Kenmerken en eigenschappen van lucuma

Heb je weleens van lucuma gehoord? Nee? Lees dan vooral verder. Het artikel van vandaag gaat over deze exotische vrucht die een hoog gehalte aan essentiële micronutriënten bevat.
Kenmerken en eigenschappen van lucuma
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Je hebt misschien nog nooit van lucuma gehoord (het is een vrucht), maar lees vooral verder om meer over de eigenschappen en kenmerken te weten te komen.

Deze vrucht komt van een boom die in Peru voorkomt. Hij is daar behoorlijk populair en mensen gebruiken hem om allerlei desserts te maken. Dit komt door de voortreffelijke smaak.

De gelijkenis met de avocado is opvallend. In feite hebben ze allebei een groene schil en een groot zaadje van binnen. Deze vlezige vrucht is echter van binnen geeloranje van kleur. Hij heeft veel gezondheidseigenschappen en het artikel van vandaag zal ze bespreken.

De oorsprong en het gebruik van lucuma

De lucuma, zoals we hierboven vermeldden, komt van een boom: de Pouteria lucumo. De belangrijkste kenmerken zijn het grote formaat en de lichte kleur van het hout.

Hij komt oorspronkelijk uit de valleien van de Andes en gedijt in gematigde klimaten goed. Hij vereist ook geen overmatige constante watertoevoer en past zich daarom goed aan droogte aan.

Mensen halen de lucuma uit de boom en consumeren hem meestal als hij behoorlijk rijp is. Om een goede conservering te garanderen, wikkelen ze hem zodra ze hem uit de boom halen in beschermend materiaal. De smaak is zoet en lijkt een beetje op die van ahornsiroop. Om deze reden gebruiken mensen het in gebak.

De eigenschappen en gezondheidsvoordelen van lucuma

Glazen met sap

Lucuma wordt in zoete bereidingen gebruikt, omdat de zoetheid een van de belangrijkste eigenschappen is. Deze vrucht heeft een karakteristiek hoog gehalte aan ijzer, bètacaroteen en niacine. Zozeer zelfs dat het regelmatig consumeren ervan veel gezondheidsvoordelen oplevert die met de consumptie van deze voedingsstoffen samenhangen.

Ondanks het feit dat het ijzer dat hij bevat van plantaardige oorsprong is en daarom een lagere opnamesnelheid heeft, is aangetoond dat de consumptie van deze vrucht het risico op het ontwikkelen van pathologieën zoals bloedarmoede vermindert (Engelse link).

Als algemene regel geldt dat mensen ijzer samen met een dosis vitamine C moeten consumeren om de opname ervan te verbeteren. We moeten ook de aanwezigheid van de bètacaroteen in lucuma benadrukken.

Deze voedingsstoffen zijn actieve vormen van vitamine A. Deze vitamine verkleint het risico op het ontwikkelen van bepaalde complexe ziekten, zoals die in de lever voorkomen. Althans volgens onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Nutrition and Health (Engelse link).

Daarnaast moeten we ook het niacine-gehalte van lucuma vermelden. Recente wetenschappelijke literatuur beweert (Engelse link) dat deze stof bewezen gunstige effecten op de preventie van dyslipidemie heeft wanneer het in de juiste doses wordt ingenomen.

Het is een in water oplosbare vitamine, je moet het dagelijks consumeren. Kortom, het regelmatig opnemen van lucuma in je dieet kan onder andere de volgende voordelen bieden:

Hoe moet je lucuma consumeren?

Fruit op een bord

Lucuma is in veel landen moeilijk te vinden, omdat hij alleen in bepaalde landen van Zuid-Amerika regelmatig wordt verkocht. Als je deze vrucht echter kunt bemachtigen, houd er dan rekening mee dat je het vruchtvlees beter niet rauw kunt eten. Het is altijd beter om de lucuma een beetje te koken om van zijn organoleptische eigenschappen te genieten.

Het vruchtvlees van lucuma heeft daarnaast een hoog zetmeelgehalte, waardoor je het aan shakes en zoete sauzen kunt toevoegen. Meestal zijn de gerechten die lucuma bevatten zoet. Hoewel het niet ongebruikelijk is om er ook zoute gerechten mee te vinden.

Een zeldzame zoete vrucht

Zoals we hierboven al vermeldden, is lucuma een vrucht uit Zuid-Amerika die onder bepaalde weersomstandigheden groeit. Mensen consumeren hem als hij rijp is en meestal bereid of bewerkt. Sommige mensen eten hem echter rauw.

De regelmatige inname biedt veel gezondheidsvoordelen, omdat hij micronutriënten bevat die voor het goed functioneren van het lichaam essentieel zijn. In feite kan het de leverfunctie verbeteren (Spaanse link).

Gebruik deze vrucht met mate, want hij heeft een hoog suikergehalte. Het is dus het beste om hem in de context van een uitgebalanceerd dieet in je leven te introduceren.

Het vruchtvlees van deze vrucht is een gezonde optie om geraffineerde suikers in desserts te vervangen. Het zorgt voor textuur en een intens zoete smaak die op ahornsiroop lijkt. Voeg het ten slotte ook toe aan roomsoepen, ijsjes, cakes en zelfs shakes. Het past uitstekend bij bittere cacao en bij andere soorten voedsel die typisch voor gebakrecepten zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • DeLoughery TG., Iron deficiency anemia. Med Clin North Am, 2017. 101 (2): 319-332.
  • Leelakanok N., D’Cunha RR., Sutamtewagul G., Schweizer ML., A systematic review and meta analysis of the association between vitamin A intake, serum vitamin A, and risk of liver cancer. Nutr Health, 2018. 24 (2): 121-131.
  • Kahsyap ML., Ganji S:, Nakra NK., Kamanna VS., Niacin for treatment of nonalcoholic fatty liver disease (NAFLD): novel use for an old drug? J Clin Lipidol, 2019. 13 (6): 873-879.
  • Rojo, Leonel E., et al. “Original Contribution: Wound‐healing properties of nut oil from Pouteria lucuma.” Journal of cosmetic dermatology 9.3 (2010): 185-195.
  • García Ríos, Diego Héctor. “Caracterización de algunos metabolitos primarios y secundarios en dos variedades comerciales de lúcuma (Pouteria lucuma).” (2016).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.