Leren hoe je kunt stoppen met roken en je longen schoon kunt maken
Ben je klaar om te leren hoe je kunt stoppen met roken? Stoppen met roken is niet gemakkelijk, en je longen ontgiften ook niet.
Als je ooit geprobeerd hebt om dat te doen, dan zal het je opvallen dat bepaalde tips je zullen helpen om deze gewoonte te stoppen die zo schadelijk is voor de gezondheid. Het is nooit te laat om deze belangrijke stap te nemen, zeker niet als je bedenkt hoe positief dit voor je gezondheid kan zijn.
Bijgevolg is nu het moment om te leren hoe je kunt stoppen met roken
Sigarettenrook bevat meer dan 4.000 schadelijke chemische stoffen, zoals:
- Nicotine
- Koolstofmonoxide
- Teer
- Cyanide
- Formaline
- Lood
Al deze bestanddelen kunnen een grote hoeveelheid aan kwalen, kanker en zelfs de dood veroorzaken. Deze redenen zijn meer dan genoeg om ervoor te zorgen dat je wilt proberen om deze slechte gewoonte uit je leven te bannen.
Wat nicotine in je lichaam doet
Nicotine creëert een grote afhankelijkheid en daarom is het zo moeilijk is om te leren hoe je kunt stoppen met roken. Je lichaam is immers gewend aan de nicotine en reageert op afwezigheid van nicotine met ontwenningsverschijnselen.
De symptomen die onder andere kunnen optreden bij ontwenningsverschijnselen zijn:
- Geïrriteerdheid
- Slaapproblemen
- Gewichtstoename
- Moeite met concentratie
- Maag- en darmproblemen
Al deze symptomen maken de ervaring om te stoppen erg uitdagend.
Hoe te stoppen met roken
1. Neem de beslissing
Niemand anders kan je overtuigen om te stoppen met roken. Nicotine is verslavend en ermee stoppen vergt veel wilskracht.
Om het iets gemakkelijker te maken, denk aan je gezondheid, je voorkomen, je levensstijl en je geliefden.
2. Stel een datum vast voor jezelf
Als je wilt leren hoe je kunt stoppen met roken, kan het goed zijn om een datum vast te stellen. Zet de datum dichtbij – niet verder dan twee weken in de toekomst – en stel het niet uit. Jij moet zelf mentaal klaar zijn om deze stap te nemen.
3. Bereid jezelf voor op de ontwenningsverschijnselen
Als je rookt uit gewoonte en dan stopt, staat het vast dat je ontwenningsverschijnselen zult krijgen. Je zou jezelf voor moeten bereiden op deze symptomen als je stopt met roken. Het is tenslotte zo dat deze verschijnselen je inspanningen teniet kunnen doen.
4. Kies hoe je het doet
Je kunt ‘cold turkey’ stoppen met roken of je kunt het stapje voor stapje doen. Als je voor dat laatste kiest, maak dan etappes voor jezelf.
Verder is het zo dat, wanneer je volledig gestopt bent met tabak, je jezelf niet moet toestaan om zo nu en dan te roken. Als je dat doet, kan dat ervoor zorgen dat je weer verslaafd raakt.
5. Vraag om morele ondersteuning
Het is niet gemakkelijk om te leren hoe je kunt stoppen met roken. Dat is waarom het behulpzaam kan zijn om je familie en vrienden te vertellen dat je stopt.
Vraag hen bovenal te helpen door niet in jouw bijzijn te roken en je geen sigaret aan te bieden.
6. Help jezelf eventueel door elektronische sigaretten te gebruiken
Er zijn mensen die gemakkelijker leren hoe je kunt stoppen met roken door elektronische sigaretten te gebruiken.
Volgens onderzoeken zal het roken van elektronische sigaretten de hoeveelheid die je rookt helpen te verminderen. Het kan er zelfs voor zorgen dat je helemaal stopt met deze gewoonte. Als je denkt dat dit je zal helpen, probeer het dan.
Stappen om te ontgiften en de nicotine uit je longen te krijgen
Als je eenmaal de beslissing hebt genomen om te stoppen met roken, zul je ook je longen schoonmaken. Voor deze stap zijn ook een aantal gewoontes nodig.
Drink genoeg
Water drinken zal je helpen om de nicotine uit je systeem te krijgen en de uitdroging tegen te gaan die ontstaat in je lichaam juist door de aanwezigheid van die nicotine.
Vertrouw op groentes
Er is een groep van voedingsmiddelen die je ook kunnen helpen om je afhankelijkheid van nicotine te verminderen.
Zorg ervoor dat je je inname verhoogt van:
- Selderij
- Pompoen
- Broccoli
- Spinazie
- Wortelen
- Aubergine
- Komkommer
Tegelijkertijd zou je moeten vermijden om veel zoetigheid te eten. Dit is omdat het je ertoe aan kan zetten om weer te willen beginnen met roken.
Eet fruit
Er zijn verschillende soorten fruit die grote voordelen voor de longen bieden. We raden die soorten aan die rijk zijn aan vitamine C, zoals sinaasappels en kiwi’s. Deze voorzien je van water en helpen je lichaam om de vitamines aan te vullen die je verloren hebt door te roken.
Vergeet gember niet
Dankzij de gingerol die deze wortel bevat, kan hij je helpen om je longen en bronchiën te versterken. Daarbij zal het je toestaan om overtollig slijm te verwijderen dat tabak produceert.
Eet brandnetel
Dankzij zijn hoge concentratie aan ijzer zul je door het eten van brandnetel in staat zijn om de opbouw van giftige stoffen in je lichaam door tabak te verwijderen. Je kunt een infusie klaarmaken.
Ingrediënten
- 1 kop water
- 1 eetlepel brandnetelbladeren
Bereiding
- Verhit eerst de kop water.
- Zodra het kookt, voeg je de prikkende brandnetelbladeren toe.
- Laat het 10 minuten rusten, zeef het en drink het vervolgens op.
Neem een stoombad met eucalyptus
De dampen van de eucalyptus zullen je luchtwegen openmaken en slijm losmaken dat je opgebouwd kunt hebben door het gebruik van tabak.
Doe dit vervolgens 15 minuten per dag voor je gaat slapen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Becoña E. Guía clínica para ayudar a los fumadores a dejar de fumar. Valencia: Socidrogalcohol 2004. Available at: http://www.socidrogalcohol.org/tabaco/socidrogalcohol.html?download=28:gu%C3%ADa-cl%C3%ADnica-dejar-de-fumar,-elisardo-beco%C3%B1a,-2004. Accessed 12/17, 2018.
- Lborra RR, Pozo MCC, Pérez VMS. Efectos cognitivos de la nicotina y el tabaco en sujetos humanos. Psicothema 1994; 6 (1): 5-20.
- Plans P, Navas E, Tarín A, Rodríguez G, Galí N, Gayta R, et al. Coste-efectividad de los métodos de cesación tabáquica. Medicina Clínica 1995; 104 (2): 49-53.
- Treviño LJ, Fernández MTB, González MPG, Martínez PAS, Bousoño M. La nicotina como droga. Monografía Tabaco 2004; 16 (suplemento 2): 143.