Hoe kun je huidirritatie voorkomen en bestrijden?
Huidirritatie is een veel voorkomend probleem dat mensen treft zelfs als ze geen gevoelige huid hebben. De huid is een dynamisch orgaan dat soms plotseling kan reageren op een prikkel die er eerder geen effect op had. Kou, hitte, vochtigheid, of gebrek aan vochtigheid, en vele andere factoren, kunnen de huid op elk moment irriteren. Lees verder om te leren hoe je huidirritatie kunt voorkomen.
We weten dat zweet, wrijving door kleding evenals langdurige blootstelling aan bepaalde stoffen huidirritatie kunnen veroorzaken. Al deze factoren kunnen leiden tot een prikkend of jeukend gevoel, dat in medische kringen ‘excoriatie‘ genoemd wordt.
Meestal uit huidirritatie zich als roodheid, ontsteking, en soms pijn en/ of jeuk. Dit ongemak is intenser bij wie een gevoelige of tere huid hebben. Het komt ook vaak voor dat de huid uitdroogt en haar barrièrefunctie verliest.
Huid en irritatie
Onze huid fungeert als een barrière tussen het menselijk lichaam en de externe omgeving. De huid bestaat uit drie lagen: epidermis, dermis en hypodermis. Alle drie werken ze samen om de functies van de huid uit te voeren. Deze functies zijn:
- Bescherming. Werkt als een beschermende barrière tegen o.a. trauma, gifstoffen, straling en micro-organismen.
- Gevoel. Het is het orgaan dat onze tastzin controleert.
- Biosynthese. Bij aanraking door zonlicht zet het sommige stoffen om in bijvoorbeeld vitamine D.
- Immuniteit. Kan immuunreacties opwekken.
- Homeostase. Het brengt de uitwisseling van stoffen met de omgeving in evenwicht en helpt de temperatuur te regelen.
Bij een niet-specifieke huiduitslag (Spaanse link) spreekt men meestal over huidirritatie. Niet-specifiek betekent dat ze niet altijd dezelfde oorzaken heeft en zich niet steeds op dezelfde manier manifesteert.
Klinisch bewijs toont echter aan dat het in principe roodheid en ontsteking veroorzaakt, en dat het bij zeldzame gelegenheden jeukt. Je moet huidirritatie niet verwarren met een allergische reactie.
Belangrijkste oorzaken van huidirritatie
Veel factoren en middelen kunnen huidirritatie veroorzaken. Enkele van de meest voorkomende oorzaken van huidirritatie zijn:
- Schoonmaakmiddelen. Sommige soorten zeep en wasmiddel veroorzaken irritatie bij mensen met een gevoelige huid.
- Cosmetica. Sommige toiletartikelen kunnen ook huidirritatie veroorzaken.
- Zon. Zonnestraling irriteert de huid en wanneer de huid beschadigd is, kan deze gevoeliger zijn voor andere irriterende stoffen.
- Zweet. Vochtigheid veroorzaakt door zweet kan de huid irriteren, vooral als het gepaard gaat met een of andere vorm van wrijving. Deze vorm van huidirritatie komt vaak voor op de voeten door schoeisel.
- Textiel of geweven materialen. Sommige synthetische vezels veroorzaken huidirritatie bij mensen die hier overgevoelig voor zijn.
- Xerosis cutis. Deze aandoening maakt de huid droger en zwakker, waardoor de kans groter is dat je last krijgt van huidirritatie. Je huid kan er ook jeukerig van worden, waardoor je gaat krabben en nog meer huidirritatie krijgt.
- Atopische dermatitis. Dit probleem maakt de huid beter doorlaatbaar voor irriterende stoffen, wat tot klachten leidt.
- Allergieën. Huidirritatie is een veel voorkomend symptoom van allergische reacties.
- Chemische stoffen.
Lees ook:
Wat is eczeem? Oorzaken en behandeling
Maatregelen om huidirritatie te voorkomen
Een goede hygiëne is van essentieel belang om huidirritatie te voorkomen. Als je een gevoelige huid hebt, kun je het beste een medicinale of neutrale zeep gebruiken. Hetzelfde geldt voor shampoo, douchegels en vergelijkbare producten. Het is belangrijk dat ze niet schuren en dat ze een laag delipiderend vermogen hebben.
Bovendien is het beter om te douchen in plaats van een bad te nemen. Daarnaast is je goed afdrogen even belangrijk als het douchen zelf. Gebruik hiervoor een katoenen handdoek en let erop dat je niet over je huid wrijft. In plaats daarvan moet je jezelf droogdeppen. Zo nodig kun je een föhn gebruiken (niet op de heetste stand!) om ervoor te zorgen dat er geen sporen van vocht achterblijven.
Vermijd strakke kleding, vooral als deze gemaakt is van synthetische stoffen. Je kunt het beste losse kleding dragen die gemaakt is van natuurlijke stoffen, zoals katoen.
Het is ook niet goed om plotseling van een warme omgeving naar een koude te gaan. Tot slot is het volgen van een gezond dieet en het in de gaten houden van je emoties en geestelijke gezondheid belangrijk. Al deze factoren kunnen helpen om je huid gezond te houden.
Andere interessante punten
We raden je ook de volgende maatregelen aan, vooral als je vaak last hebt van huidirritatie. Het zijn:
- Verzachtend en hydraterend masker. Het is het beste om tweemaal per week een masker op de huid aan te brengen. Ook kun je hiervoor het beste natuurlijke producten gebruiken.
- Deodorants en parfum. Deze moeten geschikt zijn voor de gevoelige huid.
- Thermaal water. Thermaal water is heel effectief om huidirritatie tegen te gaan.
- Gebruik zonnebrandcrème. Dit is essentieel en het is het beste als je zonnebrandcrème geschikt is voor de gevoelige huid.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Escalas-Taberner, J., González-Guerra, E., & Guerra-Tapia, A. (2011). La piel sensible: un síndrome complejo. Actas dermo-sifiliograficas, 102(8), 563-571.
- Moreno, R. A., Peiró, P. S., & Naturistas, M. (2000). Dermatitis Atópica Atopic dermatitis. MEDICINA NATURISTA.
- Enfermedades de la Piel. (1960). Archives of Dermatology. https://doi.org/10.1001/archderm.1960.03730030157032
- Clínica Mayo. Dermatitis. (2019). Recuperado el 19 de febrero de 2021. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/dermatitis-eczema/symptoms-causes/syc-20352380
- Health and Safety Executive. Structure and functions of the skin. Recuperado el 19 de febrero de 2021. https://www.hse.gov.uk/skin/professional/causes/structure.htm