Leer alles over dextrose

Dextrose is een andere naam voor glucose. In dit artikel vertellen we je alles over dextrose, inclusief enkele interessante feiten.
Leer alles over dextrose

Laatste update: 09 oktober, 2021

Dextrose is een van de namen die mensen gebruiken om te verwijzen naar glucose, een koolhydraat dat aanwezig is in ons dagelijks leven. In dit artikel kom je alles te weten over dextrose.

Glucose is essentieel voor het menselijk lichaam. Dextrose is een alternatieve naam voor d-glucose, een van de vormen van glucose die er bestaan. Het is een organische verbinding, een monosaccharide waarvan de chemische formule C6H12O6 is.

In de natuur wordt dextrose gesynthetiseerd door fotosynthese in planten. We vinden het vooral in fruit en honing van bijen. Verder kunnen fabrikanten het kunstmatig synthetiseren in laboratoria. Mensen krijgen dextrose normaal gesproken binnen in de vorm van complexere koolhydraten die door het lichaam worden afgebroken tot de eenvoudigste vormen.

Alles over dextrose

Verschillende soorten suiker op houten lepels

Zoals alle koolhydraten is dextrose een bron van energie voor het menselijk lichaam. Omdat het een kleine molecule is, absorbeert het lichaam het snel tijdens de spijsvertering. Vervolgens gaat het naar de bloedbaan en van daaruit naar de weefsels, waar het bijna onmiddellijk energie levert.

Alle lichaamscellen gebruiken suikers voor energie. Afhankelijk van het soort suiker, zal het lichaam het al dan niet moeten afbreken tot eenvoudigere moleculen die het gemakkelijk kan gebruiken.

Eenmaal in de cellen wordt suiker omgezet in ATP via een mechanisme dat bekend staat als de citroenzuurcyclus. Dit is een essentiële stof voor de rest van de cellulaire stofwisselingsprocessen.

Het lichaam slaat overtollige suiker of dextrose op in de lever als glycogeen. Wanneer er een tekort is aan energie of dextrose in het lichaam, gaat het direct naar de cellen, zodat het lichaam het kan gebruiken op het moment dat je het binnenkrijgt. Zo niet, dan gebruikt het lichaam de glycogeenvoorraden om het op te slaan.

Dit artikel kan ook interessant zijn:
Overeenkomsten en verschillen tussen de suikersoorten

Bronnen van dextrose

Zoals we hierboven besproken hebben, zit dextrose in veel natuurlijke stoffen zoals fruit, wijn, planten, en honing. Bovendien kan het kunstmatig gesynthetiseerd worden. Zo kan je het binnenkrijgen als voedingsmiddel of wanneer het wordt toegevoegd aan bepaalde gefabriceerde producten, zoals zoetstoffen. Je vindt het ook in snoep, bier en vleeswaren.

Mogelijke bijwerkingen

Je moet je glucoseniveaus op peil en stabiel houden omdat, zoals we hierboven al hebben gezegd, je lichaam zonder glucose niet normaal kan functioneren. Zowel te lage als te hoge niveaus zijn schadelijk.

Een constant laag dextrosegehalte leidt ertoe dat het lichaam geen glycogeenreserves meer heeft. Dit verandert veel lichaamsfuncties, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen.

Als de lage niveaus het gevolg zijn van een eenmalige gebeurtenis, bijvoorbeeld door een intense lichamelijke inspanning die veel energie vergt en de circulerende glucose uitput, zal het lichaam geen tijd hebben om de glycogeenvoorraden te activeren.

Aangezien het lichaam een kortstondige behoefte zal hebben, kunnen sommige van zijn functies abrupt worden onderbroken. Dit kan leiden tot duizeligheid of flauwvallen bij een persoon.

Daarentegen, als iemands dextrosegehalte constant hoog is zal dit schade veroorzaken, of dat nu door overconsumptie of door problemen met het op peil houden van het bloedsuiker. Dit is het geval bij diabeten die hun bloedsuikerspiegel niet kunnen reguleren.

De glucose hoopt zich dan op en beschadigt vele organen, zoals het hart en de bloedvaten, wat meerdere gevolgen heeft voor de gezondheid.

Bovendien zijn deskundigen van mening dat glucose verslavend is. Regelmatige consumptie van verwerkte suikers wekt bij mensen de behoefte om ze constant te blijven consumeren.

Alles over dextrose in het dagelijks leven

Dextrose is een alternatieve naam voor glucose, een essentiële vorm van suiker om je lichaam van energie te voorzien. Mensen consumeren dextrose via verschillende bronnen in hun dagelijks leven, maar het lichaam kan ook koolhydraten omzetten in dextrose.

Het is zeer belangrijk dat het lichaam een constant en gezond dextrosegehalte weet te handhaven omdat zowel lage als hoge niveaus tot ernstige gezondheidsproblemen kunnen leiden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Alimentación para el deporte y la salud – Joan Ramon Barbany – Google Libros [Internet]. [cited 2020 Apr 25]. Available from: https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=cNetDwAAQBAJ&oi=fnd&pg=PT5&dq=dextrosa+deporte&ots=Bo0qFpJ_iU&sig=Nm0gqt0vxuTFsjjrddm65Zl4mFs#v=onepage&q=dextrosa deporte&f=false
  • Propuesta tecnológica para la obtención de glucosa por hidrólisis enzimática a partir del azúcar refino [Internet]. [cited 2020 Apr 25]. Available from: https://dspace.uclv.edu.cu/handle/123456789/7475
  • Velasco JF, Maestra R, Vasco Bioquímica N. Glucosa & Fructosa.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.