Hoe kan je thuis fruit drogen?

Bananen, aardbeien, appels, perziken, kiwi's, mango's, vijgen en pruimen. Je kunt al deze vruchten thuis drogen om er heerlijke en voedzame snacks van te maken. Ben je klaar om het zelf te proberen?
Hoe kan je thuis fruit drogen?
Anna Vilarrasa

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Anna Vilarrasa.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Thuis fruit drogen heeft veel voordelen. Gedroogd fruit levert veel van de vitaminen, mineralen en vezels die aanwezig zijn in vers fruit, maar in meer geconcentreerde hoeveelheden. Door het elimineren van het water is gedroogd fruit een hoog energetisch voedsel en een ideale optie om snoep te vervangen. Dus, waarom zou je thuis geen gedroogd fruit maken?

Dankzij hun kleine formaat en gewicht kunnen gedehydrateerde vruchten overal mee naartoe worden genomen, waardoor ze een aanbevolen keuze zijn als ontbijt, tussendoortje of energieboost. Bovendien kunnen ze alleen worden gegeten, maar je kunt ze ook toevoegen aan tal van recepten, zoals:

 • granola
 • salades
 • yoghurt

Ze kunnen ook worden gebruikt om desserts en zelfgemaakte taarten en gebakjes te zoeten. Tegenwoordig zijn veel variëteiten verkrijgbaar in voorverpakte vorm. Soms zijn ze echter duur of bevatten ze extra ingrediënten, zoals:

 • suiker
 • olie
 • sulfieten
 • bewaarmiddelen

Dus als je ze regelmatig wilt eten, is het een goed idee om het hele proces thuis te doen. Het is eenvoudig en geschikt voor alle niveaus van kookervaring. Bovendien zul je in staat zijn om de kwaliteit van de ingrediënten te controleren. Daarnaast is het een ideale activiteit om samen met je kinderen te doen.

Waar je op moet letten voordat je begint

Vers geplukte aardbeien in een mandje

Bij het maken van zelfgemaakte conserven hangt het resultaat af van veel variabelen, naast de gebruikte ingrediënten en het uitvoeren van alle stappen. Als je thuis fruit gaat drogen, houd dan rekening met enkele van de overwegingen die we hieronder zullen toelichten.

Het soort fruit

Veel soorten fruit kunnen worden gedroogd. Elke soort heeft echter zijn eigen voorwaarden voor het proces, want sommige bevatten meer water dan andere en hebben meer tijd nodig om te drogen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij aardbeien en alle soorten bessen.

Daarom is het het beste om in batches te werken en elk soort fruit apart te drogen. Als er niet genoeg tijd is of als je alles in één keer wilt doen, hoef je alleen maar wat alerter te zijn en degenen die eerder drogen eruit te halen.

Grootte

De afmeting van het fruit bepaalt de benodigde tijd en de uiteindelijke textuur. Hoe dunner ze gesneden zijn, hoe sneller ze drogen en hoe knapperiger ze zullen zijn.

Tijd

Zoals we al hebben gezegd, is het drogen van fruit niet ingewikkeld, maar het kost wel wat tijd. Ongeacht het systeem dat je kiest om het te doen en de temperatuur die je toepast geldt: hoe meer uren er voorbij gaan, hoe meer water ze verliezen.

Temperatuur

Werken met hogere temperaturen verkort de tijd van het hele proces aanzienlijk, maar verhoogt ook het risico op het roosteren, koken of verbranden van het fruit. Dit is echter niet het resultaat waarnaar je op zoek bent met het drogen van fruit. Bovendien is het verlies van bepaalde vitaminen ook groter.

Prijs

Soms kan de marktprijs van gedroogde vruchten wat hoog zijn. Als je ze regelmatig wilt eten, kan het wekelijks een behoorlijke uitgave betekenen als je gedroogd koopt.

Het voordeel van het zelf maken van conserven is dat de uiteindelijke kosten van het hele proces lager zijn. Veel van het succes hangt af van de grondstof, dus we raden je aan vers kwaliteitsfruit te kiezen.

Beschikbare methoden om thuis fruit te drogen

Gezonde groenten en fruit op de uiteinden van vorken

Het drogen van voedsel is een van de oudste en meest gebruikte conserveringsmethoden. Het kan worden gedaan door middel van processen die respectvol zijn voor het oorspronkelijke voedsel en met een eindresultaat dat zijn oorspronkelijke vorm, kleur en smaak behoudt.

Tegenwoordig zijn de procedures sterk verbeterd, maar sommige van de technieken zijn makkelijk thuis uit te voeren. Er is geen groot keukengerei of specifieke apparatuur nodig, maar een beetje geduld is wel vereist.

In de oven gedroogd fruit

Om in de oven te drogen, leg je de vruchten op dezelfde bakplaten die je ook voor andere baksels gebruikt. Het is erg handig om deze met papier te bekleden, zodat je het fruit er later gemakkelijker af kunt halen.

 • Om te beginnen was je de vruchten goed, waarbij je erop let dat je ze niet breekt.
 • Verwijder vervolgens de zaden indien nodig, net als de pitten en de steeltjes.
 • Snijd ze in stukken of plakken van gelijke grootte en leg ze op de bakplaat, met een beetje ruimte ertussen.
 • Verwarm de oven op 40 tot 60 graden Celsius. Plaats de bakplaat in de oven.

Als het apparaat een heteluchtoven heeft, kun je die stand het beste gebruiken om voor luchtcirculatie te zorgen. Open anders de deur van tijd tot tijd om vocht te verwijderen.

De tijd die ongeveer nodig is om een goed resultaat te bereiken ligt tussen de 6 en 10 uur. Dit hangt echter sterk af van het soort fruit, het formaat en de uiteindelijke textuur die je wilt bereiken.

Fruit drogen in een magnetron

Dit is de snelste methode en is ideaal als je haast hebt en fruit wilt drogen. Het vereist wel meer aandacht, want er is ook een groter risico dat het fruit verbrandt.

 • Net als bij het vorige proces moet je het gewenste fruit selecteren, wassen en drogen.
 • Snijd het doormidden of in dunne plakjes als het om grotere stukken gaat.
 • Leg ze in een magnetronbestendige schaal.
 • Spreid het fruit uit om te voorkomen dat het te vol wordt.
 • Zorg er ook voor dat je geen verschillende soorten fruit mengt. Het is veel beter om ze in aparte batches te maken.

Programmeer een tijd van ongeveer 30 tot 45 minuten op de ontdooistand. Op die manier is het makkelijker om aanbranden te voorkomen. Maar vergeet niet om waakzaam te zijn en regelmatig te kijken.

Fruit drogen in de zon

Dit is de oudste manier om fruit te drogen en levert een zeer lekker resultaat op. De controle over het eindresultaat is echter ingewikkeld, omdat het sterk afhangt van de klimatologische omstandigheden.

 • Hiervoor moet je het fruit voorbereiden en het boven op een bakplaat of iets dergelijks leggen.
 • Bedek het met een fijn muskietennet of een gaasdoek om contact met insecten en andere dieren te vermijden.
 • Zet het dan op een plaats op het balkon, terras of binnenplaats waar het direct zonlicht krijgt en goed geventileerd wordt.

De ideale temperatuur is ongeveer 30 graden, en je moet de vruchten om de 12 uur draaien. In dit geval kan het 2 tot 5 dagen duren om te drogen. ‘s Nachts is het raadzaam het fruit binnen te zetten.

Hoe kun je gedroogd fruit bewaren?

Gedroogde vijgen

Het droogproces is een manier om de houdbaarheid van vers fruit te verlengen. Zodra het proces is voltooid en het fruit goed wordt bewaard, kan het in gedroogde staat weken of maanden bewaard worden. Hiertoe heeft het National Center for Home Food Preservation de volgende aanbevelingen opgesteld:

 • Voor het inpakken is het essentieel om het fruit volledig te laten afkoelen. Vruchten die nog warm zijn, geven vocht af en dit bevordert het ontstaan van schimmel.
 • Verpak het gedroogde fruit in schone, droge potten. De meest geschikte verpakkingen zijn glazen potten, plastic potten, of diepvrieszakjes met ritssluiting. Een andere goede optie is om het vacuüm te verpakken.
 • Vul de potjes goed met de vruchten, maar zonder ze te pletten. Als de hoeveelheden groot zijn, verdient het de voorkeur de vruchten over verschillende afzonderlijke potjes te verdelen. Denk eraan dat lucht en vochtigheid de inhoud kunnen laten bederven als de bakjes regelmatig worden geopend.
 • Bewaar ze op een droge, donkere en koele plaats. Onder deze omstandigheden varieert de houdbaarheid tussen 4 maanden en 1 jaar.
 • Controleer af en toe of het gedroogde voedsel vochtig is. In dat geval kunnen levensmiddelen in goede staat opnieuw worden gedroogd. Als ze beschimmeld lijken, kun je ze beter weggooien.

Belangrijkste punten om fruit succesvol te drogen

Thuis fruit drogen is makkelijk en je krijgt een betaalbaar kwaliteitsproduct. Het is niet alleen lekker, maar ook gezond en het geeft je energieniveau een boost. Het is echter belangrijk om te onthouden dat ze niet de aanbevolen dagelijkse porties fruit vervangen.

Voordat je begint, moet je het fruit wassen, drogen en op dezelfde grootte snijden (in tweeën of in plakjes). Sommige vruchten, zoals peren of appels, kunnen tijdens het drogen donkerder worden. Om dit te voorkomen, kun je ze met een beetje citroensap besprenkelen.

Het is van essentieel belang dat je ze niet vergeet en ze van tijd tot tijd in het oog houdt om te voorkomen dat ze verbranden. Als ze niet gelijkmatig drogen, draai ze dan af en toe om.

Met de genoemde methoden kun je thuis zonder problemen gedroogde vruchten opmaken. Als je ze echter zo lekker vindt dat ze deel uitmaken van je dagelijkse voeding, kan het een goed idee zijn om te investeren in een speciaal apparaat om thuis te drogen.

Vergeet ten slotte niet dat het eindresultaat een kwestie is van tijd, vochtigheid en temperatuur. In het begin kan het mislukken, maar laat je niet ontmoedigen! Met een beetje geduld en beheersing van de techniek, zul je snel succes hebben.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • National Center for Home Food Preservation. Drying. Packaging and storing dried foods.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.