Wat is het gemakkelijkste en gezondste ontbijt?
Weet jij het belang van een gezond ontbijt? Weet je ook hoe het gezondste ontbijt eruit ziet?
De dag met voldoende vitaminen en voedingsstoffen beginnen is essentieel voor het behouden van een gezonde gemoedstoestand en energiewaarden.
Het ontbijt is dan ook de belangrijkste maaltijd van de dag, omdat het de eerste voedingsmiddelen bevat, die het lichaam ontvangt na verscheidene uren vasten terwijl je slaapt.
Activiteiten in de morgen of nachtdiensten zorgen er echter soms voor dat deze belangrijke maaltijd verschoven of overgeslagen wordt.
Daarom gaan we je vertellen hoe je van dit moment de beste ervaring van de dag maakt met praktische en gezonde adviezen, die je helpen om optimaal gebruik te maken van de tijd, terwijl je de energiewaarden van je lichaam vergroot.
Ten eerste moet je weten dat zuivelproducten, fruit en granen een onderdeel zijn van de voedingsmiddelen die niet mogen ontbreken bij een gezond en gebalanceerd dieet. Je kan hartige vleesproducten (zoals ham) en zoetstoffen in kleine hoeveelheden toevoegen.
De sleutel is om een juiste combinatie met deze elementen te maken, afgestemd op je smaak en wat je in huis hebt. Dus bekijk de volgende suggesties en kies je perfecte en gezondste ontbijt!
Onze suggesties voor het gezondste ontbijt
- Zuivel: 1 portie, wat in de vorm van vloeibare melk of poedermelk, yoghurt of koemis kan zijn.
- Kaas of kaasvervanger: 2 porties, wat één dun plakje kaas, 1 ei, 1 plakje ham of 1 worst kan zijn.
- Meel of granen: 1 portie. Goede opties zijn maistortilla, brood, toast, crackers of havermout.
- Drankjes: 1 glas. Je kan kiezen tussen één glas sinaasappelsap of je favoriete fruitdrankje en één heet drankje.
- Fruit: 1 portie.
Wat je ook kiest, we bevelen je aan om voedingsmiddelen die rijk aan vet zijn of gefrituurd voedsel te vermijden.
Dus als je op zoek bent naar iets wat een beetje makkelijker is, dan kan je de volgende combinaties in gedachten houden.
Havermout met melk
Als je niet veel tijd hebt en havermout is één van de voedingsmiddelen die je lekker vindt, dan is dit een uitstekende optie. Onthoud dat er verschillende soorten havermout beschikbaar zijn in de winkels. Sommige zijn meer gericht op gezond en bevatten minder suiker en meer vezels, terwijl andere grote hoeveelheden suiker bevatten.
* Welke je ook kiest, je calorie-inname balanceren is belangrijk. Je kan ook magere melk en fruit gebruiken (als een zoetstof voor havermout die weinig suiker bevat).
Fruitsalade
Je kan kleine hoeveelheden fruit combineren, zoals mango, papaja, aardbei en banaan. Onthoud dat deze optie makkelijk verteerbaar is en het een goede optie is als je over het algemeen niet veel fysieke energie nodig hebt om je dagelijkse activiteiten uit te voeren.
Sandwich
Je hebt alleen maar toast (2 sneetjes), boterhamworst of ham (1 portie) en kaas (1 plakje) nodig. Als je het lekker vindt kan je ook jam en/of (een beetje) boter toevoegen en ook een drankje, zoals een sapje of koffie.
Misschien ook interessant om te lezen:
Hoe je een heerlijke Monte Cristo Sandwich maakt
Onthoud…
Het ontbijt moet ongeveer 20-25% van je dagelijks calorie-inname bevatten om je lichaam de nodige energie te geven om de morgen te starten en met dezelfde kracht de dag voort te zetten.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- O’Neil, C. E., Nicklas, T. A., & Fulgoni, V. L. (2014). Nutrient intake, diet quality, and weight/adiposity parameters in breakfast patterns compared with no breakfast in adults: National health and nutrition examination survey 2001-2008. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. http://doi.org/10.1016/j.jand.2014.08.021
- Matthys, C., De Henauw, S., Bellemans, M., De Maeyer, M., & De Backer, G. (2007). Breakfast habits affect overall nutrient profiles in adolescents. Public Health Nutrition. http://doi.org/10.1017/S1368980007248049
- Gibson, S. A., & Gunn, P. (2011). What’s for breakfast? Nutritional implications of breakfast habits: Insights from the NDNS dietary records. Nutrition Bulletin. http://doi.org/10.1111/j.1467-3010.2010.01873.x
- Fundación Española de Nutrición. Claves importantes para un buen Desayuno.
http://www.fen.org.es/blog/claves-importantes-para-un-buen-desayuno/ - Fundación Española de Nutrición. Desayuno y rendimiento intelectual. https://www.fen.org.es/index.php/articulo/desayuno-y-rendimiento-intelectual