Kan voedsel met het coronavirus besmet zijn?
In de nasleep van de waarschuwingen in verband met het coronavirus (Covid-19), stellen veel mensen de vraag: kan voedsel met het coronavirus besmet zijn? De meeste strategieën tegen deze wereldwijde pandemie richten zich namelijk op preventie. Wat moeten we erover weten?
Allereerst moeten we duidelijk zijn dat het in onze handen ligt om de groei van infecties te vertragen of te voorkomen. Hierdoor kunnen gezondheidsinstanties de beschikbare middelen op de juiste manier toewijzen om met de situatie om te gaan. In die zin kunnen maatregelen helpen zoals onze handen wassen, onze huizen desinfecteren en thuis blijven.
Instanties zoals de Centers for Disease Control and Prevention suggereren dat het virus op sommige oppervlakken actief kan blijven. Dit kan besmetting veroorzaken als iemand contact heeft met het virus en vervolgens zijn of haar mond, neus of ogen aanraakt. Kan voedsel ook met het coronavirus besmet zijn?
Kan voedsel met het coronavirus besmet zijn?
De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) meldde in een verklaring dat er geen onderzoeken zijn die kunnen bevestigen dat voedsel een transmissieroute van het coronavirus is. Tot op heden zijn er geen meldingen van overdracht van virussen via voedsel.
Er is echter meer onderzoek nodig om deze resultaten te vergelijken en een definitieve conclusie te trekken. Wat we wel zeker weten, is dat het virus niet erg resistent is tegen hitte. Om deze reden zou grondig koken van voedsel het risico op infectie via voedsel aanzienlijk moeten verminderen.
Als we dit weten, dan moeten we het eten van rauw voedsel vermijden, vooral als we het over voedsel van dierlijke oorsprong hebben. We moeten op het gebied van voedsel extreme voorzorgsmaatregelen nemen om de verspreiding van het virus te voorkomen.
Er is veel dat we niet over het coronavirus weten
Tot dusver is er geen bewijs dat voedsel een infectieroute voor het coronavirus (Covid-19) kan zijn. Wel is het belangrijk om preventieve maatregelen te nemen.
Ondanks de overtuiging dat de overdracht op mensen afkomstig is van de consumptie van bepaalde dieren, zijn er niet veel wetenschappelijke artikelen over dit onderwerp. In feite praten de meeste beschikbare artikelen over de epidemiologische kenmerken ervan, maar niet over behandelingen, risicofactoren of preventie.
We adviseren daarom uiterste voorzichtigheid. Hoewel voedsel geen bron van besmetting lijkt te zijn, moeten we extreme hygiënemaatregelen bij voedsel nemen. Het volledig koken van voedsel en correct ontdooien zorgen voor de afwezigheid van pathogene organismen.
Vermijd contact om verspreiding van het coronavirus te voorkomen
Het beste wat we kunnen doen om de verspreiding van het virus te voorkomen, is contact tussen mensen te vermijden en een goede handhygiëne aan te houden, vooral na het aanraken van oppervlakken of het hanteren van voorwerpen.
Voordat je een gerecht bereidt, is een goede handhygiëne dus essentieel om ervoor te zorgen dat alle sporen van het virus op je handen volledig worden verwijderd.
Het nemen van voorzorgsmaatregelen bij niezen of hoesten is ook essentieel om de straal van de virusactiviteit te verkleinen. Het is tijd om gezondheidswaarschuwingen in acht te nemen en op zoek te gaan naar het laatste nauwkeurige nieuws.
De manieren waarop het virus zich verspreidt, worden nog steeds bestudeerd en we zullen binnenkort meer informatie hebben over het vermogen om in voedsel te overleven. Op dit moment is het echter het beste om voedsel te eten dat goed is verpakt.
Lees ook:
Symptomen van het coronavirus (COVID-19)
Coronavirus en voedsel: laatste aandachtspunten
Het gebrek aan kennis over het coronavirus en de snelle verspreiding ervan veroorzaakt een staat van paniek en sociale chaos. We moeten dus kalm blijven en voorzorgsmaatregelen respecteren om de snelheid van infectie zoveel mogelijk te verminderen.
Op deze manier is de kans groter dat de gezondheidsdiensten gegarandeerde zorg kunnen bieden aan alle patiënten. Hygiëne met betrekking tot voedsel is essentieel, net als handhygiëne.
We moeten ons voedsel grondig koken, ook al is de mogelijke aanwezigheid van het virus in voedsel niet met zekerheid bewezen. Bovenal wordt voorzichtigheid en speciale zorg voor ouderen en voor risicogroepen aanbevolen, die het zwaarst door het virus kunnen worden getroffen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Velavan TP., Meyer CG., The COVID-19 epidemic. Trop Med Int Health, 2020. 25 (3): 278-280.
- European Food Safety Authority. (9 March 2020). Coronavirus: no evidence that food is a source or transmission route. EFSA. Recovered from https://www.efsa.europa.eu/en/news/coronavirus-no-evidence-food-source-or-transmission-route
- Centers for Disease Control and Prevention. (2020). How COVID-19 Spreads. CDC. Recovered from https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/about/transmission-sp.html