Hoe het beste een gewoonte te vormen
Veel mensen weten niet hoe ze een gewoonte moeten vormen. Hoewel je misschien je gezondheid wilde verbeteren, een carrièredoel wilde bereiken en een andere taal wilde leren, heb je ze waarschijnlijk nooit bereikt.
Gewoontes zijn belangrijk om alle dingen te bereiken die je wenst. Het probleem is echter dat je onder andere excuses hebt gemaakt als ‘ik heb geen tijd’, ‘ik heb geen motivatie’ of ‘ik voel me nog niet voorbereid’.
Wat is een gewoonte?
Zoals we hierboven al vermeldden, zijn gewoontes erg belangrijk, omdat ze succes kunnen garanderen en je kunnen oriënteren op het bereiken van de doelen die je wilt. Sommige onderzoeken bevestigen dat een gewoonte (Spaanse link):
“Het vermogen van mensen om zichzelf anders in te richten dan de natuur.”
Ze wijzen er bovendien op dat:
“In de psychologie is een gewoonte een handeling die door ervaring is opgedaan en regelmatig en automatisch wordt uitgevoerd.”
Een gewoonte vormen is niet altijd gemakkelijk. Het is echter essentieel om dit te doen om te bereiken wat je wilt bereiken en smoesjes te overwinnen. Het is noodzakelijk om onderscheid te maken tussen gewoonten en gebruiken, aangezien deze termen niet naar hetzelfde verwijzen.
In die zin, hoewel een gewoonte de herhaling is van handelingen die niet per se vrijwillig of bewust hoeven te zijn, houden gewoonten wel de besluitvorming in van degene die besluit ze te leren.
Met andere woorden, gewoonten worden naar keuze verworven en worden dus bewust gedaan. De huidige theorieën benadrukken (Engelse link) daarom dat gewoonten…
“… geautomatiseerde reacties op basis van context zijn.”
De laatste definitie houdt in dat mensen gewoonten leren door middel van een proces waarin het geheugen een cruciale rol speelt, door middel van associatief leren.
Misschien ook interessant om te lezen:
10 succesvolle mensen die zich niet lieten tegenhouden
Hoe een gewoonte te vormen
Het is noemenswaardig dat, volgens sommige experts, wanneer mensen gewoonten van de familie-eenheid verwerven, het waarschijnlijker is dat ze die de rest van hun leven zullen blijven doen. Kinderen beginnen in sommige gevallen met gezonde gewoonten door het gedrag van ouderen om hen heen te imiteren.
Aangezien mensen gewoontes aanleren, is het mogelijk om er op elk moment eentje te leren. Hieronder geven we enkele tips die je bij het vormen van een gewoonte kunnen helpen.
1. Bedenk iets dat je wilt bereiken
Bij meer dan één gelegenheid heb je misschien een aspect van je leven willen verbeteren, zoals gezond eten, met verslavingen stoppen of eerder met je routine beginnen.
Om een gewoonte te vormen, is het handig om te verduidelijken wat je wilt verbeteren. Vanaf daar kun je geleidelijk met het aanbrengen van wijzigingen beginnen, totdat het gewoontes worden.
2. Begin met het nemen van de eerste stap
Je hoeft niet op één dag grote veranderingen aan te brengen. Als het bijvoorbeeld je doel is om elke ochtend te gaan joggen, jog je de eerste dag vijf of tien minuten. Overbelast jezelf niet. Je zult je doel geleidelijk bereiken.
3. Plan je gewoontes goed
Doe het niet op een vage manier. In plaats van bijvoorbeeld ‘Ik jog morgen’ te zeggen, moet je zeggen ‘Morgen word ik om 6 uur wakker en ga ik vijf minuten joggen’. Wees specifiek als het om plannen van gewoonten gaat.
4. Ontwerp een plan
Onthoud dat wanneer je een gewoonte wilt vormen, er een aantal excuses in je opkomen die ervoor zorgen dat je terug wilt keren naar je eerdere gedrag, zoals:
- “Het maakt niet uit of ik het vandaag wel of niet doe.”
- “Ik doe het later wel.”
- “Ik voel me te lui vandaag.”
Om dit te voorkomen, moet je een plan ontwerpen en alles klaar hebben staan wanneer excuses je geest binnendringen. Als je bijvoorbeeld wilt genieten van de voordelen van meditatie, dan kun je de mat de dag ervoor voorbereiden en de kamer klaar laten staan.
Als je wilt gaan joggen, zorg dan dat je je sportkleding de avond ervoor klaar legt. Zet indien nodig je telefoon uit en vermijd afleiding, zodat je je meer kunt concentreren.
Misschien ook interessant om te lezen:
Vijf mindfulnessoefeningen voor angstgevoelens
5. Stel alarmen in op je telefoon
Het instellen van alarmen op je telefoon kan een nuttige herinnering zijn aan de gewoonten die je wilt vormen. Deze alarmen moeten een specifieke taak bevatten. Als het alarm om 6 uur gaat, zorg er dan voor dat het je laat weten dat het tijd is om te gaan joggen.
Je kunt op bepaalde strategische punten van je huis, zoals op spiegels of de eetkamer, wat aantekeningen achterlaten om je aan de taken te herinneren.
6. Houd aantekeningen bij en observeer
Als je je plan hebt opgesteld en je een nieuwe gewoonte leert,dan zul je zien hoe goed het voelt en ook wat je zelf hebt bereikt. Hierdoor blijft je motivatie hoog.
Conclusie
Bedenk dat het vervangen van oude gewoonten of het eenvoudig verwerven van nieuwe gewoonten begint met het veranderen van enkele beperkende overtuigingen. Sommige mensen belemmeren zichzelf door dingen te denken en te zeggen zoals “dit is gewoon hoe ik ben.”
Deze overtuiging is zeer beperkend en kan je ervan weerhouden om grote doelen te bereiken. Misschien moet je je overtuigingssysteem maar eens gaan controleren.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Suhail Velazquez Cortes. (2009). Hábitos y estilos de vida saludable. Programa Institucional Actividades de Educación Para Una Vida Saludables.
- Vidal, G. (1988). Promoción de la salud. Acta Psiquiatrica y Psicologica de America Latina. https://doi.org/10.1016/b978-84-458-2404-7.00001-5
- Arlinghaus, K. R., & Johnston, C. A. (2018). The Importance of Creating Habits and Routine. American Journal of Lifestyle Medicine, 13(2), 142–144. https://doi.org/10.1177/1559827618818044
- David T. Neal, Wendy Wood, and Jeffrey M. Quinn. 2006. Habits—A Repeat Performance. CURRENT DIRECTIONS IN PSYCHOLOGICAL SCIENCE. http://web.archive.org/web/20110526144503/http:/dornsife.usc.edu/wendywood/research/documents/Neal.Wood.Quinn.2006.pdf
- Eppinger Ben, Walter Maik, Heekeren Hauke, Li Shu-Chen. 2013.
Of goals and habits: age-related and individual differences in goal-directed decision-making.
Frontiers in Neuroscience. https://www.frontiersin.org/article/10.3389/fnins.2013.00253