Huismiddelen om aften te bestrijden

De mondspoeling met aloëvera zorgt ervoor dat het ongemak vanaf de eerste toepassing verdwijnt. Er zijn ook andere effectieve oplossingen waar we ons op kunnen richten.
Huismiddelen om aften te bestrijden

Laatste update: 08 januari, 2019

Aften zijn zweren of een open blaren die zich kunnen vormen in je mond als gevolg van onder andere maag-darmproblemen en griep. Ze zijn zeer pijnlijk en bij mensen die er vaak last hebben vormen zich kleine plekken of zelfs grote, pijnlijke knobbels die kunnen ontstaan op:

 • de lippen
 • het tandvlees
 • het verhemelte
 • de tong

Deze infecties veroorzaken koorts en veel ongemak in het algemeen.

Wij zullen je vertellen hoe je deze vervelende zweren kunt bestrijden door middel van eenvoudige huismiddeltjes.

Misschien ook interessant:
Recepten voor natuurlijke mondspoelingen

Huismiddelen om aften te bestrijden

Aloëvera

Dit is een natuurlijke remedie die zeer wordt aanbevolen voor dit type zweer. De voordelen die deze plant kunnen bieden zijn erg belangrijk, omdat de pijn die deze aften veroorzaakt al na de eerste behandeling zal verminderen.

De voorbereiding van dit middel is heel eenvoudig:

 • Haal een klein beetje van de gel, ook wel aloëkristal genoemd, uit bladeren van de aloëveraplant.
 • Open het blad, haal er een ​​paar van de kristallen uit en meng ze met warm water.
 • Roer het goed en gebruik het als een mondspoeling.

Het is de perfecte oplossing om heel snel een ​​einde te maken aan het ongemak van de aften.

Zelfgemaakte mondspoeling

Omdat je dit probleem zo snel mogelijk wil oplossen, is de beste remedie een ​​zelfgemaakte mondspoeling, die zeer gemakkelijk te maken is:

 • Neem een ​​half glas water, voeg een eetlepel zout, een eetlepel zuiveringszout en een beetje zuurstofhoudend water toe.
 • Meng het goed en gorgel er minstens vier keer per dag mee. Je zult al snel goede resultaten zien.

Zoutoplossing

Deze oplossing is alleen voor echt moedige mensen, omdat het sterk zal branden. Als je het brandende gevoel van zout water kan hebben terwijl je een mondspoeling doet, zal dat goed helpen, maar als je je echt snel van de zweren wilt ontdoen kun je ook een beetje zout rechtstreeks op de zweer doen.

IJs

IJsblokje tegen aften

Houd in gedachten dat ijs wordt gebruikt bij het verminderen van zwellingen en het verdoven van pijnlijke gebieden. Daarom wordt het ook aanbevolen bij dit soort problemen. Je kunt het ijs in een kleine, schone doek wikkelen en het direct tegen het pijnlijke gebied aanhouden, zodat het de pijn een beetje vermindert.

Houd wondjes in de mond altijd in de gaten

Je moet je bewust zijn van elke vorm van letsel in je mond. Onthoud dat dit soort letsel vaak voorkomt en meestal binnen een paar dagen zal verdwijnen. Als je merkt dat de aften langer blijven zitten dan tien dagen, geen pijn doen en steeds weer terugkomen, moet je onmiddellijk een arts raadplegen om mondkanker uit te sluiten.

Een goede mondhygiëne is zeer belangrijk voor het voorkomen van dit type wondjes. Poets je tanden ten minste drie keer per dag. Het gebruik van mondspoeling en flossen zijn gezonde gewoonten die je je kinderen moet leren als ze jong zijn, zodat dit soort situaties voorkomen kunnen worden.

Een ander belangrijk aspect bij het voorkomen van deze vervelende en pijnlijke zweertjes in de mond is om je tandenborstel iedere maand te vervangen. Als je een kunstgebit hebt, probeer dan om de volgende dagelijkse routine te volgen:

 • Zet een glas water in je slaapkamer en voeg er een reinigingstablet aan toe.
 • Wanneer je naar bed gaat, leg je je kunstgebit in het glas. Op deze manier houd je het gebit gedesinfecteerd en zul je minder snel aften krijgen. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Tuft, L., Girsh, L. S., & Ettelson, L. N. (1961). Canker Sores. JAMA: The Journal of the American Medical Association. https://doi.org/10.1001/jama.1961.03040100088027
 • LAWRENCE C. SCHNEIDER AND ADINA E. SCHNEIDER. (1998). Diagnosis of Oral Ulcers. The Mount Sinai Journal of Medicine, New York.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.