Hoe kun je emotionele wonden genezen?

Het moeten voelen van emotionele wonden is een van de manieren waarop je jezelf leert kennen. Soms kan het heel moeilijk zijn, maar toch is het belangrijk dat je leert hoe je deze wonden kunt genezen, zodat je je toekomst optimistisch tegemoet kunt zien.
Hoe kun je emotionele wonden genezen?

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Hoe vaak ben je tot nu toe door iemand gekwetst? Je moet jezelf leren om over emotionele wonden heen te komen. Dit is echter ongelooflijk moeilijk. De pijn blijft namelijk lang aanwezig, je lijdt er te veel aan en soms blijft de pijn voor altijd bij je.

Sommige emotionele wonden gaan dieper dan andere. Sommige verdwijnen zonder sporen achter te laten, andere wonden laten echter een onmiskenbaar litteken achter dat nooit geheel geneest. Sommige wonden gaan nooit dicht… dat is wat je tenminste toe nu toe hebt geloofd.

Misschien denk je dat je leven vele malen beter zou zijn geweest als je nooit had hoeven lijden, als niemand je ooit had gekwetst. Wat je je echter niet realiseert, is dat deze ervaringen je helpen te leren in het leven. Dit zijn de gebeurtenissen die je transformeren, die ervoor zorgen dat je groeit als persoon.

Alles wat je meemaakt, zowel de positieve als de negatieve ervaringen, laten hun stempel achter. De slechte ervaringen zijn echter de ervaringen die je zo diep gekwetst hebben.

Vandaag willen we het daarom hebben over hoe je emotionele wonden het beste kunt genezen, zodat je ervan kunt leren en de wonden begint te zien als ervaringen waardoor je meer over jezelf en het leven te weten kunt komen.

Gebroken Hart

Verzorg je emotionele wonden zodat ze goed kunnen genezen

Emotionele wonden zijn soms zelfs erger dan hun lichamelijke tegenhanger, dus moeten ze op dezelfde wijze behandeld worden. Jazeker, de stappen die je moet ondergaan om emotionele wonden te genezen zijn soortgelijk aan de stappen die je onderneemt wanneer je jezelf bijvoorbeeld gesneden of gestoten hebt.

Door te weigeren om de situatie op deze manier te bekijken, kan dit ervoor zorgen dat je je pijn negeert en je dus niet naar je wond omkijkt tot deze uiteindelijk ontstoken raakt. De wond geneest niet vanzelf en bezorgt je uiteindelijk alleen maar meer pijn en misschien wel spijt.

Daarom willen we ons richten op de stappen die iedereen moet ondernemen om hun emotionele wonden te genezen.

1. Waar zit je wond?

Allereerst is het belangrijk om te weten waar je pijn hebt, om de bron van je pijn te herkennen. In plaats van de andere kant op te kijken, moet je diep in jezelf keren en hulp zoeken als je dit nodig hebt!

Het kan zijn dat je zelf niet in staat bent om de wond te herkennen en je hierbij hulp van buitenaf nodig hebt. Wees niet bang om je kwetsbaar op te stellen en probeer je vooral niet te schamen! Zodra je de wond eenmaal hebt erkent en weet hoe hij is ontstaan, kun je verder gaan met het genezingsproces.

2. Onderzoek hoe ernstig je wond is

Elke keer dat je een wond hebt, is het belangrijk om te weten hoe ernstig de wond is, als hij überbaupt ernstig is. In sommige gevallen kan de wond meer pijn veroorzaken dan je in eerste instantie doorhebt, terwijl de pijn in andere gevallen vrijwel geheel tussen je oren zit.

Nu je goed weet waar je wond zit en hoe ernstig de wond is, kun je gaan bedenken wat de beste manier zal zijn om de wond te behandelen. Negeer de wond niet – je moet hem gericht aanpakken.

3. Tijd om te genezen

Dit is het pijnlijkste gedeelte van het proces. Denk aan dat branderige gevoel dat je krijgt wanneer je een diepe snee schoonmaakt met alcohol of waterstofperoxide. Hetzelfde geldt namelijk voor het genezen van emotionele wonden.

Emotionele Wonden

Je moeten door blijven gaan, wat er ook gebeurt. Op een gegeven moment zul je namelijk op een keerpunt aankomen, waar je kracht op de proef wordt gesteld. Soms moet je simpelweg je ogen opendoen en de realiteit onder ogen zien. In andere gevallen zul je worden gedwongen om een oplossing te vinden voor een onaangenaam probleem. En nog enkele andere mogelijkheden zijn dat je moet inzien dat je verloren hebt en dat je van de situatie moeten weglopen of dat je simpelweg gewoon moet rouwen.

4. Sta toe dat de wond geneest

Afhankelijk van de ernst van je verdriet kan het lange tijd duren voordat de wond geheel geneest. Je weet zelf natuurlijk ook wel dat dit niet van de ene op de andere dag zal zijn. Gun jezelf dus de tijd.

De pijn is normaal; het zal moeilijk zijn. Onthoud echter dat het leven doorgaat en dat er nog genoeg mooie dingen te zien en beleven zijn. Laat negativiteit je visie niet kleuren. Je kunt emotionele wonden helen terwijl je uitkijkt naar de toekomst en niet vergeet hoe je moet lachen.

“Alle wonden in de ziel, ongeacht hoe diep ze lijken – tijd, de grote troost, zal ze helen.”

Cristoph Martin Wieland

Pijn

Schaam je niet voor je wonden, iedereen is namelijk weleens gekwetst in zijn leven. De problemen ontstaan echter wanneer je je wond negeert, wanneer je denkt dat afleiding en tijd het enige is dat je nodig hebt om jezelf te genezen.

En tot slot…

Het is inderdaad zo dat tijd en afleiding kunnen helpen. Dat zal echter alleen zo zijn wanneer je daarnaast je wond en de oorzaak van je wond hebt erkend en geobserveerd en goed hebt gekeken naar hoe je je wond kunt genezen. Bovendien is het niet een kwestie van je wond snel dichten en vervolgens weglopen. Om het genezingsproces goed te voltooien moet je elke wond de tijd geven die hij nodig heeft om langzaam aan het punt te bereiken waarop hij geen pijn meer doet.

Emotionele wonden leren genezen is wel belangrijker is dan alle andere aangeleerde processen. De wonden leren je dat je de angst en de pijn die ze veroorzaken kunt overkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ricciardi, E., Rota, G., Sani, L., Gentili, C., Gaglianese, A., Guazzelli, M., & Pietrini, P. (2013). How the brain heals emotional wounds: the functional neuroanatomy of forgiveness. Frontiers in human neuroscience, 7, 839.
  • Benner, D. G. (2016). Healing emotional wounds. Wipf and Stock Publishers.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.