Hoe maak je je eigen thuisgym?

Om je eigen thuisgym te maken, moet je een geschikte ruimte uitkiezen en deze aanpassen aan de trainingen die je wilt gaan doen.
Hoe maak je je eigen thuisgym?
Carlos Fabián Avila

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Carlos Fabián Avila.

Geschreven door Solimar Cedeño

Laatste update: 09 augustus, 2022

Aan lichaamsbeweging doen is een manier om een balans te creëren tussen lichaam en geest. Als je geen tijd hebt om te gaan trainen, dan delen we hier vier hulpmiddelen die je kunt gebruiken om een thuisgym te maken.

We weten dat bij veel mensen de dagelijkse routine te veel van hun tijd in beslag neemt. Dit kan ertoe leiden dat ze hun lichaam verwaarlozen, omdat ze zich alleen concentreren op hun werk- of gezinsverplichtingen. Er zijn echter veel manieren om aan lichaamsbeweging te doen.

Je dagelijkse routine

Alle fysieke veranderingen zijn gebaseerd op vier pilaren:

 • motivatie
 • training
 • voeding
 • rust

Motivatie is de sleutel tot trainen. Het moedigt je aan om thuis aan lichaamsbeweging te doen. In een conventionele sportschool zijn er een aantal hulpmiddelen en apparaten die er voor zorgen dat je optimaal kunt trainen. Je vindt er onder andere:

 • loopbanden
 • hometrainers
 • gewichten
 • multifunctionele machines

Je kunt echter ook je eigen thuisgym maken. Om dit te doen, moet je gewoon wat tijd besteden aan het maken van een plan en de trainingen. Het eerste wat je daarom moet doen is een doel stellen. Wil je bijvoorbeeld afvallen of wil je je spieren versterken?

Je hoeft echt geen topsporter te zijn om je eigen trainingsroutine te maken en je uithoudingsvermogen te vergroten. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met een cardiovasculaire activiteit zoals joggen of fietsen. Beide opties zijn perfect.

Een thuisgym maken is heel eenvoudig. Het beste van een thuisgym is dat je verschillende objecten en items kunt gebruiken die je al thuis hebt liggen. In dit artikel geven we enkele tips om je te helpen een eigen ruimte te creëren waar je elke dag kunt trainen. Doorbreek dus je routine en begin met thuis te trainen!

Dingen die je kunt gebruiken om je eigen thuisgym te maken

1. Een mat

Een mat om op te trainen

Je kunt je eigen thuisgym maken met zoiets simpels als een mat. Dit is een geweldig hulpmiddel, omdat je het kunt gebruiken om er bijvoorbeeld yoga op te beoefenen of oefeningen om je spieren te versterken.

Je kunt onder andere het volgende op een mat doen:

 • push-ups
 • sit-ups
 • yoga
 • oefeningen waarbij je op de grond moet gaan liggen
 • oefeningen om je buik,- rug,- en beenspieren te versterken

Het is belangrijk om iets te hebben om je rug te ondersteunen en niet je oefeningen direct op de grond te doen. Je kunt jezelf anders bezeren als je je lichaam te veel belast. Hier komt de mat dus om de hoek kijken!

2. Kies een geschikte ruimte

Je eigen thuisgym in de woonkamer

Een open ruimte is de beste plaats om je thuisgym te creëren. Je kunt je woonkamer, je slaapkamer of waar je ook genoeg ruimte hebt om te trainen kiezen. Als je stoelen of tafels hebt die in de weg staan, zet ze dan even aan de kant. Zo kun je namelijk trainen zonder dat je bang hoeft te zijn dat je jezelf pijn doet.

Je thuisgym zal je persoonlijke plek zijn. Pas het dus aan aan jouw smaak. Zo zorgt het ervoor dat je van je training zult genieten.

Bovendien is het hebben van vrijheid om te trainen de beste manier om aan lichaamsbeweging te doen. Je hebt misschien wel afleiding, zoals de tv of de bank. Probeer hier echter niet aan te denken en focus je gewoon op je training.

3. Zelfgemaakte gewichten voor je eigen thuisgym

Om je armen te verstevigen, kun je je eigen zelfgemaakte gewichten maken. Gewichten zijn namelijk erg belangrijk voor je training. Gewichtheffen helpt je biceps, triceps en borstspieren te versterken. Er zijn verschillende manieren om zelfgemaakte gewichten te maken.

 • Je kunt bijvoorbeeld grote lege water- of frisdrankflessen vullen met bonen of zand. Bevestig ze vervolgens aan een stok of stang.
 • Een andere optie is om twee blikjes te gebruiken. Vul ze met zand of cement en bevestig ze aan een metalen stang. Deze dumbbell zal zwaarder zijn, maar zal je helpen je uithoudingsvermogen te vergroten en sterkere armen te krijgen.

4. Kruk of stoel

Je kunt je eigen thuisgym al met een paar stoelen maken. Je hebt vast wel bankjes, krukken of stoelen in je huis. Deze zijn perfect voor oefeningen die ondersteuning vereisen.

Een optie bijvoorbeeld is om elleboog push-ups te doen terwijl je je handen laat rusten op een lage stoel of bankje. Deze oefening helpt je om armspieren op te bouwen.

Een bankje kan ook als ondersteuning dienen bij je step-oefeningen. Deze oefeningen zijn geweldig voor het versterken van je benen en je kuiten. Het effect ervan is vrijwel onmiddellijk.

 • Til gewoon één been op en dan je andere been.
 • Wissel steeds van been terwijl je om de beurt met je voet op het bankje stapt.

Probeer deze tips vandaag nog! Deze eenvoudige hulpmiddelen zullen je helpen om van elke ruimte je eigen thuisgym te maken. Op deze manier heb je geen excuus om niet te gaan trainen. Wel zul je nu tijd en gelegenheid hebben om aan je lichaam te wijden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Taber, C.B., Vigotsky, A., Nuckols, G. et al. Exercise-Induced Myofibrillar Hypertrophy is a Contributory Cause of Gains in Muscle Strength. Sports Med 49, 993–997 (2019). https://doi.org/10.1007/s40279-019-01107-8

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.