Hoe helpt schoonmaken bij het verminderen van stress?

Schoonmaken kan stress verminderen. De impact van schone en opgeruimde ruimtes op de geestelijke gezondheid is zelfs een onderwerp van studie geworden. Rommel wordt op zijn beurt weer in verband gebracht met verwarring en spanning
Hoe helpt schoonmaken bij het verminderen van stress?
Maria Fatima Seppi Vinuales

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Maria Fatima Seppi Vinuales.

Laatste update: 12 mei, 2023

Wist je dat schoonmaken stress kan verminderen? Stel je eens voor: je komt thuis, ziet kruimels van het ontbijt op tafel liggen, dan wil je op bed gaan liggen en je kunt geen plek vinden omdat de kleren die je aan zou trekken bij de kleren van gisteren liggen. Dan wil je wat e-mails beantwoorden, maar er liggen zoveel papieren op je bureau dat je niet eens je computer kunt uitzetten. Wat een ellende!

En hoewel we er zelden bij stilstaan, heeft chaos  in huis een negatieve invloed op andere gebieden van het leven, vooral op emotioneel niveau. Wat zijn de gevolgen ervan? Hoe kun je het verbeteren? Hier zijn de details.

De gevolgen van rommel voor je geest

Hoe vaak heb je tijd verspild met het zoeken naar iets waarvan je dacht dat het op een plek lag en het was het niet? Wat was het gevoel? Frustratie, boosheid, angst? Het moet je zeker een keer, of meerdere keren, zijn overkomen. Het gebrek aan netheid en opgeruimdheid heeft echter deze effecten. Laten we er een paar bekijken.

 • Angst: het veroorzaakt namelijk ook een gevoel van controleverlies.
 • Verminderde concentratie: dit gebeurt omdat de hersenen voortdurend veel prikkels ontvangen bij overbelaste plaatsen. Dit resulteert in een onvermogen om zich te concentreren.
 • Moeite met ontspannen of slapen: in verband met het vorige punt vindt de geest ook geen ruimte om te rusten. Zo eindigt een ruimte vol spullen vaak met ons te overweldigen en ons te herinneren aan alles wat nog op onze to-do lijstjes staat.
 • Verspilling: slechte organisatie leidt ook tot verspilling. Bijvoorbeeld, het vinden van verlopen blikken voedsel omdat ze onderop alles waren blijven liggen, leidt tot voedselverspilling.
 • Onnodige ophoping: we moeten ook nadenken over onze onnodige gehechtheid aan bepaalde voorwerpen. Vaak gooien we dingen niet weg, doneren ze, of recyclen ze als we ze eigenlijk zouden moeten gebruiken. Ophoping is niet gezond.
 • Relatieproblemen: rommel tast ook het samenleven en interpersoonlijke relaties aan. Leven in een schoon en opgeruimd huis maakt het leven voor alle bewoners gemakkelijker.
Aanrecht vol vuile vaat
Rommel in huis heeft mentale en emotionele gevolgen. Het kan prestaties verminderen en stress uitlokken.

Hoe schoonmaken helpt om stress te verminderen

Je kent de effecten al. Laten we nu eens kijken hoe schoonmaken je kan helpen stress te verminderen.

 • Als je je spullen op orde hebt, kun je ze gemakkelijker vinden om te gebruiken als je ze nodig hebt. Zo zul je je tijd beter kunnen beheren.
 • Schoonmaken helpt je ook om een gevoel van controle te krijgen, wat stress vermindert.
 • Een ander voordeel heeft te maken met het gevoel van voldoening, van aan een taak beginnen en die kunnen afmaken, vooral met een positief resultaat dat betrekking heeft op meer welzijn en plezier in je huis.
 • Je spullen bij de hand hebben zal je ook helpen je verbruik te verminderen. Veel mensen kopen uiteindelijk iets wat ze denken nodig te hebben, maar al ergens thuis hadden liggen.
 • Je concentratie en productiviteit zullen gaan verbeteren.

De psychologie achter netheid

Gezondheidszorg in het algemeen – en geestelijke gezondheid in het bijzonder – heeft veel te maken met de omstandigheden van de omgeving waarin iemand leeft. Zo genereren rommelige plaatsen een gevoel van overweldigd zijn, ongemak en onbehagen.

Daarom zijn er veel aanbevelingen als het gaat om het verzorgen van je ruimtes. Sommige takken van de psychologie hebben zelfs voorgesteld om zich te richten op schoonmaken met mindfulness, dat is de beoefening van mindfulness in het huidige moment (hier en nu).

Op deze manier, door zich te concentreren op een precieze en specifieke taak, vermindert de persoon angst en negatieve of angstige gedachten over de toekomst. Dit heeft natuurlijk een positief effect doordat hun stemming verbetert.

5 tips om schoonmaken bij het verminderen van stress te laten helpen

Schoonmaken zien als een verplichting is een manier om jezelf voor te bereiden op het negatieve. Als het echter de bedoeling is om rommel te elimineren, begin dan met het invoeren van regelmatiger schoonmaakroutines. Hoe kun je dan profiteren van deze taken om stress te verminderen?

 1. Probeer een dag te kiezen om het te doen, afstemmend met de rest van de mensen in het huishouden als je met iemand samenwoont. Het is belangrijk dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt en dat het niet alleen een individueel iets wordt.
 2. Plan geen onmogelijke taak of offer andere plannen op alleen om schoon te maken. Als zaterdag een rustdag is, plan dan niet om vroeg op te staan alleen om schoon te maken. Probeer de dag ontspannen te beginnen, met een goed ontbijt, en neem dan deze huishoudelijke taak op.
 3. Denk eraan dat het iets moeilijks of onaangenaams moet zijn. Je kunt tijdens het schoonmaken onze favoriete afspeellijst of wat dan ook afspelen, zodat het vermakelijker wordt.
 4. Zet de ramen open en laat de lucht circuleren. Niet alleen zul je je er beter door voelen, maar je zorgt ook voor je gezondheid door op deze manier allergieën te voorkomen.
 5. Kies voor het gebruik van organizers. Ze dienen om voorwerpen in te delen en maken het gemakkelijker om ze te vinden als je ze nodig hebt.

Wellicht vind je dit artikel ook interessant:
6 alledaagse dingen die je vaker moet schoonmaken

Vrouw maakt koelkast schoon
De tijd die je besteedt aan het schoonmaken van het huis kan de tijd zijn om mindfulness te beoefenen.

Het is tijd om na te denken over stress en je schoonmaakgewoonten

Je denkt misschien dat stress iets is dat aan je persoonlijkheid ligt of iets puur psychologisch. Dat wil zeggen, je beperkt het tot het domein van het individu. Het is echter ook aanwezig (Spaanse link) in eenvoudige dingen, zoals tijd verspillen aan het zoeken naar een paar schoenen voordat je naar je werk gaat.

Hierdoor is het nodig om na te denken over de manier waarop je leeft. Als het waar is dat de orde van het huis een weerspiegeling is van de orde van de geest, dan is dat des te meer reden om prioriteit te geven aan het “opruimen” van deze ruimtes.

Ondertussen, wow over het implementeren van minimalisme? Dit is een levensstijl die erop gericht is de manier waarop je ruimtes bewoont te vereenvoudigen. Het doel is dat je bewust kunt kiezen door welke dingen je omringd wilt zijn, in plaats van simpelweg dingen op te hopen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Sandín, Bonifacio (2003). El estrés: un análisis basado en el papelde los factores sociales. International Journal of Clinical and Health Psychology, 3(1),141-157.[fecha de Consulta 7 de Julio de 2021]. ISSN: 1697-2600. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=33730109.
 • BEDARD, M., FELTEAU, M., MAZMANIAN, D., FEDYK, K., KLEIN, R., RICHARDSON, J., PARKINSON,W., & MINTHORN-BIGGS, W. (2003). Pilot evaluation of a mindfulness-based intervention to improve quality of life among individuals who sustained traumatic brain injuries. Disability and Rehabilitation, 25(13), 722-731.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.