Hoe ischias en lage rugpijn behandelen?
Er zijn twee vergelijkbare aandoeningen die rugpijn en een gebrek aan mobiliteit in de wervelkolom veroorzaken. Steeds meer mensen hebben hier last van. Maar al te vaak is de oorzaak een blessure of het lang zitten zonder bewegen.
In het volgende artikel kom je meer te weten over hoe je ischias en lage rugpijn moet behandelen.
Ischias: wat je moet weten
Irritatie van de ischiaszenuw, beter bekend als ischias, veroorzaak pijn in de lage rug. Vervolgens spreidt deze pijn zich verder uit langs de achterkant van de benen en kan zelfs tot aan de tenen gaan.
Het is één van de meest voorkomende problemen bij volwassenen en meer specifiek bij mannen van middelbare leeftijd die sedentaire carrières gehad hebben. De pijn kan dagen, weken en zelfs jaren aanhouden en beperkt in grote mate de bewegingsruimte.
Ischias ontstaat wanneer de ischiaszenuw onder druk komt te staan door een verkeerde beweging, het heffen van zware voorwerpen of simpelweg door de wervelkolom gedurende lange tijd in dezelfde positie te houden. De oorsprong van de zenuw ligt in het ruggemerg en gaat via de wervels naar buiten. Hij loopt vervolgens langs de achterkant van het been naar de buitenkant van de voeten.
De meest voorkomende oorzaken van ischias zijn:
- Hernia van de tussenwervelschijf
- Vernauwing van het lumbale kanaal
- Piriformis-syndroom
- Breuken
- Tumoren
- Ziekte van Paget
- Zwangerschap
Enkele van de mogelijke symptomen zijn:
- Pijn die varieert in intensiteit bij het bewegen.
- Onmogelijkheid om vrij te bewegen. Voorbeelden zijn: moeite om uit bed te komen, schoenen te strikken of zaken van de grond op te heffen.
- Veranderingen in de sensitiviteit van de huid.
- Spierzwakte.
- Verminderde reflexen.
- Kreupel wandelen.
Lage rugpijn: wat je moet weten
De meerderheid van de mensen heeft ooit wel eens last gehad van lage rugpijn. Men noemt het ook wel eens lumbale pijn, aangezien de pijn zich in de zogenaamde lumbale regio van de wervelzuil voordoet, tussen de ribben en het bekken.
Het is de meest voorkomende oorzaak van invaliditeit bij mensen tussen 20 en 45 jaar oud en neemt toe in intensiteit bij een hogere leeftijd. De wervelkolom is opgebouwd uit verschillende beenderen (wervels), die van elkaar gescheiden worden door tussenwervelschijven, die de beweging verzachten. De wervels zijn ook bedekt met een dunne laag kraakbeen en worden door spieren en ligamenten op hun plaats gehouden.
De lumbale regio is het onderste deel van de wervelkolom en bestaat uit vijf wervels, die het bovenste deel van het lichaam verbinden met het bekken en de benen. Het laat ons toe te bewegen, draaien, bukken, leunen en geeft ons de kracht om recht te staan, te wandelen en te rennen. Wanneer je echter last hebt van lage rugpijn, zullen al deze bewegingen pijnlijk zijn.
Er zijn twee types lage rugpijn: specifieke en niet-specifieke. Bij specifieke lage rugpijn is de oorzaak van de pijn bekend. Dit geldt voor 20% van de gevallen.
Zaken die de pijn kunnen veroorzaken zijn osteoartritis (degeneratieve artritis), osteoporose, discushernia en spinaalstenose. In 80% van de gevallen spreken we echter over niet-specifieke lage rugpijn, wat betekent dat de precieze oorzaak niet bekend is. Factoren die de pijn kunnen veroorzaken zijn het heffen van zware gewichten, stress, een slechte houding, psychologische factoren etc.
Een andere classificatie van lage rugpijn is gebaseerd op hoe lang de pijn aanhoudt: acuut (minder dan 7 dagen), subacuut (7 dagen tot 7 weken) en chronisch (langer dan 7 weken).
Hoe kan ik ischias en lage rugpijn behandelen?
Volgens traditionele Chinese geneeskunde tasten ischias en lage rugpijn ook de nieren en de blaas aan en zijn ze het gevolg van de overmatige consumptie van vlees, pikante voeding, alcohol etc. Er is ook een psychologische theorie die lage rugpijn als gevolg van onopgeloste emotionele problemen ziet (verlies van baan, scheiding, armoede etc.)
Naast het bepalen van de oorzaak in je rug en benen, is het ook goed dat je enkele behandelingen en oplossingen voor het probleem kent. De meest natuurlijke en effectieve zijn:
Massages
Meng gelijke hoeveelheden amandelolie of essentiële olie van hypericum en extract van arnica of rozemarijn in een kom. Masseer dit mengsel van je voeten, over je benen, tot je lage rug. Het zal het lichaam ontspannen en opwarmen.
Om het nog effectiever te maken, kan je de massage over het hele lichaam voortzetten (focus op schouders en nek).
Therapie
In het geval dat de pijn veroorzaakt wordt door emotionele of psychologische problemen, raadpleeg dan een therapeut. Hierdoor zal de pijn afnemen, want de patiënt zal kunnen praten over zijn of haar problemen, trauma’s en angsten.
Oefeningen
Bepaalde oefeningen zoals yoga, tai chi, zwemmen, pilates of water-aerobics kunnen lage rugpijn helpen verbeteren. Het is aangeraden de oefeningen te doen totdat je lichaam moe begint te worden. Forceer je dus niet al te veel en vergeet ook niet op te warmen en te stretchen.
Blijf actief
Vermijd al te veel te slapen of te lang in dezelfde positie te zitten. Wanneer je op het werk bent, is het bijvoorbeeld aangeraden af en toe recht te staan en even te wandelen.
Warmte toepassen
Als je niemand ter beschikking hebt die je een massage kan geven of wanneer je het geld niet hebt om een therapeut te betalen, kan je ook een elektrisch hittekussen gedurende een half uur op de pijnlijke plaats aanbrengen terwijl je televisie kijkt, leest of telefoneert.
We hopen dat je genoten hebt van dit artikel over hoe je ischias en lage rugpijn moet behandelen!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Tobón-Marulanda, F. Á., Vallejo-Maya, J., & Toro-Cortés, L. M. (2011). Lesión del nervio ciático: aproximación médico legal. CES Medicina, 25(1), 65-78. https://www.redalyc.org/pdf/2611/261119568007.pdf
- Gelabert-González, M., Serramito-García, R., Aran-Echabe, E., & García-Allut, A. (2007). Resolución espontánea de hernia de disco lumbar. Neurocirugía, 18(2), 138-140. http://scielo.isciii.es/pdf/neuro/v18n2/caso6.pdf
- Verbiest, H. (1980). Stenosis of the lumbar vertebral canal and sciatica. Neurosurgical review, 3(1), 75-89. https://link.springer.com/article/10.1007/BF01644422
- Muñoz Chiamil, S. (2004). Síndrome piriforme: Una controvertida neuropatía por atrapamiento. Rev. Méd. Clín. Condes, 15(2), 58-60. http://bases.bireme.br/cgi-bin/wxislind.exe/iah/online/?IsisScript=iah/iah.xis&src=google&base=ADOLEC&lang=p&nextAction=lnk&exprSearch=401540&indexSearch=ID
- JA, C. C., Del Pino Montes, J., Comella, F. L., JE, B. G., Pérez, G., & Medrano Le Quément, C. (2006). Enfermedad ósea de Paget. https://svreumatologia.com/wp-content/uploads/2013/10/Cap-41-Enfermedad-osea-de-Paget.pdf
- Maslo, P. (2001). Las dolencias de espalda: hernia, lumbago, ciática, tortícoles. Editorial Paidotribo.
- Covarrubias-Gómez, A. (2010). Lumbalgia: un problema de salud pública. Revista mexicana de anestesiología, 33(S1), 106-109. https://www.medigraphic.com/pdfs/rma/cma-2010/cmas101y.pdf
- Truyols Taberner, M., Medinas Amorós, M., Perez Pareja, J., Palmer Pol, A., & Sesé Abad, A. (2010). Emociones negativas en pacientes con lumbalgia crónica. Clínica y Salud, 21(2), 123-140. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1130-52742010000200002
- Furlan, A., Brosseau, L., Imamura, M., & Irvin, E. (2008). Masaje para el dolor lumbar. De La Biblioteca Cochrane Plus. https://www.researchgate.net/profile/Andrea_Furlan2/publication/228391475_Masaje_para_el_dolor_lumbar/links/0c9605349e2855f261000000/Masaje-para-el-dolor-lumbar.pdf
- Hernández, G. A., & Zamora Salas, J. D. (2017). Ejercicio físico como tratamiento en el manejo de lumbalgia. Revista de Salud Pública, 19, 123-128. https://www.scielosp.org/article/rsap/2017.v19n1/123-128/