 calorieën verbranden.

Begin gewoon met lopen om je spieren te versterken.

3. Lange cardio-sessies

Cardio oefeningen die niet helpen gewicht te verliezen

Afhankelijk van je leeftijd herinner je je misschien dat een paar decennia geleden cardio de trendy workout was. Je kon overal terecht om aan cardio te doen.

Maar wat niemand toen wist is dat het een van de bewegingsvormen is die je niet helpen gewicht te verliezen. Cardio is echter een goede optie om:

 • Sterker te worden
 • Flexibeler te worden
 • Spierkracht te vergroten
 • Je metabolisme te stimuleren

Hoewel je met een sessie cardio niet veel calorieën zult verbranden raden we je toch aan om cardio te doen om in een goede lichamelijke conditie te komen. Maak een wekelijkse routine met twee sessies cardio, 30 minuten per sessie.

Na verloop van tijd zul je merken dat je ademhaling en fysieke weerstand zijn verbeterd. Twee goede voorbeelden van wat je beter zult kunnen doen zijn op snelheid de trap oplopen en beter ademen.

4. Pilates

Pilates oefeningen die niet helpen gewicht te verliezen

Pilates is een andere bewegingsvorm die je niet helpt gewicht te verliezen en lijkt veel op yoga. Het wordt al jarenlang beoefend en biedt uitstekende gezondheidsvoordelen, waaronder:

 • Verbeterde flexibiliteit.
 • Ontspanning en eliminatie van spanning waardoor het perfect is op die extra stressvolle dagen.
 • Sterkere spieren.
 • Herstel van letsel op een rustige manier om risico’s te vermijden.

Het is een sportieve optie voor oudere volwassenen die geen veeleisende sporten kunnen doen.

Als je een blessure hebt gehad die je vermogen om normaal te bewegen heeft belemmerd, vraag dan aan je arts of pilates goed voor je zou kunnen zijn. In de meeste gevallen wordt het aanbevolen en helpt het je om je bewegingsbereik te herstellen.

5. Oefeningen die maar één deel van het lichaam trainen

Oefeningen die niet helpen gewicht te verliezen

Andere bewegingsvormen die je niet helpen gewicht te verliezen zijn oefeningen die zich slechts op één deel van je lichaam richten. In de meeste gevallen doen we deze oefeningen omdat ze ons helpen vet te verbranden in specifieke probleemgebieden.

In werkelijkheid geeft de meerderheid van ons de voorkeur aan zoveel mogelijk energie te besparen. Daarom, als een routine ons onmiddellijke resultaten belooft, hebben we de neiging om dit te geloven. Je moet echter weten dat om gezond te zijn je alle delen van je lichaam moet trainen.

 • Als je toch liever aan specifieke zones wilt werken plan dan je sportroutine zo dat je elke dag een andere zone traint.
 • Houd er ook rekening mee dat het nodig is dat je deskundig toezicht hebt om je voortgang te controleren zodat je niets ontwricht of jezelf blesseert.

Afhankelijk van je eigenschappen, conditie en behoeften, kan het zijn dat het opnemen van deze oefeningen in je routine de beste optie voor je is. Alleen jij kunt dit beslissen, samen met je dokter of persoonlijke trainer.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Weisenthal BM., Christopher A., Beck MA., et al., Injury rate and patterns among crossfit athletes. Orthopaedic Journal of Sports Medicine, 2014.
 • Lau C., Yu R., Woo J., Effects of a 12 week hatha yoga intervention on cardiorespiratory endurance, muscular strength and endurance, and flexibility in hong kong chinese adults: a controlled clinical trial. Evid Based Complement Alternat Med, 2015.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.