Kikkererwten met inktvis: een eenvoudig en gezond recept

Weet jij hoe je een goede portie eiwitten en vezels in je dieet kunt opnemen? Dat gaan we je laten zien met dit makkelijk te maken recept van kikkererwten met inktvis!
Kikkererwten met inktvis: een eenvoudig en gezond recept
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Dit recept voor kikkererwten met inktvis slaagt erin essentiële voedingsstoffen van hoge kwaliteit te leveren, dus het wordt aanbevolen in het kader van een gezonde voeding. Het is belangrijk om met enige regelmaat zeevruchten in je dieet op te nemen. Ook peulvruchten worden door deskundigen aanbevolen.

Een van de pijlers van gezonde voeding is echter afwisseling. Hoe breder het spectrum van voedingsmiddelen dat je eet, hoe beter. Dit vermindert het risico op tekorten aan essentiële voedingsstoffen en helpt om je lichaam in topvorm te houden.

Kikkererwten met inktvis

Geroosterde kikkererwten in een schaaltje

Voordat we ingaan op de bereiding van dit recept, willen we het eerst hebben over de voordelen van de consumptie ervan. Allereerst moeten we benadrukken hoe positief het is om regelmatig peulvruchten te consumeren. Deze producten leveren koolhydraten en eiwitten van de hoogste kwaliteit.

Bovendien worden kikkererwten gekenmerkt door de aanwezigheid van vezels. Deze stof moduleert de eetlust en vermindert zo de eetlust. Dit blijkt uit een studie gepubliceerd in het European Journal of Clinical Nutrition (Engelse link). Op deze manier is het makkelijker om een caloriearm dieet op te stellen dat een effectieve controle van het lichaamsgewicht mogelijk maakt.

Peulvruchten onderscheiden zich daarnaast door hun concentratie aan micronutriënten. Van deze micronutriënten springt ijzer eruit, omdat het een sleutelelement is om bloedarmoede te voorkomen.

De absorptie ervan is echter beperkt, vooral als het wordt ingenomen met vezels. Daarom wordt aanbevolen ijzer samen met vitamine C te consumeren om de beschikbaarheid ervan te vergroten, zo blijkt uit onderzoek dat in JAMA is gepubliceerd (Engelse link).

In inktvis is de aanwezigheid van eiwitten met een hoge biologische waarde aangetoond. Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor een goed herstel van de weefsels. Bovendien leveren de meeste zeeproducten een aanzienlijke hoeveelheid jodium. Dit mineraal speelt een doorslaggevende rol in de fysiologie van de schildklier.

Ingrediënten

 • 2 aardappelen
 • balsamicoazijn
 • 300 gram kikkererwten
 • olijfolie
 • 1/2 kilo schone inktvis
 • laurierblad
 • oregano
 • zout
 • peterselie
 • knoflookpoeder
 • saffraan

Stap-voor-stap instructies

Gekookte inktvis op een bord met kruiden en olijfolie
 • Je moet beginnen met het weken van de kikkererwten gedurende 24 uur. De andere optie is om ze ingeblikt en klaar voor gebruik te kopen.
 • Als je klaar bent met het weken, doe je de peulvruchten in een snelkookpan gedurende 15 of 20 minuten vanaf het moment dat het ventiel omhoog gaat.
 • Daarna zet je de kikkererwten en de bouillon even apart.
 • Vervolgens snijd je de inktvissen in middelgrote stukken en kruid je ze om ze in een pan met olijfolie te bakken.
 • Wanneer ze beginnen te kleuren, voeg je de kikkererwten toe, een paar laurierblaadjes, knoflook naar smaak, een snufje saffraan en een paar lepels azijn.
 • Giet de bouillon van het koken van de kikkererwten over de kikkererwten tot de inhoud van de pan bedekt is.
 • Schil vervolgens de aardappelen en snijd ze in kleine stukjes, doe ze ook in de pan.
 • Sluit de snelkookpan en kook gedurende ongeveer 4 minuten vanaf het moment dat het ventiel omhoog gaat. Als je in een traditionele pan kookt, zal een half uur meer kooktijd nodig zijn.
 • Als de tijd verstreken is, zijn de kikkererwten met inktvis klaar voor consumptie.

Ze doen het goed als hoofdgerecht, want ze leveren een goede hoeveelheid voedingsstoffen. Ze kunnen ook als tweede gang worden gegeten, na een groentegerecht als eerste gang.

Geniet van kikkererwten met inktvis

Het bereiden van kikkererwten met inktvis is eenvoudig. Het is een zeer voedzame combinatie die niet lang duurt als je een snelkookpan hebt. Bovendien is er altijd de mogelijkheid om kikkererwten in blik te kopen. In dat geval moeten ze aan het eind van het kookproces worden toegevoegd, waarbij de hele inhoud ongeveer 5 minuten op laag vuur moet staan om de smaken te laten integreren.

Vergeet niet dat deskundigen sterk aanbevelen om peulvruchten en producten uit de zee in je dieet op te nemen. Het is goed om deze voedingsmiddelen ten minste een paar keer per week te eten.

Tenslotte mag je niet vergeten dat inktvis kan worden vervangen door andere, soortgelijke voedingsmiddelen. De smaak van het eindresultaat zal iets veranderen, maar het proces is hetzelfde, behalve dat kleinere stukken een kortere kooktijd vergen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Warrilow A, Mellor D, McKune A, Pumpa K. Dietary fat, fibre, satiation, and satiety-a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr. 2019 Mar;73(3):333-344. doi: 10.1038/s41430-018-0295-7. Epub 2018 Aug 30. PMID: 30166637.
 • Li N, Zhao G, Wu W, Zhang M, Liu W, Chen Q, Wang X. The Efficacy and Safety of Vitamin C for Iron Supplementation in Adult Patients With Iron Deficiency Anemia: A Randomized Clinical Trial. JAMA Netw Open. 2020 Nov 2;3(11):e2023644. doi: 10.1001/jamanetworkopen.2020.23644. PMID: 33136134; PMCID: PMC7607440.
 • Luo J, Hendryx M, Dinh P, He K. Association of Iodine and Iron with Thyroid Function. Biol Trace Elem Res. 2017 Sep;179(1):38-44. doi: 10.1007/s12011-017-0954-x. Epub 2017 Feb 3. PMID: 28160243.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.