Kun je varices behandelen met tomaten?

Varices of spataders zijn verwijde aders die gezwollen raken en met het blote oog onder de huid te zien zijn, en ze kunnen pijn, jeuk of ander ongemak veroorzaken. De vraag is of je ze kunt behandelen met tomaten.
Kun je varices behandelen met tomaten?

Laatste update: 09 mei, 2022

Het is gebruikelijk dat mensen zich afvragen of je varices kunt voorkomen en behandelen, ook al is het inmiddels duidelijk dat dit mogelijk is. Verder is het ook gebruikelijk om te horen over remedies en natuurlijke behandelingen om dit probleem te verhelpen.

Een van deze remedies om varices te behandelen of te verminderen is het aanbrengen van groene en rode tomatenmaskers op de huid. Dit komt omdat, naar men veronderstelt, tomatenpitten anticoagulerende eigenschappen hebben die de bloedstroom verbeteren. Daarom kan het uitwendig aanbrengen ervan volgens sommige mensen het ongemak van deze aderen helpen verminderen.

Hoewel dit eenvoudig en vooral veelbelovend klinkt, kunnen varices NIET verminderd worden door maskers, crèmes of andere producten aan te brengen.

Varices behandelen

Kun je varices behandelen met tomaten

Deskundigen van MSD Manual (Engelse link) geven aan dat varices weliswaar niet genezen kunnen worden, maar dat het wel mogelijk is de symptomen ervan te verzachten door enkele maatregelen te nemen, zoals:

 • Het dragen van steunkousen.
 • Je voeten een paar minuten omhoog leggen, elke dag of zo vaak mogelijk.

Deskundigen van de Clínica Universidad de Navarra (Spaanse link) leggen echter uit dat: “De behandeling van varices bestaat uit het opheffen van de aders die slecht functioneren, zodat het bloed terugstroomt door de aders die wel goed functioneren en zo de veneuze circulatie verbetert.”

Afhankelijk van het geval kan je arts de ene of de andere soort behandeling voorstellen, waarbij sclerotherapie (injecties in de aders), lasertherapie (lasertherapie), of chirurgie (aderstrippen) gebruikt wordt.

Patiënten met veneuze en lymfatische insufficiëntie of vasculaire misvormingen kunnen voorgesteld worden voor een behandeling met sclerotherapie met polidocanol microfoam.

Naast de instructies van je arts is het van essentieel belang dat je een gezonde levensstijl aanneemt en volhoudt. Verder zullen dagelijkse lichaamsbeweging en een goed dieet steeds grote bondgenoten zijn en het is raadzaam er het beste van te maken.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Je eigen tomaten kweken met vier plakjes tomaat

Aanbevelingen en behandelingen voor varices

Er zijn verschillende eenvoudige maatregelen die je in praktijk kunt brengen om varices zowel te verlichten als te voorkomen. Een van de meest doeltreffende is elke dag aan lichaamsbeweging doen, zoals hierboven vermeld, omdat dit een goede bloedsomloop mogelijk maakt en ongemakken minimaliseert.

Een evenwichtige voeding kan ook veel voor je gezondheid bieden. Dat geldt niet alleen voor je lichaam maar ook voor je hersenen. Het mag in je voedingspatroon niet ontbreken aan de volgende voedingsstoffen waarover we je iets gaan vertellen.

Omega 3-vetzuren

Producten met veel vet
Om de koolhydraatconsumptie te verminderen, is het nodig de inname van andere gezonde vetbronnen te verhogen.

Ons lichaam kan dit soort gezonde vetten niet zelf aanmaken, dus moeten we ze via onze voeding binnenkrijgen. Deze voedingsstof houdt de bloedvaten elastisch en bezit ook een ontstekingsremmende werking die de doorbloeding helpt verbeteren. Aanbevolen voedingssoorten zijn onder andere:

Selenium

Dit is een voedingsstof (Engelse link)  die de verharding van de belangrijkste weefsels van het lichaam voorkomt en de soepelheid van de slagaderwanden in stand houdt. Bovendien is het nuttig om spataders te verminderen als je bepaalde voedingsmiddelen in je dieet opneemt. Deze soorten voedsel bevatten een goede hoeveelheid selenium:

 • Biergist
 • Komkommers
 • Eieren
 • Noten
 • Paddenstoelen

Vitamine E

Zuivelproducten

Je hebt deze essentiële voedingsstof in je dieet nodig omdat het de bloedsomloop en de zuurstofvoorziening van het bloed verbetert, wat helpt voorkomen dat er klonters ontstaan. Het zit in:

 • Zuivelproducten.
 • Asperges.
 • Noten.
 • Wit vlees, zoals kip en kalkoen.
 • volkorengranen.
 • Kokos- en olijfolie.

Hoewel varices niet te genezen of te behandelen zijn met groene en rode tomaten, zijn er wel verschillende behandelingsmogelijkheden die bewezen effectief zijn. Dus, als je twijfelt over welke voor jou geschikt kan zijn, raadpleeg dan een fleboloog.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.